Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
valentino_g - специалист
вт фев 16, 2021 8:51 pmvladtod написа:
Покрива е двускатен 24м 3х3 ,предполагам ако се поръча точно няма да има много рязане.
Ако поръчаш система клик фалц,може и с "0" рязане да минеш на платната,но все някъде по другите елементи ще ти се наложи.Поне ножица за ламарина ще ти трябва.

Прикачен файл

viber_image_2021-02-17_12-20-26.jpg това са платната
nobreak - специалист
За стрехите имам в предвид тази част от ската, която стърчи от различните страни на постройката и която се затваря отдолу със сачак...
вт фев 09, 2021 7:21 ampreslav написа:
И аз не разбрах въпроса за скатовете, но ще допуснеш поне 2 грешки ако си правиш покрива сам. Първо ще накъсаш мембраната поради липса на обшивка и второ ще загубиш адски много време.
За това питам за съвети. Време, че ще загубя....така е. Миналата година говорих с няколко фирми и чатни лица (разбирайте майстори без фирми). Най евтината оферта беше 2000 лв труд без гаранция без нищо. От фирма имам оферта 6500 с ДДС труд за ремонта със същите керемиди и 7800 лв с ДДС ако се сложат битумни керемиди. Имам и от други фирми и нещата са аналогични, но разликата е, че има договор, фактура, гаранция и т.н. До тук всичко е хубаво, но ако разполагаш с тези пари....
Няколко човека ми отговориха "43м2 ли само....дай нещо по голямо"....
Отначало исках да оставя старите керемиди, но като ги гледам....стари са със забележки. После реших с битумни керемиди защото и е най красиво с тях, но цената на хубавите, примерно на IKO са от 20 лв м2 нагоре. Едни ми казват сложи си руски на Техноникол, други ми казват недей....Искам да намаля теглото на покрива и не ми се слагат пак керемиди...
nelina_london написа:
Има БГ фирми ,при които може да се поръча всичко с готовият размер и да няма никакво рязане.Ние ползвахме Линдаб и пак ни ги сметнаха точно ,без никакъв остатък и рязане.
За да се справите без плътна дъсчена обшивка ,трябва да сте 50 килограмов акробат.
Двойната ни скара е от летви 3×5 и 5×5 .
Това за акробата ме притеснява, защото съм около 90 кг и вилата е на 2 етажа, което си е някаква височина.
nobreak - специалист
ср фев 17, 2021 12:24 pmvalentino_g написа:
вт фев 16, 2021 8:51 pmvladtod написа:
Покрива е двускатен 24м 3х3 ,предполагам ако се поръча точно няма да има много рязане.
Ако поръчаш система клик фалц,може и с "0" рязане да минеш на платната,но все някъде по другите елементи ще ти се наложи.Поне ножица за ламарина ще ти трябва.
Какви са предиматвата на такава система?
nobreak - специалист
пет фев 19, 2021 9:39 amnobreak написа:
За стрехите имам в предвид тази част от ската, която стърчи от различните страни на постройката и която се затваря отдолу със сачак...
И аз не разбрах въпроса за скатовете, но ще допуснеш поне 2 грешки ако си правиш покрива сам. Първо ще накъсаш мембраната поради липса на обшивка и второ ще загубиш адски много време.
Каква обшивка препоръчвате? За това питам за съвети. Време, че ще загубя....така е. Миналата година говорих с няколко фирми и чатни лица (разбирайте майстори без фирми). Най евтината оферта беше 2000 лв труд без гаранция без нищо. От фирма имам оферта 6500 с ДДС труд за ремонта със същите керемиди и 7800 лв с ДДС ако се сложат битумни керемиди. Имам и от други фирми и нещата са аналогични, но разликата е, че има договор, фактура, гаранция и т.н. До тук всичко е хубаво, но ако разполагаш с тези пари....
Отначало исках да оставя старите керемиди, но като ги гледам....стари са със забележки. После реших с битумни керемиди защото и е най красиво с тях, но цената на хубавите, примерно на IKO са от 20 лв м2 нагоре. Едни ми казват сложи си руски на Техноникол, други ми казват недей....Искам да намаля теглото на покрива и не ми се слагат пак керемиди...
nelina_london написа:
Има БГ фирми ,при които може да се поръча всичко с готовият размер и да няма никакво рязане.Ние ползвахме Линдаб и пак ни ги сметнаха точно ,без никакъв остатък и рязане.
За да се справите без плътна дъсчена обшивка ,трябва да сте 50 килограмов акробат.
Това за акробата ме притеснява, защото съм около 90 кг и вилата е на 2 етажа, което си е някаква височина.
preslav - майстор
пет фев 19, 2021 9:39 amnobreak написа:
За това питам за съвети. Време, че ще загубя....така е. Миналата година говорих с няколко фирми и чатни лица (разбирайте майстори без фирми). Най евтината оферта беше 2000 лв труд без гаранция без нищо. От фирма имам оферта 6500 с ДДС труд за ремонта със същите керемиди и 7800 лв с ДДС ако се сложат битумни керемиди. Имам и от други фирми и нещата са аналогични, но разликата е, че има договор, фактура, гаранция и т.н. До тук всичко е хубаво, но ако разполагаш с тези пари....
nelina_london написа:
Мога да кажа само за това, за което аз не бих се наел да правя сам. Първото е оразмеряването на новите греди - искат се умения за работа с верижен трион, бил той електрически или бензинов. Трябва и с теслата да се играе при напасването на конструкцията. После следва (за мен обезателно) дъсчена обшивка - мисля, че дъските са с дебелина 15 мм. но може и да бъркам. Аз се бях изхвърлил за калибровани дъски т.е. всичките с еднаква ширина, но майсторът каза, че не е проблем да са с различна ширина и направи обшивката с дъски с различна ширина. Много важно е дъските да се обработят преди поставянето им, т.е. да се премахне всякаква кора (обикновено между кората и дървесината се крият гадините), после при мен се използва "бохемит". Най-удобно беше обработването с "бохемит" да се прави на покрива, нареждат се част от дъските, напръскват се, обръщат се от другата страна, може да се пръскат след наковаването, може и преди. Върху дъските се кове мембраната - ако мембраната само се опъне върху гредите т.е. ако няма дъсчена обшивка, рискът да се стъпи не на греда, а в междина е огромен и съответно 90 кила политат в подпокривното барабар с мембрана, инструменти, каски и парцали. Нямам идея как се реализират под и надулучните поли, но в нета има схеми - заедно с тях се поставят мрежата против насекоми и гребените против птици. В зависимост от избраните метални керемиди се прави приспособление от няколко летви, което улеснява полагането на елемнтите на летвената скара (пак според мен, абсолютно задължителен елемент). За летвената скара се продават готови летви 3Х5 или 5Х5 см. първи са летвите перпендикулярни на билото т.е. спускащи се от най-високата към най-ниската точка на покрива. Напречно на тях се коват летвите с помощта на шаблона, който е направен според керемидите. Следват фронтони, листове керемиди, билни капаци и т.н. елементи, които "Линдаб" предоставят според чертеж или снимка с размери на покрива. Рязането на ламарината само с ножица или инструментът, който вече ти беше показан, но със сигурност няма да си го купиш. Рязането с ъглошлайф е категорично забранено, поцинковката на ламарината заминава и все едно не си правил нищо. Остава един много отговорен момент, нямам идея как точно се преценява колко винта да се сложат на всеки лист керемиди - "Линдаб" предоставиха винтове с дава размера, боядисани в избрания цваят на покрива - предполагам е трябвало да се сложат всичките, но при нас артисаха.
Като гледах отстрани всичко ми се виждаше лесно и забавно, но на практика се искат доста умения, добра екипировка и правилния инструмент.
Някъде в темите за покриви, а може би специално за ламаринените керемиди са постнал доста снимки на етапите от направата на нашия покрив, но сега не ми се търси, а и по едно време имаше проблем със снимките във форума. Евентуално мога да ти предоставя снимките на мейл, но без това да е учебник как се правят нещата, а само за идеята за пътя, по-който трябва да се мине.
Разгледай малко снимки https://www.google.com/search?q=%D0%B5% ... rFiaq9xzkM После се разрови в сайта на Линдаб, не казвам от тях да купуваш, но има схеми за монтаж, снимки и т.н. инструкции. http://lindabstudio.com/details/metalnikeremidi/
Успех!
nobreak - специалист
Много ти благодаря за подробния отговор! С резачките нямам проблем, от 20 години се занимавам с тях :) Но като цяло си много прав. А вместо дъсчена обшивка може ли да се накове ОСБ влагоустойчиво, поне няма да се налага да се обработва за гадини? :) Другото, което ме дразни е, че тук никой няма да тръгне да импрегнира дървения материал, защото му губи време и всеки ти казва, че нямало смисъл, защото видиш ли този покрив е изкарал 40 години без да е импрегниран....Често срещано е също всяка бригада или майстор да си работят по тяхен си начин и не се чете инструкцията за монтаж на съответния материал. А кажете ми как да си дадеш парите с кеф...
ZEDYCUS - майстор
Гледам си се отказал от термопанелите заради цената, а защо не сложиш метална гофрирана ламарина, има с различен цвят и дебелина съответно и цени. Правят се по поръчка колкото ти е ската, може да минеш без плътна дъсчена обшивка. Има си мет. обшивка за тях.
Изображение
Изображение
nobreak - специалист
пон фев 22, 2021 3:19 pmZEDYCUS написа:
Гледам си се отказал от термопанелите заради цената, а защо не сложиш метална гофрирана ламарина, има с различен цвят и дебелина съответно и цени. Правят се по поръчка колкото ти е ската, може да минеш без плътна дъсчена обшивка. Има си мет. обшивка за тях.
Изображение
Изображение
Не съм се отказал все още. Проблема при нас в Силистра е, че няма никакъв избор по магазините. Има само една фирма, която продава термопанели и ми обявиха цена за 50 мм покривен панел на Isopan 36 лв/м2 за бял и + 1.50 лв/м2 за цвят. Тези с имитацията на керемида не ги предлагат тук, иначе вървят около 54 лв м2, което . Такива ламарини съм гледал, те на практика са си ЛТ ламарина, но с боя...някъде имат и разни покрития допълнителни. Имат ли някакви предимства пред металните керемиди? И те са на размери и цената е същата, а покрив с метални керемиди поне прилича на керемиден :)
ZEDYCUS - майстор
За мен предимствата на Лт -то е по лесния монтаж, пък за изгледа ти си знаеш какво ти харесва.
За мен по важно е покрива да е покрит, пък изгледа не ме бърка въобще, не живея на покрива, нито го гледам всеки ден. Ще се сетя за него само ако протече. :)
joroantonov - специалист
нед фев 14, 2021 9:59 amvladtod написа:
Да попитам само с нагер ли трябва да се режат керемидите или може и с това
https://tashev-galving.com/product/064- ... -mm-gsc-2
Навремето като правих моя покрив, нямаше нагери под наем и рязах със зеле с ножчета за метал. Понеже при мен е четирискатен с било имах десетки метри рязане и със зегето става добре. Сега ползвам в работата отвреме на време точно такава ножица на Бош и не ми е удобна.

Тема "Въпрос за метален покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: