• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 45
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Domashen_maistor - специалист
Master_Kenobi написа:
Честито! :) Успех и нататък! :)
Довършитерните работи... мдаа... както казваше инж. Симеонов: Ще ви довършим с довършителните работи. :-D
:irre: ......направо мамата
tuninghuman - специалист
би ли дал малко инфо за керемидите?

тука попаднах на няква тема със снимки - http://www.zsakai-epitoipar.hu/referenciak.html

може да е полезна с нещо....
pipbel - майстор
http://www.stroimatbg.com/

Аз по принцип съм за керамиката, не съм склонен да слагам бетон по покрива, а и има добри отзиви по форумите за тези керемиди.
Миналата година сложих Стралджа "Европа", също читави ми се струваха,не се трошаха лесно.
Тази година заложих на тези, се пак Тондах е 1 от лидерите на пазара в Европа, нищо че са правени в Македонията.
Пък и визуално доста ми харесваха - модела е Винеам.
Иначе ми дойдоха почти двойно като цена на м2 спрямо Стралджа - 20лв/м2 като се направи системата с капаците и вентилационните керемиди.
joro_206 - напреднал
Аз доколкото знам "Тондах" са австрийски и се правят в завода в Унгария. Ние също се спряхме на тях.Но сега сме още на изкопа.
колко ти взеха майсторите за направата на покрива?
pipbel - майстор
Вече го писах по-горе. 5 за основите с мазата, 4 за етажа и 4000 за покрива.
Плочата беше 80м2, а покрива излезе като плош около 110м2

Тондах наистина са австрийци, ама си имат завод и в Македония.
krasiorocknroll - специалист
Можеше да не слагаш хоризонтални греди под вертикалните на тавана,ако беше допълнително армирал местата под вертикалните греди :)
pipbel - майстор
Почна се и с външните мазилки
Дигнали са цената доста от минала есен, 1600лв труд за 120м2 плюс близо 400лв за материали, та около 16-17лв/м2.
Ама не съм там да се пазаря, така че плюя кръв :x и продължавам, нема време....
Иначе са напреднали гледам въпреки дъждовете напоследък.
Току виж докато се прибера в БГ идната сряда къщата ще е готова измазана. :-D

Прикачен файл

Resize of Re-exposure of SS850408.JPG
Resize of Re-exposure of SS850408.JPG (88.17 KиБ) Видяна 7416 пъти

Прикачен файл

Resize of SS850417.JPG
Resize of SS850417.JPG (84.04 KиБ) Видяна 7416 пъти

Прикачен файл

Resize of SS850416.JPG
Resize of SS850416.JPG (98.12 KиБ) Видяна 7416 пъти
exo99 - помощник
Здравей,
С голям интерес прочетох темата ти.
Имам следния въпрос :
Връзваш ли с бетонно желязо хоризонталните греди, на които се опират ребрата на покрива, за бетонното поясче ?
Моите майстори казват, че не е нужно, а аз смятам обратното.
Иначе покрива само е поставен върху конструкциата и не ми се мисли какво би станало при едно малко земетресение.
Гледам на снимките ти, че от бетонното поясче стърчат бетонни железа и ми се сткрува на следваща снимка, че са увити около гредите.
Така ли е?
Моят строеж е на едноетажна постройка 50 квадрата без плоча - ще направим тавана гредоред, който ще стъпи върху железобетонни греди. Отгоре ще има керемиди.
Майсторите твърдят, че покривът ще тежи доста и затова не се налагало връзването му за долната конструкция. :sad:
PIP - майстор
Според мен е задължително. Аз допълнително на някои места съм слагал и анкерни болтове. - където съм мислил, че се налагат.
Domashen_maistor - специалист
Връзваш ли с бетонно желязо хоризонталните греди, на които се опират ребрата на покрива, за бетонното поясче ?
Хоризонталните греди, за които питаш се наричат столици. Столиците когато лягат върху пояса задължително се привързват за него с фиби (от арматура) забетонирани в пояса. Връзването трябва да бъде здраво през около метър. Столиците изпитват огромен товар особено поясните такива (щото има и билни - по билото и междинни, които се подпират на "попове" - дървени подпори). Натиска върху поясните столици е както надолу, така и на преобръщане, ако меразбираш. Затова е най-добре с фиби (не, че не може с анкери, но за натиска на превъртане в оста им анкерите ми се струват не много добро решение). Ако още не си излял бетона на пояса - заложи в него фиби от желязо. Внимавай да са наистина в права линия, щото столицата трябва да бъде хваната, а тя е права. Стягането след това е подобно на стягането на желязото при кофраж на колони, стяган с арматурно желязо (с усукване на двата оставени свободни края около столицата) Ако искаш питай, при нужда ще ти пратя снимки.
ПП. Внимавай и как слагат поповете. Хубаво е да стъпят на легнала на плочата столица. Връзването им с цигански скоби - задължително. Не разрешавай на майсторите да слагат столиците както си искат. При колегата например междинните столици (виж по-рано в темата - писал съм му точно за тях) също не са добре - завъртяни са по оста си и поповете са изрязани според тях. Забележи на същата снимка захващането с циганските скоби - така се прави.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 45

Тема "Строителство - епизод 2" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: