• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 21
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
marmoz - специалист
Tsilkov написа:
или си правите по малки прозорци-елементарно!
Е някои не ни кефи да живеем в букери,теб ако те кефи на мен не ми пречиш ...... :)
А и къде го прочете че 4с е с 2 пъти по малка топло и свтлопропускливост..... :?
Tsilkov написа:
Пък тая логика да не се слага "нискоемисионно" (т.н. К стъкло) стъкло щото ще прегрява жилището е нещо като да не ядеш щото пак ще огладнееш.
На този сорт размишления в този вид ми приличаш на болен от болемия ,които не знае за болеста и агитира за солидно ядене нищо че е ял вече.........,К стъклото без помощно 4с е пълен та*ак,освен ако не си сложиш външни ролетни щори ,с което пак отиваме към първа точка - за какво са ни жилища като можем да живеем в бункери и землянки ..........аиде да не се въртим в кръг .......,4с + К е трепач :supz:

П.П.Ако твърдиш че малкият прозорец е по евин /изгоден/ кажи каква е цената за 1/2м и за 0,5/0,5м отваряеми съизмерено спрямо цена/кв.м и ми кажи дали е евтино ........
VLADO66 - майстор
Когато слагах дограмата нямаше 4 сезона и сложих К.На южните прозорци сложих поликарбонатни навеси не заради К стъклото/не знаех за летните му недостатъци/, а да си покрия терасите и стана перфектно.
Tsilkov - майстор
marmoz написа:
А и къде го прочете че 4с е с 2 пъти по малка топло и свтлопропускливост..... :?
То зависи от точния модел, но ето едно сравнение "на посоки" - мисля е видно над 50% повече светлина :)
Изображение
Ако стъклото е само едното LowE даже пропускливостта е 75%. Които му се занимава с конфигуратора http://www.yourglass.com/configurator/g ... /main.html
marmoz написа:
П.П.Ако твърдиш че малкият прозорец е по евин /изгоден/ кажи каква е цената за 1/2м и за 0,5/0,5м отваряеми съизмерено спрямо цена/кв.м и ми кажи дали е евтино ........
не знам защо смяташ че те карам да правиш джамове 50/50 - няма по-лошо нещо от много на брой джамове с малък размери и много шпроси.
marmoz написа:
освен ако не си сложиш външни ролетни щори ,
Методи на слънцезащита от лятно слънце дал господ. Най-елементарно козирка/балкон на южната фасада. Ролетната щора пък можеш да я вдигнеш примерно и има разни други предимства.....
marmoz - специалист
Циков да не бъркаме стъклата ? :)
http://cvmgroup-bg.com/glass-packets.html
Еи тука /от нета случаина търсачка/ на 3 стъклопакети се вижда за нормални стъкла и за 4сезона .Рефлектата са съвсем друг клас стъкла и изпълняват съвсем друга фунция /т.е друга зона за приложение/...........
Tsilkov - майстор
Това което пуснах не е рефлексно - прозрачно си е и е точно с тази функция на която масово и викат "4 сезона" ама никой не казва какво стои зад нея :lol: . Според мен в тоя сайт където пусна си съчиняват- естествено може и да греша ама според данните на AGC(не правя реклама просто само тях знам да дават истински данни ) които наистина са сериозни такова чудо няма.

Ето и един каталог с готови конфигурации:
LT (Light transmission) е светлопреминаването във видимия спектър, SF(Solar factor) е преминаването на топлина отвън (инфрачервен сектор) а Ug е преминаването на топлина отвътре на вън.
Изображение

Вижда се че SF (лятната топлина) и LT(светлината) са взаимно свързани. При някои стъкла добър SF се постига с по-малки намалявания на LT , но предполагам че това е за сметка на друго (например цената :lol: ).
radius - майстор
Цилков,
4сезона, е познато още и като високоенергийно, а по западните сайтове е SUNERGY.
А това, че някое стъкло има light transmition наполовина спрямо друго, изобщо не означава, че субективно се възприема така. Т.е. в light transmission е мярка, но не отразява пропорционално субективните възприятия. Нещо като децибелите.
Изобщо не е тъмно 4 сезона, отвътре трудно се познава, че го има в пакета, а отвън е съвсем леко по-огледално от бялото. Няма нищо общо със Стопсол.
Tsilkov - майстор
radius написа:
а по западните сайтове е SUNERGY.
Не че по западните сайтове го наричат така, а просто ползват наименованието на модел на AGC с твърдо покритие (можеш да го видиш точно в табличката над твоето мнение).
Възприятието вярно е субективно, но се усеща - освен че стаята в която работя е с т.н. "4 сезона" по едно време в офиса имаше 20-ина модела стъклопакети. Пък и колкото и да е субективно като погледнеш през самото стъкло то осветеността в стаята вече е видима.
Идеята на този вид стъкла е да се слагат в обществени сгради като магазини, офиси......... където има цели стъклени фасади и то доста често гледащи в неприятната посока запад.
radius - майстор
Приложението на стопсола(огледалното) е за обществени сгради, според мен де.
Имам стаи с едновременно с прозорци на юг (Б+Б+К) и запад (4С+Б+К). Ако не ти кажа, трудно ще разбереш, че единия пакет е с 4С.
Б+Б+Б има light transmission 74
Б+Б+К има light transmission 66
4С+Б+К има light transmission 44
Виж ако сложиш стопсол ( за което вероятно си мислиш) става само 20. Е това вече е тъмно.
Tsilkov - майстор
radius написа:
Б+Б+К има light transmission 66
4С+Б+К има light transmission 44
Е тъй де 66% спрямо 44% - не е като да няма разлика. То ако имаш в дневната прозорец да речем 3,0Х2,4 и го направиш на 2,4Х2,4 на дали ще разбереш ако не ти кажа ама разликата я има. Не ме разбирай погрешно - не съм срещу това стъкло - има си смисъл и приложение ,ама тая рецепта че става за всичко хич не е вярно а в жилищата обикновенно е смешна. Но самото наименование "четири сезона" е търговски много успешно и конфигурацията жъне небивал успех без да има защо :rolleyes:
radius - майстор
Ама съвсем не съм съгласен с примера ти с размера, неслучайно се опитах да сравня тази величина с децибелите. И все пак не уточни в офиса ти какво е стъклото, продължавам да подозирам, че е стопсол и оттам толкова да се плашиш от light transmission. За мен също е недопустимо стъклото ми да затъмнява.

П.С. Не мога да не сравня с тъмните очила. В Европа затъмнението се дава в категории, в УСА се дава в light transmission:

Category 0: 80 – 100%
Category 1: 46 – 79 %
Category 2: 18 – 45 %
Category 3: 8 – 17 %
Category 4: 3 – 8 %

Сигурно над 90% от очилата по сергиите, а и марковите у нас са трета категория, забележете само с 8-17% пропускане. И все пак с тях се вижда, затова казвам че този показател не е линеен.
Да не говорим за четвърта ( които по принцип са планинарски), с тях също се вижда макар и с 3%, не са като маска за електрожен.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 21

Тема "Избор на дограма, монтажник и още нещо" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: