• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 31
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.

Бихте ли живяли в "сглобяема къща"

Анкетата завърши на пет окт 27, 2006 9:58 am

80%
да
16
20%
не
4
Няма гласове
още не съм решил, все още проучвам

Общо гласове: 20

torbalan - Дървен философ
vipltd - разбирам те напълно - ти продаваш и си хвалиш стоката ;)
на жена ми брат и е същия - по-евтино, та по-евтино... е да, ама като почнем да смятаме - излиза два до три пъти по-скъпо...

единственото предимство, което виждам в полза на сглобяемите къщи, е възможността да бъдат изградени бързо... това за някои хора е важно :-)

то парадокс е, че тук в България трябва да чакаш месеци...
гледах едно филмче как сглобиха една в канада...
с поръчка, изработката и т.н. мисля, че се вместиха в една седмица...
единствено фундамента беше отлят предварително...
самата къща си я сглоби собственика с двама негови приятели...за два дни...
vipltd - специалист
Може ли някой колега от форума да ми каже колко ще ми струва
фундамента на къща 105 м2?Сигурно някой ще рече,че това прилича малко на лекуване по телефона.Друг сигурно ще ме пита каква е
денивелацията на терена.Трети ще се сети да ми иска конструктивните чертежи,за да види аджеба колко арматура,колко
бетон,на каква дълбочина ще се копа,евентуално да актуализира
цените,да си добави труда и т.н.А скоро някой отливал ли е фундаменти?Ако 45 Е/м2 са с преполагаемите 200% печалба на
фирмата,то строителството на етажа трябва да почне на гола поляна.
Основи на къща с проект може да излезе около 20 Е само в случай;
СПРИ поогледай се,поослушай се,ако не идва стопанина или контрол-ният орган ..Друг е въпроса със селска къща или плевня.Трактор камъни и 10 торби цимент.
Ето защо цената е дадена отделно.По принцип всички СМР до Акт16
трябва да се извършат от една фирма или бригада,за да няма прехвърляне на отговорност.Също така предлагаме втори вариант,ако клиента си мисли ,че може за по-евтино да си отлее основите с
баджанаци,пак му гарантираме техническо ръководство.
Също така ,ако клиента е собственик на арматурен двор или бетонов
център и има земекопна техника не му ги искаме тези 45 Е.
www.vipltd.net
Стефан - майстор
_ _ ._ , _ _ ._ , _..
Последна промяна от Стефан на нед ное 08, 2009 2:23 pm, променено общо 1 път.
vipltd - специалист
Втори етап; 230 Е /м2 за едноетажна къща.
Какво включва;
-Изготвяне на цялостен проект за пред Общината.
-Заводското производство
-Транспорта
-Вноса
-ДДС на митницата
-Разтоварване на обекта
-Понеже всичко лъщи ,опазване от циганите.
-Изолация под конструкцията
-Монтаж на конструкцията
-Направа на покрив с всичките му детайли-керемиди,улуци,челни
дъски,ламаринена обшивка,комин за камината и т.н.
-Направа на външни стени
-Външна фасада санирана
-Изолация
-В и К ,Ел,отоплителни инсталации
-Вътрешни стени
-Подова замазка /ако е на 2 етажа армирана на 2 етаж-с деб.6 см./
-Пропуснах фолиото
-Фугиране на гипсокартона
-Външна ПВЦ дограма
-Входна блиндирана врата.
Външните ни стени са 25 см санирани .
За сведение доставката на конструкцията с транспорт и ДДС е между
95-105 Е/м2.Нямам дял в заводския капитал,за комисионни не сме и мислили.За останалите СМР материалите ги имаме на Родния пазар.
Битумни или други керемиди,хидроизолация под битума, влаго-
устойчиво ОСБ,минерална вата,гипсокартон и др.
mitaka_vk - специалист
А да попитам какво се разбира под цялостно изготвяне на проекта? В повечето случаи, особено къщите които се предлагат на страницата са типови които можеш да си закупиш от интернет. Сайтове колкото щеш и срещу съответната сума ти ги дават даже с разбивка на материалите до последния пирон/винт.
Проектирането в БГ излиза по скъпо отколкото да си купиш този типов проект. Ако тръгнеш и имаш време да се занимаваш с договаряне на цените които влизат в една къща ще ти излезе и по ниско от сумата която съм дал. Има също така материали които са взаимозаменяеми и да се получат вариации колкото искаш.

След проучването което направих лятото за различни типове сглобяеми къщи стигнах до един извод, и той е необоснована цена, прекалено мъгляви гаранцииза качество. Не ми хареса как изглеждат фасадите на вече направени къщи от сглобяем тип. Недостатъчна пожароустойчивост, това последното води и до по високи вноски при застраховане на недвижимо имущество.
С две ръце съм за сглобяема къща, която е обаче направена извън България и по възможност и майсторите и техническото ръководство да е също внос. За мое голямо съжаление българските строителни работници и техническо ръководство има какво още да научат /това последното го казвам от личен опит, като с чиста съвест се включвам и аз в тази група/.

Към Стефан, техническо ръководство е препоръчително да има /да не казвам задължително/, защото ако няма наистина става страшно. Българската строителна работна ръка е все още на принципа аз да го прекарам тоя и да взема парите после не ме интересува, като същевременно идва от някъде дето все още работят със кал и слама примерно. Затова Техническо ръководство трябва да си има както трябва да има и инвеститорско такова :)
vipltd - специалист
Довършителни работи;
Обявяване на цена за довършителните работи не е правилно.
Защото лукса няма граници,както и никой няма право да налага своя
вкус другиму.На предпочитание на клиента оставяме;
Избор на ламинат
фаянс и теракота
санитария
Кухненски СКШ
камината-марка ,модел
Накратко бъркаме понятията-ДО ТАПА при монолитен строеж.
ДО ТАПА при сглобяемо ст-во.
Довършителните работи при нас са 5-6 торби сатен гипс,2 баки боя
плюс ламината.
Интересно ,дали колегата с 314,65 лева монолитно ст-во мисли да остави за наследниците някои пера или е готов-взима си четката за зъби и се нанася.
Преживе баща ми не счете за нужно и не измаза къщата,но затова пък
му излезе евтино от комшията с мазаната,но все таки и двете се
водеха къщи пред дънъчното.
Поздрави и извинения за дългото писане.
torbalan - Дървен философ
Стефан написа:
vipltd написа:
...пак му гарантираме техническо ръководство.

До момента подкрепях идаята, но тук прекали. Аз лично нямам нужда от техническо ръководство. Както и 95% от пишещите тук. Явно не си уцелил мястото за изява.
на теб може да не ти трябва, но на мен пък много ми липсва...
mitaka_vk - специалист
Хех на децата, няма да оставя пера, да съм жив и драв дотогава. Все пак в къщата ще живея аз те тякой друг. Но до тази стойност съм стигнал само и единствено чрез вземане на цени без да има отстъпки без дълго проучване и сравнение на същите стойности. Когато вкара тези цени от твоя страна се забеляза едно нещо, че те са стандартни. За изпълнение супер лукс ще са коренно различни. Стойността съдържа абсолютно всички етапи, да не казвам че има неща които са разглеждани доста подробно като тип на изпълнение. Показах ти единствено че тази така наречена ниска цена на сглобяемото строителство реално не е чак толкова ниска. По ниска е от стойностите въртящи се на свободния пазар за монолитно масово строителство. Но както виждаш се оказва че в момента дори и на криза цените в строителството са в пъти по високо то реалната себестойност на един обект.
Да не напомняма че като официален представител на този завод за сглобяеми къщи Вие получавате и някаква отстъпка от материалите които се влагат на един обект.
vipltd - специалист
Не получаваме никакви отстъпки от завода.Поне така е при нас.
В целия процес ние си включваме само труд за монтажа и строителните работи.Фирма сме за да можем да си внасяме конструкцията.Процеса не е трудоемък,но за това пък материалите са скъпи.Положителното е ,че при нашата система няма нито едно перо или материал ,който да ни посрами пред клиента.В смисъл;
Документ за съответствие и заводски гаранции.
Всичко е купешко,с доказан произход.
Разчитаме единствено на качествена и срочна работа.
Още повече,че вече 30 години си вадим хляба от строителството,
не сме се прекфалифицирали от шивачи.
За техническата помощ и ръководство -с удоволствие помагаме,в случаите ,когато клиента пожелае сам да си отлива фундамента,защото това пък улеснява нашата работа по монтажа.
За цялостния проект-проекта ,който се изисква от Общината .
Производството в завода е на автоматична поточна линия.
При положение ,че клиента си избере от заводските каталози.
При индивидуален проект си пращате готов архитектурен проект,те
го преработват за стоманена конструкция.
Скъпи са дървените сглобяеми къщи.Без някакъв стандарт за
дървесината,/някои правят и от кофражни дъски/цените им са по-високи от нашите.
Уважавам мнението на всички.
Това,което сам си направиш носи истинско удовлетворение.
n.nikoloff - специалист
mitaka_vk написа:
Аз много се чудя защо при този тип строителство никой, абсолютно никой не отваря въпроса за пожароустойчивост. Как е решен въпроса с това конструкцията за бъде защитена от пожар. Дървената ще згори като клечка кибрит, ами стоманената? Със всичкото ОСБ около стоманената конструкция какво може да стане. Видях веднъж след пожар какво се беше случило с металната носеща конструкция, и подхождам малко със съмнение към такъв тип конструкция ако няма добра пожароустойчивост.
Темата за пожароустойчивостта е разглеждана подробно много пъти и аз съм давал и адски подробни обяснения по въпроса. Така че ползвайте съответната търсачка.
vipltd написа:
От 30 години се занимавам със строителство,10 по време на развития социализъм и 20 при развития капитализъм....
...
Друго предимство на стоманената конструкция е постоянното високо
качество.Може ли производител на дървени къщи да се похвали,че
построените например 10 къщи са с еднакво качество на дървения
материал. Еднаква ли е цената на стоманена конструкция за къща,
която е около 7 тона за двуетажна къща и дървен материал за
за подобна,предполагам 15 -тина кубика.Но обявените цени са
същите.При съпоставка трябва да се има впредвид
;С какви м-ли,
с какво качество,с какви гаранции и накрая за колко пари трябва
да е въпроса....
Колега, не се занимавай да се сравняваш с дървените къщи, преди даже да си споменал какво ти разбираш под дървена къща и с коя точно технология на изпълнение се сравняваш. Знаеш си много добре и недостатъците на фарадеевите клетки, които предлагаш и хилядите термомостове в къщата в последствие. Не е нужно да се сравняваме в несравними продукти.
procar написа:
На пролет мисля да си построя къща,от 2-3 месеца съборам информация,първо почнах от фирмите за сглобяеми къщи като мислех че ще е по-евтино но навсякъде цените са между 300-350 е/м2,на шпакловка и замазка с Ел и ВиК,в момента един познат строй до София тухлена къща,цената на шпакловка и замазка,с направен покрив,Ел.и ВиК без дограма и врати е 225 е/м2.и ще е готова за 120 дни,даже и да се включат прозорците сигурно няма да надхвърли 250 е/м2,навсякъде в офисите на фирмите за сглобяеми къщи ме убеждават че ще е по евтино но май не излиза така.
Сега ще започна да събирам оферти за строеж но с тухли,пък дали ще вляза в къщата за 60 дни или 120 за мен няма голямо значение.
Какво се разбира под "шпакловка и замазка" на сглобяема къща? И по какъв показател сравнявате къща с монолитно строителство и дървено-скелетна къща? може би по топлоизолацията на външните стени - при монолитното 5 см, а по дървено-скелетната 25 см??????

ArturDent написа:
Сглобяемите къщи са измислени, там където в себестойността на една сграда труда, като цена е доста по-голямо перо от материалите.
Трук труда е евтин, а материалите дори са по-скъпи от "там".
Затова все още не излиза сметката. То хората дето строят н.нар. затворени комплекси, отдавна да си я бяха направили тази сметка и да си увеличат печалбата.
Извода е правилен за информацията, до която сте стигнали, но дейстително нещата въобще не са така.

Ако нещата за пожароустойчивостта все още не сте си ги изяснили - ще си копи-пейстна писанията в друг един форум по-късно.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 31

Тема "Плюсове и минуси на къща построена чрез сухо строителство?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: