• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
boqnkov - специалист
Аз като разбрах, че не може да строя на имотна граница и вече ми стана ясно, че ще строя двуетажна. Просто парцела ми е много малък и няма да ми остане абсолютно никакъв двор. Това е и основната причина да избера двуетажна къща около 60 - 65 кв. застроена площ, вместо 110 кв. едноетажна. И аз съм избрал втория етаж да не е с прави тавани ами да са по линията на покрива. Tsilkov, от разглежданите от мен проекти май съм забелязал следното: При двуетажните малки къщи коридорите са по - малки, а при едноетажните коридорите са по - големи. Така, че това със стълбата все пак има някакво малко компенсиране и разликата не е толкова фрапантна. Може и да греша...
Tsilkov - майстор
boqnkov написа:
а при едноетажните коридорите са по - големи
По-големи са при големите едноетажни къщи (т.н. американски тип) с квадратури над 150-200 квадрата защото тогава стават множество стаи наредени на едно "дълго черво".
Не ме разбирай погрешно - тука няма вселенски истини от типа това хубаво, онова лошо... Всичко става. Всичко си има плюсове и минуси. Трябва да си драснеш възможните варианти и да ги сравниш (като положение в двора, като цена, като разпределение, като визия....) обективно а не да си прииначаваш това така, онова така.
Относно малка двуетажна къща ето нагледно (качеството е лошо но само това имам на USB-то-проекта ми е вкъщи) да видиш какво се получава след "изпилване почти на макс":
Изображение

Квадратурата е 115 квадрата а са събрани само две спални и стаите са доста мижавки.
ArturDent - Почти Безобиден
Garibaldi написа:
За избора на етажи, най- ме притеснява разхода: покрив. Основите предполагам няма да окажат толкова голямо значение.
Е как, покрива ще окаже, а основите - не?
Покрива да кажем ще е 160 срещу 100 (~160%), но основите ще са 110 срещу 70? (~160%)
VLADO66 - майстор
Сметките са относителна работа.Особено за човек който не е живял в 2-3 етажна къща.
ArturDent - Почти Безобиден
Е те сметките се правят точно, при готов проект.

П.П. VLADO66, ако си писаното е към мен - живял съм и в блок, и в двуетажна, и в едноетажна къща...
Последна промяна от ArturDent на пет апр 05, 2013 6:04 am, променено общо 1 път.
stenmark - специалист
Не знам дали е споменавано,но да попитам Боянков.Запознат ли си колко струва изграждането на добре уреден двор и неговото поддържане?Не мога да повярвам че 50кв биха определящи човек да вземе решение двуетажна вместо едноетажна.За мен единствено определящо може да бъде разпределението,та дори отвън фасадно как изглежда.По горе качения примерен проект,аз ги наричам травопости и ако ще и 200кв да ми остане никога не бих го избрал.Е това разбира се мое мнение.
boqnkov - специалист
Ето как изглеждат нещата със 115 кв. къща и с 65 кв. къща. Към Stenmark: не знам колко струва добре уреден двор. Знам, че зад райграса ми се иска да имам 1 ред домати и 1 ред краставици (образно казано). Просто това да си откъснеш зеленчука и да си направиш салата с него за мен е много приятно. Знам, че в този форум това няма да се одобри, заради визията на двора, но все пак това си е моето виждане.

Прикачен файл

115kv.jpg

Прикачен файл

65kv.jpg
VLADO66 - майстор
Какво са едни 4 метра в повече :? Остават ти 300м2-50 за зеленчук и 250 райграс.Форума одобрява зеленчукопроизводството,включително и пишештия тези редове като изтъкнат любител на шопската собствено производство. :wink:
Tsilkov - майстор
boqnkov написа:
. Знам, че зад райграса ми се иска да имам 1 ред домати и 1 ред краставици (образно казано).
stenmark нямаше предвид (така предполагам де :lol: ) не колко струва китна райграсова градина , а това че ти трябва ограда, входна врата, гаражна врата, плочник да стигаш зимата и дъждовния сезон до къщата. Тези неща колкото и да ти се струват далечни са една солидна сума която трябва да прежали всеки желаещ да живее в собствена къща вместо блок. Да не говорим че къща без асма и лятна кухня не е никва къща.

P.S.
Ето да сравниш какво се получава на същата квадратура както това на двата етажа което пуснах преди няколко поста, но направено на един етаж:
Изображение
По-широка дневна, перално и една стая в повече.
Последна промяна от Tsilkov на пет апр 05, 2013 4:34 pm, променено общо 1 път.
kolcho - специалист
boqnkov написа:
Аз като разбрах, че не може да строя на имотна граница и вече ми стана ясно, че ще строя двуетажна. Просто парцела ми е много малък и няма да ми остане абсолютно никакъв двор.
Ако разположите къщата на минимално допустимите отстояния от границите на имота, в случая с 115 кв.м. едноетажна лицето на къщата ще е на около 14 м. от южната граница. При двуетажен вариант това отстояние ще нарастне максимум с 2 метра - до около 16, т.е. употребимият двор пред лицето в първия вариант ще е около 250 кв.м., а във втория - около 288 кв.м. Разликата ще е по-малка от 40 кв / останалите десетина се губят в западната част, която е тясна и трудно употребима за съществени неща/.
Много добре трябва да премислите решението си. Защото 40 кв.м. двор по-малко при налични минимум 250 / което никак не е малко, освен ако не планирате някакво сериозно селскостопанско производство, ама тогава и тези непрежалими 40 кв. няма да са абсолютно нищо!/ се преглъщат лесно, докато няма как вторият етаж на двуетажна къща да се метне на земята в момента, в който осъзнаете колко сте се прекарали с построяването на компромисен дом на два етажа. Пак да напомня нещо, което вече се каза - двуетажната къща придобива някакъв смисъл / икономически и обитателски/ от около 200 кв.м нагоре, под тези квадратури си е жив компромис за цял живот, който трябва да се допуска само при пълна липса на възможност за строеж на едноетажно жилище!
Т.е. - на кантар са две неща: 40 кв.м. зеленчуци срещу нормален дом за обитаване.
Ако цените зеленчуците повече от своето удобство - решението е очевидно! Ако решите да уважите себе си за сметка на зеленчуците - пак ;)
Успех :)
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 27

Тема "Едноетажна или двуетажна къща?... или пък сглобяема..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: