Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
brum - майстор
Стомана може и да е вариант. Трябва да го помисля. Но отиваме на изработка от друг човек, а не на направи си сам решение.
ivanovbg - майстор
Като гледам снимката, това над подпорната стена ако е твое по удачно е открай до край да стане един асмалък и ще имаш навес 4 сезона. А и вино за зимния. Под навеса винаги ще е жега.
brum - майстор
Мислено е и дружно решихме, че асма не искаме. Пък и тук няма да стане съвсем - от слънце пази, ама не и от дъжд.
Ал_ - специалист
Над мястото за лятната кухня спешно ми трябвашв временен покрив, та направих такъв. Временен, временен, още стои. Сега го меря, по-тесен е, но дължината на гредата е сходна - 4.6 м, долната греда е легнала на 2 колони с капители.
Чираче - майстор
Моето предложение се различава от идеята. Направи го с метална конструкция /ферми/ и покривни термопанели. Началото да е от края на къщата /от стълбището в лаво/ и края до поне 1 м след входа на къщата. Улука от термопанела го заусти във вертикалната водосточна тръба. Вентилационния отвор го вкарай хоризонтално под термопанела. За тав на тоя навес може да сложиш дървена ламперия. А защо не и на стената. Видимите метални части облицовай с ламперия.

Обмисли добре моето предложение. Веднъж се прави, и забравяш. А ще излезе и по-евтино, по-здраво, и по-битово. Изработката е лесна.
brum - майстор
От преди да построят къщата го мисля. И аз тръгнах с идея за голям навес, но сега не искаме голям, а точно малък. Харесва ми и на мен, и на половинката да няма нищо пред големите прозорци.

Че чак планирах да има фотоволтаици на него. После да има вакуумни колектори. Вече и двете не се котират.
Ал_ - специалист
пет юли 05, 2024 9:38 pmbrum написа:
сега не искаме голям, а точно малък. Харесва ми и на мен, и на половинката да няма нищо пред големите прозорци.
Според мен чудесно сте го измислили във всяко едно отношение, чудесно ще се и получи. Адмирации за идеята да се превърне в естествено продължение на къщата, и визуално да се впише в околната среда.
brum - майстор
За днес толкова.

Гнайса е далеч от равен, та подложихме гума 1см вместо фабричната основа на планката. За сега се получава доста добре.

Проекта претърпя корекции. Проектанта беше обърна откосите на вътре. Обаче навътре минаваха точно пред прозореца. При все, че смених гредата с 10х14 многослойна слепена не мисля, че с тия 2.70м между колоните ще провисне.

Прикачен файл

3.jpg

Прикачен файл

2.jpg

Прикачен файл

1.jpg
Ал_ - специалист
Изборът на цвят за гредите е УАУ!
Първоначално ме подразни разположението на колоните към къщата, но предвид това, че снимката е странично, предполагам, че усещането за непропорционалност е измамно. Добре напредваш, очаквам крайния резултат.
brum - майстор
За колоните се водехме по симетрия на навеса, мястото на което трябваше да легне и кабелите във подпорната стена. И мен не ми е оптимално, ама на фона на другите варианти този е най-приемлив.

Гредите - сиви. Като всичката друга дървения. Като строихме къщата покрива тръгна в сив цвят (така беше по цветовата идея на строителят тогава) и хич и не съобразих нещата. Та после остана всичко сиво. Ако се бях сетил навреме дървенията щеше повече да си личи, че е дървения.

Те и подкосите ще дойдат в тоя цвят. Ама вчера преиначихме проекта и това дето беше омаслено и подготвено за подкоси отпадна като опция. Та нарязахме малко от излишните греди и с тях подкарахме подкосите.

Сивото си има предимства. Примерно много добра УВ защита. Включително и при маслото.

Тема "Насоки за навес" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: