Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
alexander_orjustalex - помощник
ср яну 10, 2024 8:03 pmЧираче написа:
Дълго четиво..... Според мен започни с документацията за нотариално прехвърляне на имотите на твое име. След това обединяване на двата парцела в общ имот. Следващото е предназначението - трябва архитект да подготви необходимите документи. ПУП и други документи. Важно е геодезиста да забие колчетата точто според кадастралната карта, и да издаде ДОКУМЕНТ с реперните точки на границите. Ако има въпроси, питай.
Това е плана, с изключение на обединяването на имотите, защото само на единия имам мерак да строя.
Благодаря много за съветите :)
Дълго четиво..... Според мен започни с документацията за нотариално прехвърляне на имотите на твое име. След това обединяване на двата парцела в общ имот. Следващото е предназначението - трябва архитект да подготви необходимите документи. ПУП и други документи. Важно е геодезиста да забие колчетата точто според кадастралната карта, и да издаде ДОКУМЕНТ с реперните точки на границите. Ако има въпроси, питай.
Това е плана, с изключение на обединяването на имотите, защото само на единия имам мерак да строя.
schuldiner - майстор
С право на ползване за земята, право на строеж за сградата и пълномощно да движиш документите няма ли да стане? Нотариалният акт може да се оспорва от съсобственици/наследници, някои други права - не.
stefanjor - специалист
ср яну 10, 2024 10:45 pmalexander_orjustalex написа:
...защото само на единия имам мерак да строя.
Помисли си добре за втория имот!
Ако ще променяш статут дали не е по- добре да го направиш и на двата.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ср яну 10, 2024 9:12 pmЧираче написа:
ср яну 10, 2024 8:52 pmresistbody написа:
Имаш ли брати или сестра? Дарене се оспорва в съда от наследниците на даряващите.
Нотариално завереното ЗАВЕЩАНИЕ за волята от дарителя не би трябвало да се оспорва.
Преките наследници си имат запазена част. 30% . В правото няма "не би трябвало". Всичко си е описано
Aframe - напреднал
И аз се включвам в темата с пожеланието за успех в начинанието и да не те мъчат много бюрократите!! Също бих вметнал, че варианта за дарение, макар на пръв поглед да изглежда ОК - не е… Дарение наистина се оспорва, а също може и да се развали. Има и давност 15 години, от опит го казвам. Естествено всичко много добре трябва да си провериш и то от няколко места, а най-добре с четене и тълкуване на закона. Най-добре да се случат нещата с блага приказка с някой от общината и по буквата на закона.

На твое място бих задълбочил проверката на стопанската постройка - с какъв статут е и т.н. Какво е състоянието на фундамента и дали съществува вариант за надстрояване по твоите планове. Това вече с вещо лице уточни.

Успех и ще следя! :cool:
D.Kalchev - специалист
"... Към момента съм се ориентирал към къща, която е на два етажа по 60кв. м. на етаж с РЗП 120кв. м. поради факта, че единият имота с площ 558кв. м. е по-нависоко от другия и гледката е страхотна, а и винаги са ме привличали къщите на два етажа. ...".

Към момента? Какво означава това? Преди да се премине към проектиране и строителство трябва много добре да си преценил, какво искаш и как го искаш. Извинявам се, че директно започвам на "ти".
Мястото е над 1 декар, тоест предостатъчно за нормална семейна къща. Наистина ли си на 21 години? Малко странно звучи 21 годишен да говори за "мечтаната къща".
Първото което трябва да имаш в предвид, че трябва да мислиш за 30 години напред. Тоест тия 60 квадрата на етаж звучат леко смешно и не на място. Желателно е да имаш някаква по-конкретна и изчистена идея какво ще ти трябва. С 60 квадрата не знам какво по-напред ще правиш на първи етаж. Само един приличен гараж е към 30 квадрата. За хубава дневна с кухня към нея трябват също не по-малко от 30 квадрата. Ами спални, санитарни помещения, коридори, килери и прочие... Те къде са? Ако питаш мене не се занимавай с къща на два етажа. Имаш място 1 декар все пак.
Аз в момента търся архитект. Вече се разделихме с един, защото много държеше да ми обясни, че клиентите не разбирали и не знаели какво искат, та трябвало архитекта да им каже какво да искат. Отделно това много бързаше с проекта за да заминава на някаква екскурзия и съответно аз трябвало по-бързо да му платя, че да не му се бъркат сметките за пътуването. Много го разочаровах като му казах, че не бързам и с някои от елементите по картинките които ми показваше, въобще не мога да се съглася. Както и да е...
Та... Първо трябва да избистриш собствената си концепция и нужди и да можеш да ги зададеш като водещи при изготвяне на някакъв идеен проект на първо време. Какво ще е разпределението на помещенията, как да е ориентирана къщата и как да извлечеш максималното от положението на имота. Трябва да обмислиш и достъпа, как ще се влиза в имота, къде вкарва кола или друго МПС. Има много подробности и детайли.
Говори и с родителите си и търси мнения на хора които са строили къща. Това е сериозно начинание. Иска много ресурси и време, грешките излизат скъпо, а поправянето им още по-скъпо. Подготви сe да скъсаш много нерви и да загубиш много време с всякакви фирми, строители и с така наречените "майстори". И не на последно място... Какви са ти вариантите за финансиране? Мислил ли си дали ще имаш достатъчно пари и какво може да направиш ако не стигат в един момент? Дори и в най-скромен вариант ти трябват към 200 хиляди лева.
Ще ми е интересно какво ще е развитието. Пожелавам успех!

Тема "От Идея до Ключ: Хрониките на Една Мечта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: