• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
nautilus33 - майстор
Т.е. няма нужда от трегери между колоните, върху, които да стъпи плочата, нали? Ще ляга направо на колоните.
ПП. комшията предложи да изкопая зъби в стената на едната пристойка, така че да отпаднат колоните и плочата да стъпи на зида. шишовете с арматурата на колоните ли трябва да се вържат?

ПП само да отбележа пак- плочите са две- една за под на помещението и една за покрив. Долната ще е 10см, а горната може да бъде 8см. Или около 4 тона общо за двете.
BLUEPUPIL - майстор
Може ли да има на дългата страна (4м) до другите 2 постройки 2бр. нормални или обратни гредички/трегери с височина под или над плочата 15-20см? Които при Н=200см, няма да пречат на входа.
nautilus33 - майстор
От едната страна е къщата, която е двуетажна, от другата е лятна кухня. Може под плочата да се сложат трегери отстрани с широчина 15см и до към 20см високи, няма да е проблем и вратата да е по средата на тясната страна(тази, която е 2м). Фактически ще бъдат точно под перваза на прозореца на първия етаж, защото плочата ще е наравно с него. След като се отлеят двете плочи височината на помещението ще е 2м.(200см)
BLUEPUPIL - майстор
Предложението на BLUE e:

1.Стъпки
4бр- 40х60см; h=60см;
60-те см са на 4-те метра;
Вътрешните колони са дръпнати от дъното с 22.5см, за да се избегне стъпка с двоен ексцентритет;
Ако се държи колоните да са в ъгъла се минава на варианта предложен от naster- ивични основи.
При h=60см важи предложението на шоп за фибран.
Армировка- N10 през 10см в двете направления с 7-8см бетонно покритие;
Стъпките са правоъгълни в съотношение 2:3 (40х60), което за едностранна стъпка е по-добро решение от да речем квадрат 50х50см;

2..Колони
4бр. 15х25; h=200см;
25-те см. са на 2-та метра;
4бр. N12, бигли ф6.5;
Отново, колона 15х25 е по-добро решение в конкретната схема от 20х20см;
Предложението за колони от коминни тела не е добро, заради размера на напречното сечение.

3..Греди
2бр. 15х28; L=400см; (20+8=28)
2бр. N10- долу; 2бр. N10 усилители, горе над колоните; бигли ф6.5;

4..Плоча
h=8см;
На 2-та метра (късата страна) ф6.5 през 10см; 50% т.е. през един прът се огъват нагоре или се слага допълнителна горна армировка;
Върху долната арм. (от късата страна) се слага на 4-те метра, разпределителна арм. Ф6.5 през 15-20см;

Прикачен файл:
6.png
nautilus33 - майстор
Благодаря. Само да попитам- арматурата на колоните мога ли да я пусна направо в изкопа за стъпките, т.е. да не оставям т.нар. чакаща арматура за колоните, към която после да връзвам арматурата за колоните? както първия вариант от снимката по-долу, а не както втория.
И само ако може да ми кажеш как точна да вържа арматурата на колоните към тази за гредите, понеже не ми е ясно.

ПП иначе да, колоните ще ги мръдна от ъглите и няма да са точно в ъгъла.

Прикачен файл

stypki.png
stypki.png (10.93 KиБ) Видяна 1598 пъти
Чираче - майстор
ср апр 29, 2020 4:41 pmnautilus33 написа:
Т.е. няма нужда от трегери между колоните, върху, които да стъпи плочата, нали? Ще ляга направо на колоните.
ПП само да отбележа пак- плочите са две- една за под на помещението и една за покрив. Долната ще е 10см, а горната може да бъде 8см. Или около 4 тона общо за двете.
Много е важно армирането да е както трябва. Направи скрити трегери. И бетона да е бетон. Аз бих направил долната плоча 8 см, а горната 10-12 см.
шоп - майстор
чет апр 30, 2020 8:02 pmЧираче написа:
Аз бих направил долната плоча 8 см, а горната 10-12 см.
А защо?
нали върху горната плоча няма да се ходи? Според мен тя има само едно предназначение, а именно противопожарно. Ако стане пожар в котелното стоманобетона да предотврати разпространението на огъня към покрива.

П.П. Дори и да се ходи върху 8см плоча няма проблеми освен шума и вибрацията. Третата плоча в дома ми е дори под 8 см:-)
nautilus33 - майстор
Не съм на ясно какво е скрит трегер. Горната плоча, няма да носи почти нищо отгоре. В момента ме притеснява само как да навържа арматурата на трегерите към колоните. Рових за снимки в нета, но не намирам. Както и армировката на плочата:
"На 2-та метра (късата страна) ф6.5 през 10см; 50% т.е. през един прът се огъват нагоре или се слага допълнителна горна армировка; Върху долната арм. (от късата страна) се слага на 4-те метра, разпределителна арм. Ф6.5 през 15-20см;". Мислех да ползвам готова мрежа Ф8 с око 20х20, но явно не е така, а от написаното не ми става ясно как трябва да бъде армировката в такъв случай.
Последна промяна от nautilus33 на чет апр 30, 2020 8:18 pm, променено общо 1 път.
BLUEPUPIL - майстор
чет апр 30, 2020 7:52 pmnautilus33 написа:
Само да попитам- арматурата на колоните мога ли да я пусна направо в изкопа за стъпките, т.е. да не оставям т.нар. чакаща арматура за колоните, към която после да връзвам арматурата за колоните? както първия вариант от снимката по-долу, а не както втория.
Може!

чет апр 30, 2020 7:52 pmnautilus33 написа:
И само ако може да ми кажеш как точна да вържа арматурата на колоните към тази за гредите, понеже не ми е ясно.
4-те пръта N12 на колоните завършват горе с куки; биглите на върха на колоната където влиза гредата са през 5см; Прътите на гредата влизат между тези на колоната;

Прикачен файл:
1.jpg
Прикачен файл:
2.jpg
2.jpg (8.12 KиБ) Видяна 1586 пъти
nautilus33 - майстор
Благодаря. При бигли 10х20 на колко трябва да огънат куката, т.е. рамото, което ще се получи горе на арматурата колко см да е? предполагам 5-6см са достатъчни, съдейки по това, къде се срещат куките от скицата.

ПП дали би могъл да ми разясниш само и за плочата, явно съм писал точно преди да пуснеш последното мнение.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Изливане на под и плоча" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: