Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
petgrbg - напреднал
Ехо аз съм от Луковит , и ще строя с тях .Наистина се пестят пари за материали ,тъй като са много равни и гладки и няма трудности при излепването - като изправяне на кривите стени после . Казаха ми че лесно се рязали
PIP - майстор
be sunny написа:
PIP написа:
Аз в момента строя с поротерм, и до момента нямам забележки с изключение, че тук при нас нямат половинки и се налага да се режат. И дококолкото чувам от майсторите ходело повече вар с тях, но не е болка за умиране, а и става по-здраво.
PIP имам два въпроса - чувала съм, че стройтелството с Porotherm води дори до съкращаване на разхода за другите материали и много трудно ли се режат. Дано не звучи твърде объркано (но нали съм си блондинка, както казва мъжът ми :lol:
Предимството на поротерма според мен е в качествата на самата тухла, а дали съкращават разходите не мога да кажа, защото не съм строил с други тухли. На мен не ми свалиха от цената за работа, а правото зидане не е толкова до тухли, колкото до майстори. Поне аз така го виждам.
Рязането не е никакъв проблем, но разбрах от други хора, че по принцип имали и половинки и щурцове, но тук при нас ги няма.
единак - специалист
Pipbel,
Ако не те затруднява, би ли описал по-подробно как строи и на какво се натъкна?
Сигурен съм, че е много за писане, но ако нахвърлиш малко информация за неща като какви материали - колко и на каква цена си вложил, цена на труда и начина на изчисляването и, колко взимат разните му там багери, кофпомпи и т.н., квадратура на къщата, време за построяването и въобще всичко, което помниш, лично аз, а сигурен съм и много други ще ти бъдем много благодарни!
Има страхотни статии във форума, но за това - нищо актуално, а както знаем цените на труда и материалите се менят едва ли не с дни. А ако има и други, които строят в момента /например PIP/ да се намесят ще стане наистина полезна тема.
Колкото по-подробна, толкова по-полезна.
Ясно е, че се прави количествена сметка по проекта и се изчислява, но въпросът е да се прецени дали въобще да се захваща човек...
Ако за малко не стига - добре - ще го оправим някак си, ама да не е за много )))) Щото на едро човек може да го сметне, ама има разни съпътстващи неща, които винаги ги слагаме "за после" - пирони, канапи, сглобки, телове и знам ли още какво - а това "после" излиза златно.... Или пък те цакат майсторите....
pipbel - майстор
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 09&start=0

Информацията е много близо...ама кой да чете другите теми :|
единак - специалист
Еееее, чел съм го това.... Ама не ми стига нещо. Добре щеше да бъде да е по-структурирано и по-пълнокръвно. Както и да е...
pipbel - майстор
http://forum.imoti.net/read.php?17,42539,page=1

единак, и това ако не те удовлетвори....ееее, не знам вече какво :-D
единак - специалист
Хехе, това го имам дори на отделен файл на компютъра ))). Много полезно, но с доста неясноти. Освен това е от преди доста време.
Добре де, ясно. Кажи поне какво стана след грубия строеж - ВиК, тоци, дограми и т.н....
pipbel - майстор
Единак, в чужбина съм сега (империалистите ми плащат за да си довърша къщата) :-D
Та макар работата ми да е постоянно свързана с компютъра нямам много време за романи.

По-накратко:

Миналия месец за 3 1/2 седмици (въпрос на добра организация) сложих дограма на 2 етаж, минаха се целите инсталации - електро и ВИК, измаза се навсякъде вътре с ВЦМ, шпакловаха се таваните с гипс, направи се външна хастарна мазилка навсякъде като подготовка за ТИ другата година.
Цялото това удоволствие засега ми струваше около 11 000 лв., като се има впредвид 4е не съм давал пари за ел инсталацията - брат ми майстора, аз чирака за вкопаване на гофретата с кабелите в канали на тухлите.
По пера долу горе по спомен е това :
= дограма (Комерлинг с двоен СП с К стъкло) за 2-я етаж - 3050 лв
= ВИК - майстор -400лв, материали - около 500 лв
= ЕЛ инсталация - материали - около 2100 лв
= вътрешни мазилки - около 1600лв (за труд само) - за около 250м2 (6лв/м2)
= тавани - гипс шпакловка - около 400 лв (труд), за около 80м2 (5лв/м2)
= външна хастарна мазилка - около 160м2 - 1400лв (труд) с вкл. скеле
= материали - около 1500 лв - 10м3 хоросан (ок.900лв с транспорта), 35 торби цимент, гипс, други

Това е засега
peco - помощник
Здравейте.
Видях, че темата е малко старичка, та да я разбудим малко,
защото мисля, че е актуална.
Да ви питам -
Какви са размерите на тези тухли и колко тухли влизат грубо в 1 кв.м.
Тежки ли са много - в смисъл може ли сам човек да работи с тях?
Благодаря!
Svilen22 - специалист
Поротерм 38 - 16 бр. на кв.м. 250х380х238мм
Поротерм 25 -11 бр на кв.м. 375х250х238мм
Поротерм 12- 8 бр. на кв.м. 500х120х238мм
http://www.wienerberger.bg/servlet/Sate ... bg_home_bg

Тема "Къща с Porotherm" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: