• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Вадим Владимиров - специалист
Зависи и от местоположението и от комина и от клиента. Но стандартно ги правим на 20-25 см. А ако комина е проблемен слагаме и лайсна, като на "Брамак".
marmoz - специалист
Отворих аутокадски фаил за обшиване на комина :) Това в зеленото е комина,червеното е бетонова шапка ,черното е алуминни и стИкло,има го изпълнено но снимките ги няма :? Ще трябва да им ходя на гости да си ги възстановя :)
Прикачен файл:
Model.jpg
Model.jpg (12.74 KиБ) Видяна 2280 пъти
schuldiner - майстор
Вадим Владимиров написа:
Тук малко мога да поспоря, но няма смисъл :)
Няма смисъл... Преди време бях писал, че тенекеджийството вече не е занаят, в който има майстори. За двайсетина години занимания нивото ми е не повече от 20% от това на майстора ни, дето се пенсионира преди 5 години. Като гледам останалите са и по-зле (не ти, а масовият случай)... Аз си признавам, че нямам желание да се развивам в тази област, щото всичко се свежда до 5-6 прости покривни детайла, а другото няма кой нито да го поръча, нито да го плати.
В конкретния случай маша ще трябва само ако Тани иска да закопчава полата за улука. Само че по нашия край улуците вече ги продават без копче (трябва сам да си доогънеш оребрението), съответно и полите са само с един подгъв надолу ( І вместо V)... Кое в кое да хванеш? Хич не се и занимавам... Както виждаш "колегата" въобще не е сложил надулучни, ние за инструменти ще си говорим...
Съжалявам, че изобщо коментирам по темата. Ще се опитам да се огранича само до неща, които конкретно биха били полезни.

ПП В 50% от случаите полите ги слагам за своя сметка, щото клиентът ги смята за излишна глезотия. На сегашния обект човекът поне си плати ламарината по фактура, а рязането, профилирането, мотането из града и монтажа са си от мен, понеже иначе просто не мога да си направя покрива.
Малко да пораздвижим темата.
Прикачен файл:
SAM_0761.jpg
Прикачен файл:
SAM_0762.jpg
Прикачен файл:
SAM_0764.jpg
Прикачен файл:
SAM_0777.jpg
Прикачен файл:
SAM_0776.jpg
bulhomes2 - майстор
Да питам! Защо тези сложни връзки трябва да се правят от твърд (негъвкакав) материал като ламарината? Какво е предимството и пред хидроизолация с посипка (червена), залепена надлежно с горелка към комина и по-долните и странични керемиди и обшивката в горната на комина част.
Че какво му е на този начин. Виж колко красиво изглежда! В моите ръце не само ламарината е гъвкава! :)
Последна промяна от Вадим Владимиров на пет мар 08, 2013 11:33 pm, променено общо 1 път.
bulhomes2 - майстор
Ми - не мога да го направя аз. И от друга страна - кое ще е по-добре прилепено към комина? Ся за кое е по-гъвкаво от ламарина и хидроизолация - мисля, че няма нужда да разводняваме.

ПП. Вадим, имам добри впечатления от теб и не се заяждам - просто се чудя защо се предпочита ламарината.
Последна промяна от bulhomes2 на пет мар 08, 2013 11:40 pm, променено общо 1 път.
Донякъде си прав. Но не всеки може да работи с горелка, на високо.Просто показвам как може да се направи. А относно прилепването........ зависи от изпълнителя.
Не се притеснявай, колега "bulhomes2". :partyman:
bulhomes2 - майстор
Верно зависи. На сегашната вила обшивката на единия комин я правиха "професионалисти" роми, отбили се случайно да питат за улуците... Казаха, че си е в допуска да има просвет тук-таме м/у ламарината и мазилката. Верно, че вече 7-8 години си я има и не сме се наводнили...
На новата вила накарах строителите да залепят хидроизолация. Казаха, че досега не са го правили, но го направиха. И няма никакъв просвет. Може би има значение, но върху хидроизолацията има 5 см каменна вата, неръждаема мрежа (купих я, ама дали я слагаха не съм сигурен) и силиконова мазилка. Сега като се замисля - и ламарина да е била отдолу пак нямаше да има просвет, но размислите вече тряба да ги ориентираме към дългосрочност и цена.

ПП. И Вадиме - рядко (почти никога) виждам тъй прецизно изпипани обшивки (изключая Шулендер), поздравления за което, но сериозно - чудя се защо не се ползват хидроизолациите.

ПП2. Май съм го казвал, ама пак - Като стигнахме до покрива и отивам в магазина да купувам изолационна лента за под капаците (вече не помня дали точно така се казваше), отивам в магазина и магзинерката ми вика "Ама то много скъпо това". "Колко да е скъпо - викам, - все ще трябва да се купува, тъй, че давай". Кат' ми каза към 1000 лв поприклекнах малко. Па си земах едно-две рула хидроизолация с посипка за по 70-80 (не помня вече), нарязах ги на банцига и свършиха същата работа.
Последна промяна от bulhomes2 на съб мар 09, 2013 12:07 am, променено общо 1 път.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Една година след "майсторите" на покрива" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: