• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
boqnkov - специалист
Дойде ред и за проектиране. Реших покрива да е двускатен. Много ми се иска да мога да си ползвам подпокривното пространство като склад за големи обемисти неща, сушене на мръвки и т.н. А защо не и за фитнес... Може би ще се влиза и външно и с капандура от коридора. Сега не знам кое е по - удачното решение - дали да е бетон или по - евтиното решение - греди и дъски и с колко по - евтино е?
ArturDent - Почти Безобиден
Няма да намериш сухи, прави и евтини греди.
Евтините са по-криви и неизсъхнали, а добрите са много скъпи.
По принцип гредоред се прави от широколистно дърво, но вече никой не го прави, защото е ужасно скъпо.
Tsilkov - майстор
Гредореда излиза малко по-евтин и лесен за изпълнение. Голям бонус при него е че можеш да изолираш между гредите лесно и без термомостове. Ако ще ползваш за фитнес обаче - плоча задължително :lol:
Дървения материал за греди обикновенно е с цена 300-450 лв/кубик в зависимост до къде/от къде се транспортира, колко е сух, с каква дължина... Не са ти нужни идеално прави греди - въпросът е в дължина да не са изметнати с по 5-10 санта и да не могат да се монтират правилно. Ако искаш да ти ги импрегнират в камера си приготви пак 50-100 лв./кубик. Можеш да ги пръскаш и на място - колко ще ти излезне като цена - божа работа. Трудът (ако не си ги монтираш сам) е ориентировъчно(ама много ориентировъчно) колкото цената на материала.
Стоманобетонна плоча грубо (ама пак много грубо) излиза около 50 лв./м2 (бетон,желязо,труд за кофриране и полагане) без да смятаме гредите и утежнението надолу по конструкцията (по принцип не е много но го има).
boqnkov - специалист
Има малко новости по проекта. Къщата порасна до 116кв. Реших да е с плоча отгоре. Въпроса ми сега е дали е удачно на показаното цветно място на верандата да има барбекю, а нагоре да си е комин, свързан и с кухнята и с хола. На верандата ще се излиза само от трапезарията. Как стои въпроса с топлината през лятото. Има ли напичане на целите стени на хола и кухнята и цялата веранда като цяло? Да не измра от жега?

Прикачен файл

06.2013.jpg
06.2013.jpg (68.33 KиБ) Видяна 3451 пъти
VLADO66 - майстор
Ако е юг и запад ще има напичане.Предполагам ще я покриеш с отделен покрив,за това го направи по-високо и с изолация.За стените няма толкова голямо значение напичането-нали ще имат изолация.
Tsilkov - майстор
boqnkov написа:
Въпроса ми сега е дали е удачно на показаното цветно място на верандата да има барбекю
Аз не виждам нищо цветно :? От гледна точка на комина няма нищо неудачно, но аз лично барбекюто бих го изнесъл на другия край на двора с чешма (открита лятна кухня) заради мърсотията и миризмите. Просто това е едно от най-големите предимства на къщите - да имаш кухня която не цапа и не омирисва.
boqnkov написа:
Къщата порасна до 116кв.
Както ти бях писал още преди това беше неизбежно - не че не може и по-малка но не е рационално - даваш почти същите пари а получаваш полу-къща.
boqnkov написа:
а нагоре да си е комин, свързан и с кухнята и с хола
Не знам какво имаш предвид свързан, но за нищо на света не ги вързвай в една дупка!Ако имаш предвид три дупки в общо тяло е екстра.
boqnkov написа:
Как стои въпроса с топлината през лятото.
Зависи от изложението. По спомени твоето беше южно и там проблеми няма - слагаш една стреха и тя спира слънцето лятото(защото е високо) и го пуска зимата (защото е ниско). При кухнята примерно с верандата няма да имаш грам грижи. Разбира се без климатик няма да минеш, но той ще се включва(ако е изолирана къщата де) изключително рядко - все пак хората, телевизора,лампите, котлоните......... си греят.
boqnkov - специалист
Парцела е точно така както съм го постнал (горе е север). Хола и кухнята са южни. Идеята ми е да има тяло на верандата, в което да има барбекю, защото с жената сме големи фенове на скарата, в същото тяло по - нагоре да влиза аспирацията от кухнята, и да има дупка и към хола (три дупки в едно тяло, едната от които е барбекюто). Идеята е ако може верандата да се ползва като лятна кухня. Слага се чешма до барбекюто и така. Струва ми се неудачно да нямам хладилник под ръка до лятната кухня. Tsilkov, сега ме хвърли в джаза с тази отделна лятна кухня. Толкова ли ще е мръсно и омирисано? Това е парцела със линията на застрояване.

Прикачен файл

novo.jpg
novo.jpg (55.68 KиБ) Видяна 3434 пъти
ArturDent - Почти Безобиден
Че ще мирише, ще мирише. даже и ще пуши...
Искаш да имаш хладилник под ръка. Нали като запалиш барбекюто точно тогава ще ползваш хладилника - за "съставките" барбекюто и за БИРАта.
Постоянно ще се отваря вратата на трапезарията, а ако имаш и деца... няма да се затваря, говоря от опит.
Лятото ще ти се иска да са отворени прозорци, врати...

Абе отделното барбекю с някой по-евтин хладилник и печка си е голямо предимство.
"Готвиш", ядеш, пиеш, накрая минаваш всичко с големия маркуч и си в джаза.
Пък и с това южно изложение на барбекюто - от едната страна слънце, от другата огън.

Верандата е за кафенце, коктейлчета, ей такива интелигентни работи. Барбекюто е за .... Абе правиш разликата.

Можеш да боднеш барбекюто най-от юг, като "допълващо" застрояване, стига да се погаждаш с комшиите или да си направите барбекюта на калкан.
Tsilkov - майстор
boqnkov написа:
защото с жената сме големи фенове на скарата
Аз освен огроооомен фен на скарата съм и практик на скарата въпреки че живея в блок (ползвам двора за скара и околоградските полянки :lol: ). Отделно като ходя на гости на скара гледам и от архитектурна гледна точка как са се случили нещата. извода ми е ,че скара залепена на къщата е само за красота, пасторален уют и ползване няколко пъти годишно(примерно на вила). При твоя случей си заточил жена ти да мие и готви сама докато ти гледаш телевизия за да поспреш миризмите от кухнята, а в същото време си плеснал барбекюто/лятната кухня да облажнява цялата фасада и прозорците на дневната и кухнята (не дай си боже ако ги забравиш отворени :lol: ).
boqnkov написа:
Идеята е ако може верандата да се ползва като лятна кухня.
Ти трапезарната маса пак си я сложи на верандата - няма да ти се счупят краката като домъкнеш една тенджера кебапчета на 15 метра, а и няма да си опушваш гостите. Ако пък не ти се строи отделна постройка купуваш едно подвижно барбекю за 100 лева и толкова.
boqnkov написа:
в същото тяло по - нагоре да влиза аспирацията от кухнята, и да има дупка и към хола (три дупки в едно тяло, едната от които е барбекюто)
Както казах това не го прави за нищо на света!!! Дори и да решиш въпреки всичко барбекюто да е на верандата на къщата със сигурност три отделни коминни дупки - същото се отнася и за аспиратора и дневната - направо чак ти се чудя какво искаш да си строиш сам :?
ArturDent написа:
"Готвиш", ядеш, пиеш, накрая минаваш всичко с големия маркуч и си в джаза.
И така цяло лято до късна есен..... Аз докато си чупя клавиатурата Artur го е написал в едно изречение от първо лице :lol:
boqnkov - специалист
Отказах се от барбекюто на верандата. Какво мислите за идеята верандата да е с тента, която се прибира и разгъва лесно? Ако искам да ме пече слънцето я прибирам, ако искам да е сянка разгъвам.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 27

Тема "Едноетажна или двуетажна къща?... или пък сглобяема..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: