• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 16
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Stanislav Stefanov - специалист
Колеги,вярно ли е ,че неможело да се строи дирекно след тротоара.И къщата трябва да е поне на 3м. от него?
П.П-Смятам да ходя при архитект.
Колко да се пазаря,как са цените.Имали някой който скоро е правил план? :)
mitaka_vk - специалист
Вярно е. Има отстояния които трябва да се спазват. По спомени ще ти кажа че лицевото отстояние е 3 м. Но при заварено положение незнам как стои въпроса.

При мен ми излезе проектиране на къща 12 евра на кв м за напълно нова и с всички видове чертежи. Първо разговаряй с някой архитект и се порови тук там може и да разбареш при тебе как е точно.
dito - специалист
За точно този проблем ти бях писал още в началото и затова си защитавах варианта с разграждането и построяването наново.
dito написа:
- възможни проблеми с узаконяването - отстоянието до улицата и смяната на статут от селскостопанска до жилищна. Моля някой специалист да каже как стои въпросът.
Другият вариант е да не го узаконяваш, но не знам дали е добър избор. Или пък ... по нашенски с подкупчето :censored: ...
И нещо друго - виж точно в кадастралния план как е, защото някой път има разминаване с действителните очертания на улица и парцел.
rockwall - майстор
Здрасти и от мен,

аз правя такива тухлички и ВЪПРЕКИ ТОВА, не бих ти дал да ги сложиш върху естествения камък, пък дори и двойна цена да дадеш

Този проект с тухличките, който си сложил ще си е ОК, ако под тях нямаше истински камък или ако ще правиш някаква изолация и тн.

При условие че хората събарят къщи за такива камъни, за да строят нови с тях ( справка Арбанаси и всички поангличанени райони) не виждам логиката да скриваш каменната зидария

Във връзка със спора - преправяне или събаряне и наново не мога да кажа нищо.

Разбира се че новото си е ново, но зависи и колко е старо и годно старото

УСПЕХ и пускай снимки - ето ти две от мен :shock: :shock: :shock:

Прикачен файл

rr.jpg
rr.jpg (57 KиБ) Видяна 4417 пъти

Прикачен файл

jam.jpg
jam.jpg (60.12 KиБ) Видяна 4418 пъти
Master_Kenobi - V.I.P.
mitaka_vk написа:
Вярно е. Има отстояния които трябва да се спазват.
Защо да е вярно?! :?
Всичко зависи от застроителния и регулационен план. В него би следвало съществуващата постройка да е нанесена. В случая става въпрос само за промяна на предназначението й, според мен.

П.П. Справка - вижте по градовете колко здания, включитено и нови, започват от тротоара.
rockwall - майстор
кеноби е прав - може и на границата да си, но в някои случаи

мисля че при съществуваща също може, но да кажат просветените
mitaka_vk - специалист
Ето какво казва ЗУТ по въпроса:
Чл. 26. (1) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Външната линия на застрояване към улиците от първостепенната мрежа се установява на разстояние от уличната регулационна линия, както следва:

1. по улици от първи клас (скоростни градски магистрали) - най-малко на 15 м;

2. по улици от втори клас (градски магистрали) - най-малко на 5 м;

3. по улици от трети клас (районни артерии) - най-малко на 3 м.

(2) Когато към улиците по ал. 1, т. 2 и 3 има локални платна, външната линия на застрояване може да съвпада с уличната регулационна линия.

(3) Допуска се разстоянията по ал. 1 да се намаляват в случаите, когато заварените сгради се запазват и се включват в системата на застрояването от подробния устройствен план, като линията на застрояване на новите сгради се определя от строителната линия на заварените, когато те са преобладаващи.

Това обаче важи за новостроящи се сгради. Ако сградата е нанесена в кадастъра и я има дадена на скицата значи самата сграда е узаконена.
Не ми се четеше целия зут иначе щях да намеря и смяната на предназначмението :)
аз правя такива тухлички и ВЪПРЕКИ ТОВА, не бих ти дал да ги сложиш върху естествения камък, пък дори и двойна цена да дадеш

Този план е само при условие,че махам цялата стена към двора.
Понеже всички прозорци смятам да са на тая стена,като я надупча от всякъде то камък няма да остане по нея.
За сега нямам готов план,и всяко мнение и идея са добре дошли :)
dito написа:
За точно този проблем ти бях писал още в началото и затова си защитавах варианта с разграждането и построяването наново.
dito написа:
- възможни проблеми с узаконяването - отстоянието до улицата и смяната на статут от селскостопанска до жилищна. Моля някой специалист да каже как стои въпросът.
Другият вариант е да не го узаконяваш, но не знам дали е добър избор. Или пък ... по нашенски с подкупчето :censored: ...
И нещо друго - виж точно в кадастралния план как е, защото някой път има разминаване с действителните очертания на улица и парцел.
Ама аз и тоя вариянт съм го предвидил.Ще пробвам първо като бял човек и ако не стане почвам да си правя квото си знам пък квото ще да става.Пари под масата не давам :evil:
Последна промяна от Stanislav Stefanov на съб окт 03, 2009 7:33 pm, променено общо 1 път.
Здравейте г-н Стефанов,
Пиша в темата не защото съм архитект или конструктор и мога да 'пусна' чертеж/план какво да правиш със хамбара, а защото аз от една година реализирам идентичен проект за себе си и след доста лутане съм стигнал донякъде, та ето изводите накратко:
- излиза доста по-скъпо (ново строителство е около 300Е м2 а със запазване на старите стени очаквай 500Е) т.е. ако този хамбар просто ти е паднал случайно и няма сантиментална стойност за теб направо го събори и строй наново.
- не се занимавай с архитекти, проекти и одобрения пусни си при техническия на общината 'Заявление за ремонт на покрив' и си прави каквото ти е на сърце, за наша радост хората по селата не са се 'овълчили' и ако си в добри отношения със съседите и имаш късмет ще си постройш каквото ти е на сърце без да дадеш една стотинка на Чичо Сам :!: (сега разбираш навярно защо немога да публикувам снимки на моя обект) . Горното има и още един недостатък - неможеш да променяш нотариалния акт - т.е. построеното си остава вечно твое.
- неизбежно ще трябва да вкопаеш и да промениш покрива ако искаш два етажа, ще трябва да укрепиш основите и да измислиш откъде ще влиза светлината (щото да събаряш 100 годишен камък да си правиш прозорци си е мутробарок) ....
Още много има, ако след тези три тирета още ти се слушат акъли от мен пиши едно ЛС ще дам мейл и ще опитам да помагам колкото мога.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 16

Тема "Преустройване на Плевня в Къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: