• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
съб юли 29, 2023 4:57 pmpreslav написа:
...
ОСБ не бих вложил и в кучешка колиба.
...
Аз пък в добавка на мнението ти за ОСБ-то, не бих използвал ....
[/quote]

Защо така за OSB?
Damyanof - помощник
Да, да, грешката е моя. Не съм на ти с терминологията. Сега като се замислих 650лв на квадрат или кубик? Не че се заяждам нещо, просто ми се струва космическо на квадрат.

Ако не се лъжа в нашия град правят ОСБ и може би заради това го предпочитат. Въпреки че и дъски, колкото щеш има.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
съб юли 29, 2023 6:17 pmDamyanof написа:
Да, да, грешката е моя. Не съм на ти с терминологията. Сега като се замислих 650лв на квадрат или кубик? Не че се заяждам нещо, просто ми се струва космическо на квадрат.

Ако не се лъжа в нашия град правят ОСБ и може би заради това го предпочитат. Въпреки че и дъски, колкото щеш има.
Цената явно е на кубик. Аз бих предпочела OSB заради цената, но не разбирам защо така яростно го отхвърлят някои. Моля за разяснение
preslav - майстор
съб юли 29, 2023 6:17 pmDamyanof написа:

https://www.emsien3.com/%D0%B4%D1%8A%D1 ... 1%81%D0%BC първото, което ми попадна - 20.39 лв./квадрат, предполагам цените са сходни във всички борси, а според количеството зависи дали не си заслужава и транспорт да се плати от друго населено място.
Отново първото, което ми попадна за ОСБ https://www.home-max.bg/osb-3-neshlajfano-22mm/ - 21.31 лв./квадрат, при това за 22 мм, а не 25 мм. за дъските.
- намокрена дъска изсъхва, ОСБ се разпада
- дъската мирише на смола, ОСБ на лепила
- дъската се кове, за ОСБ не съм сигурен, дали не трябва да се завинтва или главата на пирона е по-голяма
- дъските ще "глътнат" повечко пирони, но това няма да утежни конструкцията и няма да се наложи използването на по-дебели греди
- с голяма вероятност от ОСБ ще има повече неприложим за нищо друго отпадък
- визията си е мое лично предпочитание, онуй мяза на отпадък, опаковачна хартия в сравнение с тетрадка за 1-ви "Б"
Да не се отплесна и да забравя, аз също се бях засилил за калибровани дъски (като ще е гарга, рошава да е) - майсторът ме удържа, взехме обикновени дъски, а той си ги реди както му е удобно, от 2 кубика дъски негодни бяха 3-4 бр.
schuldiner - майстор
съб юли 29, 2023 9:59 pmn_a написа:

Цената явно е на кубик. Аз бих предпочела OSB заради цената, но не разбирам защо така яростно го отхвърлят някои. Моля за разяснение
Разяснявали сме. Като цена на дъска 2,5 см отговаря осб 22 мм - нищо общо обаче като здравина, не в полза на плоскостите. А за разпределение на товара въобще не става. На това, дето го водят покривно /влагоустойчиво/ всеки сряз трябва да се запечатва с хидроизолационна боя. Монтажът е само с винтове, на снадките в междуребрията задължително подложки. Ако не е циганска бригада просто да ги нахвърля по покрива, монтажът е по-трудоемък от този на дъските. Отделно на стръмен покрив нито е лесно да се качат, нито да се разнасят по гредите/ребрата - и тежко, и вятърът го върти, и въобще ... Уж е много удобно, че задава точен размер между ребрата, съвсем подходящ за вата, но ако трябва да е друга топлоизолацията, примерно 50 см ширина, става много тегаво. Хубавото е, че понякога се намира на промоция :) , докато при дъските такова нещо не съм виждал. По нашенско почнаха да внасят отлични украински дъски - калибровани с две лица, значително по-прави, дори загладени на абрихт за 750 лв./м3, колкото са и българските, ама нашите с леко по-лошо качество.
Damyanof - помощник
Определено ме навихте за дъски. Наистина, колкото и да смятам, цените са аналогични. Дани се разбера с майсторите да нв ползваме ОСБ. Даже май не е лошо да ги поръчам предварително и да си намажа с Бохемит, докато им дойде времето.

Благодаря за съветите! Евала, че никой не ми скача на нож, колко съм тъп. По наще форуми съм забелязал , че всеки е над другия!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
БЛАГОДАРЯ!
kr1100 - майстор
нед юли 30, 2023 8:09 amDamyanof написа:
.. Благодаря за съветите! Евала, че никой не ми скача на нож, колко съм тъп. По наще форуми съм забелязал , че всеки е над другия!
Дъски само. С Бохемит може и с еднократна пръскачка после .
Вземи едно парче ОСБ и го остви да го вали и ще видиш резултата / да не кажеш ,че няма да се мокри - счупена керемида, накдърно наредени, надигни от силен вятър, протичане от около капаците или ламарините около комини, ъгли и ... - предпоставка за теч. Започва отгоре и се стича надолу докато си намери изход водата и всичко от ОСБ е леш след време.
  • 1
  • 2

Тема "Нов покрив - мансарда" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: