• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
VLADO66 - майстор
Фло написа:
VLADO66 написа:
А кaк сe връзвa с колони и шaйби?
Лесно.Изрязваш отвори в ламарината на местата на фусовете,и закривяваш фусовете да легнат за да ги покрие бетона.Аз съм оставил някои от централните да стърчат малко ,защото мисля за тях да заваря бъдещата конструкция на слънчевите панели.
Питах защото съм гледал такова изпълнение само че на колоните и шайбите имаше нещо като капител който държеше ламарината и отгоре имаше усилена армировка около колоната,но сигурно това е въпрос на изчисления за вертикалните натоварвания,т.е. се прави при по-големи полета носени от единичен елемент.
Фло - специалист
VLADO66 написа:
Фло написа:
VLADO66 написа:
А кaк сe връзвa с колони и шaйби?
Лесно.Изрязваш отвори в ламарината на местата на фусовете,и закривяваш фусовете да легнат за да ги покрие бетона.Аз съм оставил някои от централните да стърчат малко ,защото мисля за тях да заваря бъдещата конструкция на слънчевите панели.
Питах защото съм гледал такова изпълнение само че на колоните и шайбите имаше нещо като капител който държеше ламарината и отгоре имаше усилена армировка около колоната,но сигурно това е въпрос на изчисления за вертикалните натоварвания,т.е. се прави при по-големи полета носени от единичен елемент.
Би трябвало около всяка колона да има усилители,но затова има норми за проектиране и специфика за всеки конкретен случай,което прави и проектите авторски.
tretre написа:
Ако искаш ще обясня защо не работят заедно ламарината и бетонът на опън и натиск, но първо осмисли това!
Аз бих се почуствал неловко да обяснявам за неща,за които малко по- рано съм признал,че не съм ги чел и правил.
Tsilkov - майстор
tretre написа:
Ако искаш ще обясня защо не работят заедно ламарината и бетонът на опън и натиск, но първо осмисли това!
Ако визираш ,че нямат адхезия не си прав защото в случея мисля ,че не беше необходимо за да отнесе ламарината опъна.Отделно самата ламарина ности толкова ,че и е неужно само малко бетон да я утежни и укрепи(иначе вибрира катос е разхождаш :lol: ).
Фло написа:
Би трябвало около всяка колона да има усилители,но затова има норми за проектиране и специфика за всеки конкретен случай,което прави и проектите авторски.
Досега съм живял в заблуда ,че профилната ламарина се опира на греди независимо стоманени ,или стоманобетонни ,а вие я орпяхте на колони :lol: :prayer:

П.С.:Що имам чувството че доооста се отклонихме от темата.
Gandalf - специалист
В случая на снимките е показано според мен бетонова плоча с армировка, която е излята
върху ламарина, която се използва за оставащ кофраж. Функцията на ламарината е да носи бетонът докато е
мокър, след това товарите се поемат от армировката и бетона. Изпозването на ламарина за покриване на опънните усилия не се изпозва често, защото трябва да се осигурят няколко условия: осигуряване на сцепление между бетон и ламарина, защита на ламарината от огън и корозия.
Говорехме за евтина за построяване къща.
Някой по-нагоре беше показал къща на 2 етажа кубче около 50м2 етаж. Правил съм подобна с 6 колони всичко на всичко, можеше даже да е с 4 при някои архитектурни условия.
Трябва да се пести и максимално от коридори, дрешници, големи дневни и спални, но всеки има индивидуално виждане.
emilvtc - специалист
Заформи се голяма полемика и то доста интересна. Не бях чувал за подобна технология.
Благодаря за инфото на Фло и всички включили се. Със сигурност ще обсъдим и този вариант с конструктора като му дойде времето (дано да е запознат и да има опит с тази технология).
За да си доизясня картинката имам няколко въпроса:
1. Какви са тези добавки за водоплътност? Какво правят и с колко ускъпяват бетона –примерно на кубик?
2. Как се завършва (финишира) покрива отвътре и отвън? Как се закрепя изолацията и гипс-картона за тази ламарина? (предполагам не се разпробива)
3. За да се смени цвета на покрива – в бетона допустимо ли е наред с добавките за водоплътност да се поставят и някакви оцветители и какви?
4. Колко струва примерно 1кв.м. от въпросната покривна профилна ламарина? (Разстоянията между фредите на покрива няма да са по-големи от 4-5 мерта)

Относно повдигнатата от земята веранда - смятате ли, че такава конструкция с оставащ ламаринен куфраж би бил най-евтиния и подходящ вариант?

Tangarov – чух едно мнение на колега относно сравнението на себестойността на гредовата конструкция на покрива (бетонни греди и колони спрямо дървени такива), но искам да разбера и твоето. (Със сигурност много си го обмислял преди да го направиш)

tetomaster - Каква е себестойността на кв.м. на един покрив с изцяло метална конструкция като този, който постна (приблизителна цена без прозорците).
Как отвътре се финишира такъв покрив? По каква технология?
Фло - специалист
С поста на Gandalf се връщаме в темата. Ще се опитам да резюмирам идейния проект в едри щрихи ,ако съм възложител с ограничен бюджет и скъп ресурс.
Двуетажна къща 100 до 120 кв.
-основи правоъгълни:ивични
-колони 4 или 6
-гредова междуетажна плоча/по-евтина е от безгредовата откъм желязо/
-покрив :плосък или едноскатен с малък наклон от ламаринобетон, Цилков ще каже ,ако не е летящо килимче как да легне върху конструкцията.
-разпределение:според вкуса и въображението
Tsilkov - майстор
Фло написа:
Цилков ще каже ,ако не е летящо килимче как да легне върху конструкцията.
Върху греди разположени напречно на ивиците на профилираната ламарина.Според мен обаче ако покрива е скатен дърво върху бетонни греди ще излезе по-евтино.Може и да греша - не е лошо да направим една сметка.Впрочем какви пари идва ламарината до обекта?Струва си обаче да се помисли дали етажната плоча да не е от ламаринобетон :?
tretre - специалист
Има подобен конструктивен елемент.
Изпълнява се по следния начин:
ЛТ ламарината се поставя на обратно, така че малкия трапец е изпъкнал от долната страна.
В него се пускат армировка ф8, ф10, а отгоре се слага мрежа ф4.
Армировката се слага с фиксатори задължително!
Така се получава олекотена бетонова конструкция.
Подчертавам че ламарината не се взема предвид при изчисленията. Тя е само кофраж.
Така направен стоманобетоновият елемент е едностранно армиран!
Значително е оскъпяването главно заради ламарината.
Единствената икономия е бетонът който се побира в големия трапец на лт ламарината.
Фло - специалист
Предимството на ламарината като оставащ кофраж е и в хидроизолационните и качества.Съизмеримата е цената на ламарината на квадрат: 8-10 лв., с евтините ,но капризни,трудоемки и недълготрайни хидроизолации.Така при ламаринобетона имаме едновременно и настилка,респективно покрив с хидроизолация. При сравнение на цени с покрив от керемиди с всичките детайли, съпоставимостта на цената е около 5 пъти в полза на ламаринобетона.Идеален е за плосък покрив, използваем и за тераса,като финишната повърност може да бъде само декоративна т.е. отпадат скъпите работи по хидроизолацията на такава тераса.
Tsilkov - майстор
Чакай бе Фло къде стигна и за хидроизолация чак.Нали ламарината е отдолу?За плоския покрив като налееш ламарината после още колко работа и пaри има докато стане такъв :rolleyes: .Иначе плосък покрив като правиш не ти е нужно да наливаш дори бетон ,а направо върху LT-то се редят пластовете.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 27

Тема "Идеен проект за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: