Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Чираче - майстор
съб окт 19, 2024 6:16 amaleksnp написа:
На това ли казваш Х?

Изображение

Ребра 6х12 на 4 метра, ще издържат ли в снега, без да провиснат?
Да, това е Х.
За ребрата - зависи колко е снега. Мисля, че при всички случаи ще провиснат. Даже само от влагата в атмосферата. За това предпочитам метална ферма за ребра.

За размерите - щом ще правиш нещо, направи го просторно. След време може да решиш да го затвориш странично, врата да направиш, осветление, контакти ще са нужни, някой рафт..... и гаража е готов.

Помисли върху предложението ми. Решението е твое. :?
aleksnp - специалист
Честно казано, никога не съм виждал навес с хиксове, много грозно ми изглежда, не може да се преминава, но пък със сигурност е по-здраво. Относно метала, сигурно ще трябва да се заварява. Отговорни заварки, не бих се наел да правя. Представям си, как всичко се срутва върху колата ми.
пишман_майстор - майстор

Не и без да се сложи подходяща по размер доп.греда в средата по дължина на навеса. И задължително да се сложат напречни греди отпред , по средата и в края под тази допълнителна греда. Те трябва се хванат за колоните и горното ребро.
При малък наклон ( за мен наклон да речем 5 санта на метър е абс. минимум, за райони в северна Бг , а в определени и 10см/м е притеснително и рисково ) изискванията към материалите и размерите им нарастват .
Та какъв ще е наклона при теб?
aleksnp - специалист
съб окт 19, 2024 7:12 pmпишман_майстор написа:

Та какъв ще е наклона при теб?
Наклонът, ще е подходящ за района и за покривна ламарина, какъвто кажеш. Например във високата част ще е 2.5 м, а в ниската 2 м. Това с допълнителната греда не го разбрах, ако може драсни набързо някакво чертежче или примерна снимка.
На кое казваш горно ребро?
brum - майстор
Размерите на моят едноскатен навес са подобни на твоите. Проектанта за 300см разстояние между двете гредите е заложил 8х12 ребра. Гредите са 10х14, като чистото разстояние между колоните на които лежат е 2.66м.

Предобрил е леко струва ми се, ама ... смята там разни неща и това даде. Нещо за снежен джоб спомена, та тоя навес ако е в близост до сграда е добре да се вземе в предвид.
aleksnp - специалист
Нямам в близост сгради.
пишман_майстор - майстор
Най-добре вижте някой наясно с дървени конструкции. Щото за наклона на ската има значение и вида на ламарината ( обикновена ЛТ или тип керемида, втората изисква малко по-голям минимален наклон , спрямо ЛТ) ) . Уточнете си детайлите и изискванията , но генерално е така: колкото наклона е по-малък, оребряването и подсигуряването с/у провисване нарастват ( т.е. брой и размери на греди/ребра) . Вкл. и скарата под ламарината, как да се направи , дебелина, ширина и отстояние на дъски или ще е цял кован таван ( препоръчително при тънка покривна ламарина) . Отделно има един момент с/у посукване на конструкцията и там ако не се сметнат/направят нещата добре, става грозна картинка. Тъй като разбрах, че ще е самостоятелен обект.
Не виждам скица от моя страна с какво ще подобри нещата, аз го обясних мисля добре. И един който малко или много му работи фантазията, ще схване веднага от обясненията за какво иде реч.
Вижте някой , който работи по покриви и да ви го направи.
Чираче - майстор
Съжалявам, но ми е доста далече. Работата е за няколко дни. За майстор, който знае какво прави.
aleksnp - специалист
С ЛТ тънка покривна ламарина ще е. Наклона, колкото е нужен ще бъде. Ребра знам, че са гредите между столиците, но за горно ребро, не съм чувал.

А вариант за готово решение? - https://praktiker.bg/bg/Sennici/NAVES-Z ... A/p/122919
Дават го да издържи до 280 кг/кв.м снежно натоварване.
aleksnp - специалист
Спрях се на готовото решение за метален навес.

Тема "Дървен навес за автомобил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: