• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
MamaMy - майстор
Понеже е стопанска постройка не съм предвиждал улуци. Ако трябва да се слагат не виждам друг начин. Там вишка няма как да влезе. Другия начин е скеле. Само че височината е 8м. Ще трябва доста да се бръкна за улуци на хамбар ако не ми се виси с главата надолу.
Hoвoceлckи - майстор
Изобщо не се виси с главата надолу. Трябва известна гъвкавост :wink:
pavlinp - напреднал
MamaMy-да те питам още нещо,че ти най ми пасваш на разбиранията.Тези керемиди да кажем че ги закрепих,но при по внимателен оглед установих нещо друго.Един участък от билната греда от около 1.70 точно между два попа е доста изгнил,там с години явно е текло от капаците.Поповете са здрави.Ако на тях под тази греда закова друга или някакъв метален профил дали ще има ефект?Също видях и две счупени ребра.Чудя се дали не знаеш някакъв фокус да ги укрепя някак при положение че под тях е каратаван и не става за подпора.
До всички които ще ми предложат нов покрив-уточнявам че това е къща в която никой не живее и няма вероятност да живее,моята мисия е да я крепя да не се събори,последните 30 години никой не е пипал нищо по нея/аз нямах достъп /и сега се налага да вземам някои спешни мерки
MamaMy - майстор
пон авг 24, 2020 6:11 amHoвoceлckи написа:
Изобщо не се виси с главата надолу. Трябва известна гъвкавост :wink:

Даже и в детските си години бях гъвкав като дърводелски метър. И само да подскажа, че там таван няма. Това е хамбар и са голи греди. Предвижването под керемидите става с помощта на няколко ребра които се ползват за мост и се местят постоянно, но на много места няма дори върху какво да се закрепят. Другия проблем е, че новите ребра са дълги само 4 метра. Оригиналните са 6,40. Разстоянията между гредите на места са доволно големи.

За кърпене става всякак. На ребрата пускаш успоредно до тях малко по-дълги от изгнилата част и ги хващаш с види. Аз дори навсякъде си удължавах новите като ползвах монтажни винтове с торкс глава, че се навиват до скъсване без да изтърве шестограна. За билната греда може да ползваш два винкела за долната страна. Аз лично смених една билна и над 20 ребра, но няколко ребра кърпих, че бяха чак в средата на покрива, а не ми се разкриваше толкова много. Все пак подмених почти 1/3 покрив на постройка 150м2.
Там където кърпих и беше провиснало използвах греда и маслен крик. Нямаше нужда от много вдигане. По 4-5 см, но предварително трябва да огледаш къде да вдигнеш така, че хем да не пречи на кърпежа, хем да може да го прихванеш стабилно. Понеже си работя сам без помощници, телта ми е пръв помощник.
kr1100 - майстор
MamaMy - респект :prayer:
За съжаление такава ни е съдбата и орисията. Помощ от никого.
  • 1
  • 2

Тема "паднали керемиди от стряхата на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: