Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
enviro - специалист
пон апр 28, 2025 8:02 pmТрифон П.Трифонов написа:
Ограда се започва с междусъседски разговор. При съгласие нещата са ясни.
Ако се прави едностранно, то е само в границите на собствения имот.
Всички съседни имоти без този който е по нисък терен от моя са изоставени, с въпросните комшии нямат претенции и без това скоро си сложиха жив плет доста висок ( в интерес на истината този имот които е по нисък преди години бяха изкопали целия парцел да свалят нивото в целия двор и тогава вдигнаха къщата и така си остана затова се получава тази разлика). Като цяло всичко ще е в моите граници и всичко е за моя сметка. А дори и да не са изоставени парцелите може ли да има някой притенции ако не е по висока от 60см, с колони и ковано желязо между тях, или от тези заварените пана? Нямам намерение да правя високи Дувари по 2метра плътна част и да спирам въздуха.
Благодаря на hidrazin за закона. :partyman:

Ще бъде или с такива зелени пана или другия вариант
Прикачен файл:
unnamed.jpg
unnamed.jpg (71.62 KиБ) Видяна 780 пъти
Прикачен файл:
4957f1dd471abae51b21d5ccd9331e98.jpg
4957f1dd471abae51b21d5ccd9331e98.jpg (78.16 KиБ) Видяна 780 пъти
Прикачен файл:
dji_fly_20250406_135442_308_1743936889760_photo (3).jpg
gogo7777 - майстор
Защо изобщо се градиш, когато има жив плет между границите?
enviro - специалист
пон апр 28, 2025 8:57 pmgogo7777 написа:
Защо изобщо се градиш, когато има жив плет между границите?
Единственото място с жив плет е около 18м където са съседите с по ниският терен, на другите места границите са от буренаци :mrgreen:
gogo7777 - майстор
Абе.....твой избор е. Какво питаш всъщност?
hidrazin - майстор
пон апр 28, 2025 8:33 pmenviro написа:
Всички съседни имоти без този който е по нисък терен от моя са изоставени, с въпросните комшии нямат претенции и без това скоро си сложиха жив плет доста висок ...
За какво нямат претенции? Днес нямат ... а утре? Или новите собственици ако си продадат имота?

От мен да го знаеш - съседските отношения са много "СПЕЦИАЛНИ". Лично изстрадано няколко десетилетия.
Да, точно десетилетия.
Имам двама комшии - от запад и от север. Тези от запад - супер готини. Говорим си, помагаме си, няма спор, кахър...Не така с комшията от север. Всичко му беше криво от (по спомен) началото на 80-те години до към преди 10-тина години. Общо близо 40 години проблеми.
Ограда камък с "шапка" и отгоре мрежа. Редил тухли в нашата половина на оградата като бъркал над мрежата. :-D
Имаме и сграда на "калкан" с него. Обърнал наклона на улуците за да може всичката му вода от улиците да тече в двора ни.
Преди около 10 години ме уведоми че щял да ме накара да събора банята в къщата.
(Долепена до къщата и в 3-метровата граница към неговия имот.)
Е, показах му подписан договор с неговите родители които разрешават това строителство на банята.
Даже имам съгласие там да построя и гараж. Ма мястото не позволява.
След това седнахме о се разбрахме. Сега даже си говорим. Оня ден даже му подарих "неща" за тримера.
Ма пак се гледаме леко с подозрение... :-D Комшийски простотии.
:partyman:
P.S. Извинявам се за лирическото отклонение.
Не е задължително да го четеш, но е препоръчително.
Ще ти спести десетилетия простотии...
gnt69 - майстор
Викаш геодезист, искаш протокол за трасиране. После опъваш канапа по колчетата и копаеш за твоя сметка в твоя имот основата, канапа е границата. За понижения парцел изчакай да видиш на високото ли е границата или на ниското и съответно вземаш решение подпорна стена ли ако си в ниското или ако си на високото стандартна ограда като другата. Желателно е съседите да присъстват забиването на колчетата. Аз бих копнал 50 см дълбочина на 25-30 ширина за основа. Протокола ти е разрешението за строеж на лека ограда с до 60 см плътна част. :partyman:
enviro - специалист
пон апр 28, 2025 9:19 pmhidrazin написа:
пон апр 28, 2025 8:33 pmenviro написа:
Всички съседни имоти без този който е по нисък терен от моя са изоставени, с въпросните комшии нямат претенции и без това скоро си сложиха жив плет доста висок ...
За какво нямат претенции? Днес нямат ... а утре? Или новите собственици ако си продадат имота?

От мен да го знаеш - съседските отношения са много "СПЕЦИАЛНИ". Лично изстрадано няколко десетилетия.
Да, точно десетилетия.
Имам двама комшии - от запад и от север. Тези от запад - супер готини. Говорим си, помагаме си, няма спор, кахър...Не така с комшията от север. Всичко му беше криво от (по спомен) началото на 80-те години до към преди 10-тина години. Общо близо 40 години проблеми.
Ограда камък с "шапка" и отгоре мрежа. Редил тухли в нашата половина на оградата като бъркал над мрежата. :-D
Имаме и сграда на "калкан" с него. Обърнал наклона на улуците за да може всичката му вода от улиците да тече в двора ни.
Преди около 10 години ме уведоми че щял да ме накара да събора банята в къщата.
(Долепена до къщата и в 3-метровата граница към неговия имот.)
Е, показах му подписан договор с неговите родители които разрешават това строителство на банята.
Даже имам съгласие там да построя и гараж. Ма мястото не позволява.
След това седнахме о се разбрахме. Сега даже си говорим. Оня ден даже му подарих "неща" за тримера.
Ма пак се гледаме леко с подозрение... :-D Комшийски простотии.
P.S. Извинявам се за лирическото отклонение.
Не е задължително да го четеш, но е препоръчително.
Ще ти спести десетилетия простотии...
Разбира се че го прочетох и знам за какво става въпрос напълно съм съгласен но искам не искам трябва да мисля варианти питам вече няколко души как се процедира, за да няма един ден проблеми с въпросните съседи или някой нов собственик, макар и скоро надали някой може да предприеме да купи тези имоти защото са по хиляда наследника и всеки иска да стане милионер :D . Принуждавам се да направя подобен фундамент поради факта че има денивелация макар и малка с времето всичко заминава надолу основите са подкопани вече вик-то с помоща от форума преди години (мръсен канал за свързване към канализацията тръбите се откриха, а бяха сравнително добре заровени но...... сега ще правя всичко на ново още по заровено,
Искам да си направя един фундамент,за да си направя един обратен насип около къщата да слегне, а не да замине надолу някъде си като няма блокада (стена) и да си залея също около самата къща и да се приключва, че накрая и къщата ще избяга :D
hidrazin Още веднъж ще кажа, благодаря за съвета но просто нямам кои знае какъв друг избор
Прикачен файл:
IMG_20250323_161359 (1).jpg
enviro - специалист
пон апр 28, 2025 9:54 pmgnt69 написа:
Викаш геодезист, искаш протокол за трасиране. После опъваш канапа по колчетата и копаеш за твоя сметка в твоя имот основата, канапа е границата. За понижения парцел изчакай да видиш на високото ли е границата или на ниското и съответно вземаш решение подпорна стена ли ако си в ниското или ако си на високото стандартна ограда като другата. Желателно е съседите да присъстват забиването на колчетата. Аз бих копнал 50 см дълбочина на 25-30 ширина за основа. Протокола ти е разрешението за строеж на лека ограда с до 60 см плътна част. :partyman:
Много благодаря :partyman:
hidrazin - майстор
5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Допустимо е оградите да бъдат с височина до 2,2 м над прилежащия терен. При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти височината на плътната част на оградата се отчита спрямо котата на по-ниския прилежащ терен.
Демек при теб няма проблем при условие че ще правиш ажурна ограда.
Но това не отменя разговора със съседите. Силно препоръчително...
Успех!
enviro - специалист
пон апр 28, 2025 10:37 pmhidrazin написа:
5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) Допустимо е оградите да бъдат с височина до 2,2 м над прилежащия терен. При денивелация на терена между съседни урегулирани поземлени имоти височината на плътната част на оградата се отчита спрямо котата на по-ниския прилежащ терен.
Демек при теб няма проблем при условие че ще правиш ажурна ограда.
Но това не отменя разговора със съседите. Силно препоръчително...
Успех!
Благодаря, а дали има някой който се е сблъсквал с подобно нещо, да каже стъпка по стъпка как кое се прави всичко? :? От самият изкоп до изливането на бетон или да търся някой техник и да говоря с него за най правилно?

Тема "Запитване относно фундамент за ограда на двор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: