• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 45
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
pesho - специалист
pipbel написа:
За голяма част от гофрите дето вървят в магазина скриването не е проблем понеже ще слагам окачен таван с ниво на 30см под плочата,
Кат ша падаш 30 см от плочата,за кво въобще е давана такава строителна височина тогаз,даге.. :? Не е ли набутвация...А колко ти е всъщност строителната височина ?
pipbel - майстор
Давано е така понеже е магазин, има си изисквания.
В момента от пода до тавана ми е 3.30, та ми се струва че височина 3 метра след като се сложи окачения таван е ОК.
Освен това зад магазина си има жилищно помещение с вис.2.60 под което има маза, която е около +70см над кота 0.
Таванската плоча на жилището и магазина е на 1 ниво, нещата се напасват, така че проекта ми се види читав и практичен.
А и изпълнението го доказа.
Master_Kenobi - V.I.P.
Здрасти, добре дошъл отново! :)

Мостовия кабел защо го слагаш в гофре? И нещо ми се вижда на фотото, че е двужилен, не трижилен, така ли е?
pipbel - майстор
Master, това черното не е мостов кабел а трифазен такъв , 5 жилен.
Захранва таблото на магазина. Пуснал съм трифазен и към 2 контакта, да има, не се знае за какво може да ми потрябва.... :cool:
Master_Kenobi - V.I.P.
Аз питах за белите жици и гофрето.
pipbel - майстор
Ми брат ми каза че сега гофретата са задължителни, а и по проект било така.
А иначе всички жици са си 3 жилни, няма двужилни.
Планирал е да направи и ДТЗ после при свързването. Само климатиците ще са без такава, че нещо не им се отразявала добре.
Повече подробности по ЕЛ часта не мога да ти кажа, както споменах аз му бях само чирак, не съм специалист в тая област. Дори ме е бая шупе от тоци :-D , само крушки сменям, за всичко друго го викам
pipbel - майстор
Като гледам получените днес снимки мазилките са напреднали доста, дори и са направили замазки на подовете на 2 от баните и WC-то.
Не мога да преценя оттука дали са оставили малък наклон към сифоните както им заръчах, ама такъв може да се оформи и с лепилото като се слага теракотата.
Иначе подовете на всички бани са изпълнени по технологията 5 см подов фибран + 4см армирана замазка до нивото на сифона.

Прикачен файл

SS850649.jpg
SS850649.jpg (141.29 KиБ) Видяна 5148 пъти

Прикачен файл

SS850642.jpg
SS850642.jpg (76.01 KиБ) Видяна 5149 пъти

Прикачен файл

SS850641.jpg
SS850641.jpg (83.38 KиБ) Видяна 5149 пъти

Прикачен файл

SS850636_resize.JPG
SS850636_resize.JPG (107.34 KиБ) Видяна 5149 пъти
rulom - модератор
Бих добавил някои забележки относно Ел.частта:
Първо в гофрирана тръба мостови кабел не е удачно да се полага, още повече 3-жилен-(не подлежи на подмяна кабела);
Второ-ниско разположение на разклонителни кутии;
Трето-високо разположение на контакти;
Четвърто-поради големия R на гофрираната тръба няма да има ъгъл стаята (ако ще има окачен таван няма да е проблем);
Пето- ниско разположение на ел.таблото(стои грозно на тази височина и това местоположение);

Като гледам вече е късно за тези стаи, дано за другите да не е :wink:
Иначе е хубаво че не се жалят средства....Поздравления за това!
pipbel - майстор
rulom
Не че много разбирам от ел.системи, но бих желал малко по-подробно да уточниш какво имаш впредвид с така направените забележки.
Както споменах просто следвах указанията на брат си, а той е поставял доста инсталации.
= Според него след като кабелите са в гофрета, това е най лесния начин да се подменят/изтеглят при нужда. Струва ми се логично и доста по-малко главоболно отколкото ако са останали в мазилката.
Смешно би било да да жаля стотинки на л.м. за гофри...
Защо мислиш че не подлежи на подмяна кабела?
= пак според неговите указания кутийките за контактите са на макс.височина не повече от 1м до 1.10м. На доста места са и по-ниско.
Може би се бъркаш от някои ключове за осветление, които найстина са по-нависоко.
= едва ли има и разклонителна кутия някъде на височина по-малко от 2.2
= на доста места наистина ще се наложи секторно да слагам окачен таван за да прикрия гофрите ( а в магазина дори нацяло предвиждам)
На други места където е удобно сигурно ще сложа само ъглови ЕПС лайсни.
rulom - модератор
pipbel написа:
rulom
Не че много разбирам от ел.системи, но бих желал малко по-подробно да уточниш какво имаш впредвид с така направените забележки.
Както споменах просто следвах указанията на брат си, а той е поставял доста инсталации.
= Според него след като кабелите са в гофрета, това е най лесния начин да се подменят/изтеглят при нужда. Струва ми се логично и доста по-малко главоболно отколкото ако са останали в мазилката.
Смешно би било да да жаля стотинки на л.м. за гофри...
Защо мислиш че не подлежи на подмяна кабела?
= пак според неговите указания кутийките за контактите са на макс.височина не повече от 1м до 1.10м. На доста места са и по-ниско.
Може би се бъркаш от някои ключове за осветление, които найстина са по-нависоко.
= едва ли има и разклонителна кутия някъде на височина по-малко от 2.2
= на доста места наистина ще се наложи секторно да слагам окачен таван за да прикрия гофрите ( а в магазина дори нацяло предвиждам)
На други места където е удобно сигурно ще сложа само ъглови ЕПС лайсни.
За да е по лесно отговарям на всяка "чертичка":
--мостовия кабел след два и повече "завоя" не подлежи на подмяна-ако го дръпнеш, изтегляш и мазилката,при рекордомана нещата не стоят така+ ако е положен в последствие с жило подлежи на смяна,ако е полаган на момента с тръбата кабелите се оплитат и по трудно се сменят, но не е невъзможно,мостовия прави нещата по-трудни;
--контактите се полагат на височина 30-40 см.всичко останало създава предпоставка за ползване на удължител,удължителя създава препоставка за спъване, искубване и хлабави връзки;
--2,20 е никаква височина,няма смисъл кабела да ходи в гофре-то от кутията до тавана и после по трасето и обратно на същата височина,усложнява подмяната на кабела,без значение какъв е;
--ако ще има окачен таван кабелите пак можеха да минат в гофре, само че гофре-то да е върху окачения таван,по-лесна работа за кабели,подмяна, подвързване и т.н.;

Не знам дали ме разбра правилно,ако всичко по инсталацията е оразмерено както трябва няма да има нужда от ремонти и преправяния, ама съветите са за в бъдеще, да имаш в напредвид, най малкото питай поне тук във форума, все някой ще се отзове....
Успех със строежа !!!
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 45

Тема "Строителство - епизод 2" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: