Аз като разбрах, че не може да строя на имотна граница и вече ми стана ясно, че ще строя двуетажна. Просто парцела ми е много малък и няма да ми остане абсолютно никакъв двор. Това е и основната причина да избера двуетажна къща около 60 - 65 кв. застроена площ, вместо 110 кв. едноетажна. И аз съм избрал втория етаж да не е с прави тавани ами да са по линията на покрива. Tsilkov, от разглежданите от мен проекти май съм забелязал следното: При двуетажните малки къщи коридорите са по - малки, а при едноетажните коридорите са по - големи. Така, че това със стълбата все пак има някакво малко компенсиране и разликата не е толкова фрапантна. Може и да греша...
boqnkov написа:а при едноетажните коридорите са по - големиПо-големи са при големите едноетажни къщи (т.н. американски тип) с квадратури над 150-200 квадрата защото тогава стават множество стаи наредени на едно "дълго черво".
Не ме разбирай погрешно - тука няма вселенски истини от типа това хубаво, онова лошо... Всичко става. Всичко си има плюсове и минуси. Трябва да си драснеш възможните варианти и да ги сравниш (като положение в двора, като цена, като разпределение, като визия....) обективно а не да си прииначаваш това така, онова така.
Относно малка двуетажна къща ето нагледно (качеството е лошо но само това имам на USB-то-проекта ми е вкъщи) да видиш какво се получава след "изпилване почти на макс":

Квадратурата е 115 квадрата а са събрани само две спални и стаите са доста мижавки.