• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
M.Yankov - специалист
Снощи взех и готовите конзоли за носещите колони на терасата. Общо 5 броя, като първата (гледайки лицето) е ъглова. 9 метра тераса през 180см са. Май много на гъсто, но нищо.
След това, колоните за чардака над терасата на същото разстояние ли да са, или мога да ги разредя - през една даречем? Ще станат симетрично, точно три на разтояние 360см една от друга.
10/10 или 12/12, или по-големи греди да бъдат?

Ще попитам пак и за окантването на къщата с дъски. Наложих с пирончета само за проба и 14-15см широчина на дъските е напълно достатъчна. Стои чудесно. Но да се върна на въпроса - преди или след измазването се слагат дъските?
Благодаря в аванс :)

Изображение

Изображение

П.С. ... опитах да скицирам, но ме е срам да ви го покажа - и все пак :-D
Ако някой го бива повече в това ще съм много благодарен, ако може да ми го нахвърли като груб чартеж. Още веднъж, голямо Благодаря!!!

Изображение

Изображение

Изображение
m_markovski - специалист
1. Малко рано си декофрирал, не се напъвай да товариш площадката с тежести (настилка, замазка) в следващата седмица -две. Бих подпрял с по една гредичка в средата и между колоната и зидовете. Освен това арматурата от колоната до сегашното стълбище не ти е като хората - дебелото желязо трябваше да е най-отдолу, за да поема товара, а напречната арматура на терасата да е върху него.
2. Дъските може и сега, може и после. АКо ги сложиш сега - нивелирани и в равнина, мазачът ще ги ползва като мастари. След това ги почистваш с амониева селитра и лакираш.
M.Yankov - специалист
Благодаря за отговора!
Да да - дебелата арматура за трегера е отдолу, просто като снимах беше хвърлена така отгоре :)
В такъв случай се отлага настилката. За тия дневни температури две седмици казаха, че е добре :? Въпреки това ще подложа. Под плочата бивщия вход за долу се пада точно в средата - там ще го зидам с тухли, така ще укрепи допълнително.
Благодаря още веднъж!

п.с.
след това ги почистваш с амониева селитра
това също е ново за мен. В какво съотношение се прави разтвора... почиства ли и камък или си е прийом само за дърво Благодаря.
Последна промяна от M.Yankov на пон апр 20, 2015 12:36 pm, променено общо 1 път.
m_markovski - специалист
По спомен бетонът зрее и набира якост 4 седмици - трябва да е подпрян и ненатоварен...
Относно амониевата селитра - viewtopic.php?t=42352
ZMeyGorianin - майстор
Снощи взех и готовите конзоли за носещите колони на терасата.
Предполагам, че става въпрос за тези от снимката. От къде ги купи и на каква цена?
M.Yankov - специалист
Да тези са. Едно зеге би свършило цялата работа.

Купих дървения материал отделно (греда 10/10) нарязах равни парчета на 65см. От 4 метова греда излизат 6 парчета (на 65см).
Очартах едното и така ги занесох за изрязване, (тъй като нямам нужния инструмент) - 4лв на брой за изрязването.
Една греда около 15лв + 24лв изрязване = 39лв за 6 броя конзоли.

Нямам представа колко струват като готово изделие, не съм и обикалял - устройваше ме като цена затова си ги направих така.

П.С. Ако някой е запознат с цените на мен също ми е интересно колко струват.
В един склад видях готов комплект - 2м греда + конзола за 27лв.
Последна промяна от M.Yankov на пон апр 20, 2015 12:53 pm, променено общо 1 път.
m_markovski - специалист
Може би трябва да помислиш и за някаква козирка над новата врата на мазето - да се впише в дървениите на тераската. Иначе като вали ще имаш езерце долу...
M.Yankov - специалист
m_markovski написа:
Може би трябва да помислиш и за някаква козирка над новата врата на мазето - да се впише в дървениите на тераската. Иначе като вали ще имаш езерце долу...
В плана е :)
Покривче с наклонени хванати за стената подпори, умалено копие на по голямото, което ще е над главния вход.
ivouz - специалист
Здрасти,
На въпроса ти за кантирането с дъски .Ако ги сложиш предварително трябва да им подложиш
толкова че, да ти компенсират дебелината на изолацията по ниски ще стоят грозно не знам да ли ме разбра ,ако пък няма да имаш изолация виж начина който ти подсказват по горе.Аз също много мислех как да стане при мен но, ги оставих (дъските) за после ,и още не съм я свършил тая работа .
За конзолите:
Много хубава шарка си измислил браво!(Със обикновено зеге не става пробвал съм)
Защо не сложиш конзоли и отдолу и горе ?Виж в моята тема как аз покрих входа за долу.
M.Yankov - специалист
Да точно такова покривче :) Страхотно е твоето! Ако имаш някоя по близка снимка ще съм ти много благодарен - да го поогледам по хубаво :)

Благодаря ти.
Тези конзоли са за долу. Горе също ще е с такива, но още не знам какви греди ще изпозлвам за там. Дали 10х10 или по-дебели ... парапета също ми е дилема (трилема даже) :?

За окантването (е, и някои други идеи де) специално си направих разходка по котленско. Наснимах много къщи. На някой дъските са преди мазилката на други след мазликата. Сякаш предварително окантена и след това измазана стената изглежда по добре. След работа ще избера няколко снимки да покажа нагледно и двата типа.
Изолация няма да правя - единствено задната (северната) стена ще е изцяло облечена (с чамов материал). Това ще ми е изолацията :)
Та затова ми се върти предварително окантване - с мазилката ще се изравни точно... :?

П.С. дървена облицовка ще има и на стената на верандата, но там си е екстериорно решение и няма изоклационни свойства.

П.П.С. добре, че не си купих зеге значи :-D
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 27

Тема "Преустройство на селска къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: