• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Прилагам снимка на къща с плосък/скатен покрив. Понеже не можах да обясня точно какво искам, а и вие да си го представите долу горе.
Къща 150кв.м. (без гаража) от които 40–50кв.м. Хол – плосък покрив, останалите 100кв. ще са с едноскатен покрив (може и двускатен, незнам)

Някой да сподели мнение за този вид покрив? С битови керемити или с железните платна на Шлебах ще е най–добре?
Някой ако сподели орентиеровъчни цени няма да му се разсърдя...
Прикачен файл:
haus.jpg
Мерси
Grezinski - специалист
Здравей,

Минималният наклон за покрив с двоен фалц е 6 градуса. Ако аз исках да си скрия скатовете, бих си направил бордове само по наклона и скатен покрив с външно оттичане.
Имай предвид, че при този наклон трябва да се използва мека суровина, която е с приблизително два пъти по-висока цена. Не само защото е мека стоманата, но и защото обикновено тези материали са с по-голяма дебелина - 0,60 mm.; и по-висок клас полиестерни покрития. Влага се и полиуретанова или бутилова паста в шева, за допълнително уплътнение.

Къде ще се намира къщата, плоският покрив от север ли ще е; ако мястото е усойно, по-добре забрави за покриви без или с нисък наклон??!!!

Поздрави.
Tsilkov - майстор
Anatoli_88 написа:
Аз съм с едноскатен покрив система Schlebach - доволен съм много, не е вярно, че е скъп!
За железните плоскости ли говориш?
Неговия е покрив с двоен фалц сгънат с машина на място - една от най-добрите покривни системи които много се ползват на Запад и малко разпространени в България.
От снимката ти не си личи, но като гледам стилистиката ската на тази къща която си пуснал е точно такъв.
Относно плоския покрив (с битумна изолация) ако е с хубави материали и външно отводняване (барбакани) е точно толкова издръжлив да не кажа и повече от скатните. При него цената на покритието е сравнително по-ниска, но пък иска бетонна плоча отдолу (вместо леки дървени греди) и накрая цените се изравняват.

Водата със собствен водоизточник трябва да пуснеш заявление в "басейнова дирекция" - документацията не съм абсолютно наясно но е над 1000 лева. Готви се и после ВиК и общината да ти мрънкат за това (примерно да искат бележка от ХЕИ, договор за минерална вода и т.н.) но накрая ще "клекнат". 15кВ такса мощност ти е 650 лева (дава се като построиш сградата) и 100-200 лева в документи. Кофтито е ако ти излезнат със становище - "няма мощност", "прекарай кабел".....
Gadnyara - специалист
Tsilkov написа:
15кВ такса мощност ти е 650 лева (дава се като построиш сградата) и 100-200 лева в документи. Кофтито е ако ти излезнат със становище - "няма мощност", "прекарай кабел".....
С лека корекция: Тези 650лв (всъщност 696) се плащат преди да построиш сградата, ако искаш работниците да ползват ток от мрежата, докато градят. :wink:
Здрасти,
ами аз живея в момента в съседния парцел, ток можем да вземаме от там.
Също така имам и партида вече, не мога ли просто да я изместя един парцел по–надолу? Мисълта ми е да избегна – тези предварителни договори с Ел. и всичките им там документации.
Мръсния канал също върви на границатаа, не е нужно да викам ВиК да копат асвалта на пътя, мога сам да си пусна тръбата?

Значи от коментарите по–горе, разбирам че тези плоскости на Шлебах никак не са лоши и са една доста добра алтернатива на керемиди?
А някой може ли да сподели цена – каква е цената на плоскостите Шлебах? По името се подразбира също така и че са немски? Това също така е още един плюс..
kr1100 - майстор
@"Мръсния канал също върви на границатаа, не е нужно да викам ВиК да копат асвалта на пътя, мога сам да си пусна тръбата?"
Канала на кого е ? Ако е на частна кооперация - плащаш.
Ако е на ВиК пак не минаваш метър.
Tsilkov - майстор
Anatoli_88 написа:
Също така имам и партида вече, не мога ли просто да я изместя един парцел по–надолу? Мисълта ми е да избегна – тези предварителни договори с Ел. и всичките им там документации.
Документално не можеш. Спира те това, че за да внесеш проект за съгалсуване в общината трябва да е придружен с предварителни договори с ВиК и електрото. Не че не можеш да се пишеш със собствен водоизточник и ел.захранване ама там пък ще ти сикат една сюрия други докумнети които ще излензат по-скъпо.

Материала за фалцовата ламарина (Шлебах се нарича машината) е поцинкована ламарина 0,6 мм с полиестерно покритие и е 10-12 лв/м2. Монтирания продукт ти идва на към 30-40 лв/м2.
Фалцовата ламарина принципно е водоплътна (waterproof) за разлика от керемидите които са само водоотблъскващи (watershed). Това е причината планинските хижи да са с ламарина а не с керемиди (+ вятъра де).
stivemaster - майстор
Ей това марката е голяма работа, като напише Щерев покрив Шлебах, все едно направили го там и пратили хора да го монтират.Нищо подобно, това е просто фалцов покрив с пластифицирана ламарина и в случая с Щерев, най вероятно изпълнен или от Мухтаров или от А.Недев.
Разбира се дори във форума има много добър производител и инсталатор на такива обшивки - Вадим Владимиров
egomen66 - майстор
stivemaster написа:
Разбира се дори във форума има много добър производител и инсталатор на такива обшивки - Вадим Владимиров
Вадим , че е майстор инсталатор , спор няма.
Жалко , че в последно време , не се включва във форума.
Не знаех , че е производител.

:partyman:
Grezinski - специалист
Tsilkov написа:
Материала за фалцовата ламарина (Шлебах се нарича машината) е поцинкована ламарина 0,6 мм с полиестерно покритие и е 10-12 лв/м2. Монтирания продукт ти идва на към 30-40 лв/м2.
Фалцовата ламарина принципно е водоплътна (waterproof) за разлика от керемидите които са само водоотблъскващи (watershed). Това е причината планинските хижи да са с ламарина а не с керемиди (+ вятъра де).
с 0,50 mm. се работи масово, цената ти е коректна за твърда суровина;
за да е водоплътен фалца, трябва да се използват меки метали - мед, олово, специални стомани...., и все пак се изисква минимален наклон от 6 градуса; При това, допълнително се слага уплътнителна - бутилова паста.
цената на тази суровина е над 18 лв./кв м. без ДДС; разходната норма е поне 1,3.
Труд, добре квалифициран, под 14-20 лв./кв. се съмнявам, че ще намериш. Да, може да намериш някой "да ти монтира ламарината" и за по-ниска цена, но не и да направи добре работеща покривна система, с прави, стегнати шевове, без бликове и т.н., недостатъци от прибързана работа.
За да ползваш трърда стоманена ламарина ти трябва минимум 14 градуса наклон.

Във връзка с плоските покриви, аз бих обърнал внимание на PVC, TPO, EPDM мембрани, а не на обикновения битум. По-добре, при положение, че не е ориентиран човека, да дискутираме среден и висок клас продукти. За най-евтиното ще намери информация още в първия склад в който отиде.

Аз също строя, и се ровя в този форум, за да знам кое е добро и ако се налага, да направя информиран компромис.

Поздрави!
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16

Тема "Изграждане на нова къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: