Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Forestar - помощник
Това го приемам, ама как да стане, че докато изкопая тия 30 кубика пръс, направя кофража и отлея стените да не стане гаф.
Колко да е дебела стената, пета трябва ли, каква арматура?
Май ще трябва да се боря с някой местен архитект.
Gandalf - специалист
Не ти трябва архитект, а стр. инженер.
Търси някой с повече опит, защото такива реконструкции са
отговорни. Заведи го на място да види и да прецени.
По принцип по-нагоре ти казаха как да го направиш - копаеш ивици с широчина 50-70см и дълбоки колкото искаш да ти е високо мазето+ още едни 40см което ще е височината на фундамента. В така изкопаната дупка правиш кофраж на 25 см от съществуващите основи.
Армировката трябва да се сметне, но си мисля че N10 през 15см от двете страни ще е достатъчна(говоря за вертикалната арм.).
След като се втвърди този участък оставяш 50-70см и пак копаеш и всичко по същия начин.
Успех с ремонта.
Gandalf - специалист
По принцип по-нагоре ти казаха как да го направиш - копаеш ивици с широчина 50-70см и дълбоки колкото искаш да ти е високо мазето+ още едни 40см което ще е височината на фундамента. В така изкопаната дупка правиш кофраж на 25 см от съществуващите основи.
Армировката трябва да се сметне, но си мисля че N10 през 15см от двете страни ще е достатъчна(говоря за вертикалната арм.).
След като се втвърди този участък оставяш 50-70см и пак копаеш и всичко по същия начин.
Успех с ремонта.
Gandalf - специалист
Успех с ремонта.
Forestar - помощник
inkovsv, а тази стена защо не се е пропукала от страничния натиск ?
Предполагам, че щом тука държи и то на тази височина ще издържи и при мен на височина 2 метра.
Разговарях с производител на бетонни блокчета и същия ми гарантира, че няма да имам никъкъв проблем от към здравина и устойчивост, стига да сложа арматура и да ги напълня с бетон.

Прикачен файл

Изобр026.jpg
Изобр026.jpg (59.89 KиБ) Видяна 7927 пъти
Стефан - майстор
Gandalf написа:
Успех с ремонта.
Аз ли бъркам, или преди време някой се правеше на архитект? С тия предложения, без разрешение за преустройство, и още куп формалности, няма да минеш. Още повече, че сградата трябва да се преустрои така, че да издържа 9та степен по скалата на Рихтер. А дали ще издържи, само ОНЯ знае. Кой ще се наеме да отговори?
Forestar - помощник
Въобще не мисля да се занимавам с бюрокрацията.
Това за 9та степен по скалата на Рихтер серьозно ли го мислиш или е печатна грешка? :?
То ако ще преустройвам цялата къща в противоземетръсен бункер по - добре да не се хващам.
inkovsv - специалист
Нищо не може да издържи 9 степен по Рихтер.Що се отнася до снимката,то или подпорната стена е съвсем сериозна ,или сградите са с пилотни фундаменти.А за този дето е казал ,че стб.блокчета ще издържат ,го оставям без коментар.
Стефан - майстор
Forestar написа:
Въобще не мисля да се занимавам с бюрокрацията.
Това за 9та степен по скалата на Рихтер серьозно ли го мислиш или е печатна грешка? :?
То ако ще преустройвам цялата къща в противоземетръсен бункер по - добре да не се хващам.
И да не искаш да се занимаваш с бюрокроция, ще се наложи. Защото, нали знаеш, че има съседи "будна съвест", които всичко знаят, и всякакви пакости могат да направят. При мен е такова любопитство, че постоянно ме контролират какво правя, и за кое колко съм дал. Даже нахалството им стигна до там, че напираха да присъстват на договарянията ми с фирмите.
Това за 9та степен по Рихтер не съм го измислил аз, и не е печатна грешка. Не съм го чел никъде, но това ми го каза архитекта, строителния надзор, и строителния предприемач. Може да се погледне в темата за "Строителна фирма в Пловдив" каква е заложената арматура за стените. Общо за 75 кв. м. виличка желязото е около 3 тона. Опитах се да склоня строителния предприемач да намали количеството/понеже всичко е пари/, но той не се съгласи. Каза, че всичко трябва да е по проекта, иначе няма да може да се узакони. И сигурно е прав. Всеки по веригата гледа да се презастрахова, нормално е. За това предпочетох, че е по-добре да имам законна сграда/въпреки ограничените финанси и трудностите/, отколкото незаконен строеж, и хвърлени пари на вятъра.
Изводите ги правете сами :?
inkovsv - специалист
Че е 9 степен ,така е ,но е по 12 степенната скала на Меркали и т.н.
Много хора бъркат това нещо!

Тема "Направа на мазе в стара къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: