Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Киррил - специалист
Колко етажа е къща го пише в натуралният акт. Всичко друго е фантасмагории.
Този камък с гредореда едва ли са го слагали за красота, Това е заклинващ камък, притискаш съседните камъни да не паднат. Така е строял мостове Колю Фичето.
С тези снимки едър план нищо не може да се каже. Снимай цялата стена за да се види каква е ситуацията. Искаш по един камък да се даде мнение.
chapara - майстор
пон апр 10, 2023 4:01 pmКиррил написа:
Колко етажа е къща го пише в натуралният акт. Всичко друго е фантасмагории.
Този камък с гредореда едва ли са го слагали за красота, Това е заклинващ камък, притискаш съседните камъни да не паднат. Така е строял мостове Колю Фичето.
С тези снимки едър план нищо не може да се каже. Снимай цялата стена за да се види каква е ситуацията. Искаш по един камък да се даде мнение.
:lol: ако Кольо Фичето го види, ще се преметне от моста🙃
Киррил - специалист
Да де, не е баш така, ама е притискал камъни по подобен начин.
Добре де, според теб, за какво са си правили труда на времето нарочно да сложат дялан камък по този начин, или просто за да се чудим ние след години?
Мисля, че има някакъв минимален свод, а и подпората е на средният камък.
chapara - майстор
Тука определено има нескопосана интервенция!
Може да е било свод с купол нагоре. Някой да се е наиграл да дяла. От снимката не се вижда камък ли е или бетонов щурц, зазъбен от дялане с машина и да го е счупил, както и да е бил каменен и пак да е счупен.
Вижда се по подмазаното че той мърда.
Вижда се и бетонова плоча която е трябвало след укрепване на сградата да прелее в щурц.
Правено е нещо ама с гъз@та😉😊
Сегаа не е ясно в какви пари ще се окаже решението!

Киррил, няма минимален свод, той е част от кръг. Виждал ли си как се прави свод и що е това кръжило?
Ако не си, не давай заблуждаващи мнения. Приятелски съвет. Броя на мненията е без значение😎
miliad - майстор
Снимката е непълна, за да се даде мнение.
Според мен камъните са декорация. В този си вид нищо не могат да носят.
А това желязо може да е било част от решетка.
Но пак казвам, снимката не показва достатъчно.
bmwww - специалист
Ами това са си основите на къщата и това е над прозореца на приземния етаж . Така са изградени и всички останали прозорци на този етаж , със заклинващ камък . Те също да измазани по фугите и също са сцепени фугите им , все пак къщата е 50та година . Стените са здрави видимо и няма пропукване по мазилката . Утре ще кача повече снимки . Недоумявам защо е сцепен подпрозоръчния камък . Обяснявам си го с набиването на това изобретение . Той след като е сцепен тая релса с шина нищо не държи така или иначе според мен . Иначе камъните не са декорация . Това са ми основите . Реално няма и какво да носят толкова , отгоре има 1 стая и покрив . Утре ще кача снимки .
schuldiner - майстор
Мен малко ме съмнява къщата да е едва от 50-е, този вид зидария е по характерен за 19-ти век. Възможно е все пак някой да е комбинирал камък "ключ" с бетонов пояс, но няма логика...
Това е правилното традиционно изпълнение - страничните каменни блокове са на 1/3 над отвора, а в останалата част ги натиска зидът на втория етаж или /дървена/ греда от гредореда. Би трябвало да са два един до друг в ширината на зида, докато ключът е един, напречно. Не се фугират/измазват, защото поемат хоризонталното движение. Т.е. при земетръс този камък естествено "пропада" в отвора и заклинва, за да не предизвика пукнатини другаде по зида. После механично се повдига и напрежението в зида пада. Комбинира се с надлъжни /видими/ железа, но не точно този винкел и без вертикалната подпора :)
Подпрозоречният е сцепен, щото са набивали подпората преди да повдигнат камъка да си заклини в новото положение - става дума за милиметри, но и толкова стига като напънеш без подложка, при това не в центъра на тежестта...

Според мен без никакви грижи може да махнеш стойката, но трябва да се помисли за обръч/пояс над зида да го пази от разчекване.

По-сложният класически вариант
https://pierres-info.fr/les_encadrement ... _bande.jpg

ПП Французите, които не е да нямат каменни къщи на стотици години, казват, че подобни пукнатини и размествания се получават след климатизация на сградата. Камъкът не обича големи температурни разлики вътре-вън. Ако фугата не може да се затвори с наместване на ключа, обикновено измазват, за да не влиза повече вода, която да замръзва и цепи допълнително.
Аз бих запълнил в дълбочина с пяна, а по повърхността с шприц нещо в цвета на камъка или което може да се бучардиса. В никакъв случай няма да скрия камъка!
bmwww - специалист
Може ли да помоля някой модератор да промени заглавието на темата , защото тук ще задавам въпроси от най различно естество , като например може ли да отлея пътеки на 1.5м около къщата и евентуално ако все още има влага на приземния етаж , защото сега има някаква , нищо фрапиращо , но мисля там да правя кухня с трапезария , та мисълта ми е ако не се реши проблема с влагата , да направя дренажа до пътеките , а не до основите на къщата ? Също така в комина няма нищо носещо нали , т.е. мога да го махна ? Става така , че ако го махна тъкмо ми се отваря отвор от около 1м, между стаите на приземния етаж без да бутам никакви стени .
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Изтрий си последното мнение, за да не отгопваряме тук и отвори нова тема за пътеките и нова тема за комина (интересна идея, логична)... Идеята е, не да следим твоята къща, а след време новопитащи да имат тематично подреден архив
Светли празници!
chapara - майстор
Ти сам можеш да го промениш.

Тема "Въпрос за таван на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: