• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ivouz - специалист
Виж как беше и как стана.
Това на снимката с голата писта не съм аз а комшията (всезнайко)

Прикачен файл

167.jpg

Прикачен файл

106.jpg

Прикачен файл

105.jpg
ivouz - специалист
Ей така ще ми изглеждат парапетите:

Прикачен файл

005050393.jpg
005050393.jpg (48.29 KиБ) Видяна 1887 пъти
M.Yankov - специалист
Аз съм се спрял на по-"примитивния" вид парапети. Само, че чуденката ми е плътно наредени или разредени; дъсчени, бор или акациеви ребра... Ако е плътно нареден парапета ще е дъски, ако е разреден ще е обли необработени балюстри ок.5см., - само белени и лакирани... или пък гредички като на една от снимките.... :? Или пък някаква комбинация... Не се чувсвам уверен в избора си, а е важно - това си е сериозен акцент.
Веднъж ми харесва едното друг път другото... ще оставя още малко да отлежи, и се нядявам някоя сутрин да се събудя с идеята за правилния избор :-D

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Последна промяна от M.Yankov на вт апр 21, 2015 12:58 pm, променено общо 1 път.
m_markovski - специалист
Може би плътен парапет е по-практично - хем пази някакъв завет, хем няма опасност някоя детска глава да се заклещи...
ivouz - специалист
Миро на коя снимка гредичките са белени и лакирани недогледах?
И защо ако са такива ги наричаш балюстри?
Решетките на последна снимка ми харесват особено и парапета от дясно.
M.Yankov - специалист
Не намерих точната снимка, за това което говоря :) ... А не се ли наричат така, като цяло ребрата или само стругованите се казват балюстри :? Не знам чесно казано :)

Ето и снимки на окантени преди мазилката къщи... Направи ми впечатление, че дъските са не повече от 10-11см... Моята проба беше с 14см ширина, но наложик една верикала и една хоризонтала... ше наложа цяла стена за да се види като квадрат как изглежда. Да не стане така, че малкия детайл да акцентира над общото... пренасищане не е добре! Уж дребни детайли, но знаем каручката...!

Изображение

Изображение

Изображение

Тези конзоли ми привлякоха вниманието. Къщата е на 230 години, ремонтиран е единствено покрива....

Изображение

Изображение

Ето и друг лесен и интересен парапет -

Изображение
ivouz - специалист
Мисля и предварително и след това да се заложат би стояло добре ако го има и фрезования кант
и не се прекали с ширината.На първата снимка смятам че са доста широки спрямо площана стената.
Възхищавам се на тия конзоли (които си снимал)или както ги нарича Стефан 2000 башлъци ,
как ги е изработил майстора като се има в предвид че е широколистен материал и липса на сегашните инструменти.
Последната снимка мисля че,е от къщата на Аргонафт.

п.п.Дано сега не не разпнат че ,снимаме чужди къщи и използваме снимки на други!
Че като гледам какво става в една друга тема......

Прикачен файл

p_1161167100_House_Kowachewica_1.jpg

Прикачен файл

100_1739.jpg

Прикачен файл

014470820.jpg
014470820.jpg (39.5 KиБ) Видяна 1831 пъти
M.Yankov - специалист
Башлък или башлик е османска островърха качулка с дълги краища. Наследство от степните народи. Има логика наистина в названието. Инъче тия подпори съм чувал по нашия край да ги наричат и "баба". Уви не знам защо.

Не само конзолите всеки един детайл беше, Е, удивителен, касите на вратите, самите врати, лавици, первази, капаци, вратички... всичко правено преди почти два и половина века. Не само примитивните инструменти и майсторлък будят възхищение - вложено е и нещо повече!

Къщата е на Сава Филаретов - учител, общественик и просветен деец през Възраждането.

Не само чорбаджийките... и сиромашките къщи са страхотни и имат особен чар. Личи си ясно самоукия майстор. По грубата дървесина, въпросните конзоли със скромен дизайн, капаците на прозорците, фриза-орнамента над рамката на прозореца, портите, греди със сериозни следи от теслата... Всичко това буди възхищение у мен.
Слагам се някъде там!

Лошото е, че заговори ли се възрожденска къща, това, което изниква в съзнанието и въобще представата у хората е за имено чорбаджийските къщи. Истината е че, не всички са били такива. Просто си има прийоми, които са типични за периода.

P.S.
п.п.Дано сега не не разпнат че ,снимаме чужди къщи и използваме снимки на други!
Че като гледам какво става в една друга тема......
това не го разбрах :-D
По принцип без да се види нещо няма как да се знае. Селекция и естествено потбор :)
ivouz - специалист
Да за "баби" и аз съм чувал че се наричат .Башлък може би от баш -глава на турски и от там
главата на колоната.Имат и наименование като "възглави" от там правя аналогия.
Сава Филаретов е един от най достойните българи чел съм доста за него поклон.
И на мен ми прави впечатление че като напишеш тук възрожденска къща се възмущават дори ми направиха забележка .Като че ли другите по бедните къщи не са правени през възрожденския период но ,това е дълга тема .....
Мишо от тази къща(на Сава Филаретов)имаш ли детайлни снимки на нещата които описваш
пусни ги моля сигурно не само ние се интересуваме.
Що се отнася за послеписа имах в предвид да не ни упрекнат че качваме снимки от нета.

Прикачен файл

win3.jpg
M.Yankov - специалист
Мишо от тази къща(на Сава Филаретов)имаш ли детайлни снимки на нещата които описваш пусни ги моля сигурно не само ние се интересуваме.
"р" - Миро :)

Да имам снимки, довечера ще ги кача. Някой може да почерпи идеи... аз лично съм далеч подобни красоти, просто няма как да си го позволя... а за разни ПВЦ и други бледи и бездушни копия дума да не става.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 27

Тема "Преустройство на селска къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: