• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Dessie - специалист
съб яну 21, 2023 11:02 ambrum написа:
Първа плоча или армирана бетонова настилка? Ако няма носеща конструкция в нея си е второто. Ако е плоча обикновено има достъп под нея (мазе, етаж).
По проект се води армирана настилка 14 см, всъщност обаче се получи почти 25 см, заради грешка на строителя с нивата на обратния насип. Хич не ми се струва разумно да се кърти в това недоразумение на строителството и по-скоро може би ще остана на варианта с по-голяма ПС. А ТХ разградима ли е от ПС или автоматично минавам на варианта с л@йняно кошче?
preslav - майстор
съб яну 21, 2023 11:13 amDessie написа:
А ТХ разградима ли е от ПС или автоматично минавам на варианта с л@йняно кошче?
Навикът е втора природа, покрай разградимата ТХ ще се изхвърли и нещо друго, после ще се сбърка с вида ТХ и накрая пак ще се стигне до кошчето - започвайте да градите навици от сега, не е особена драма.
Virtex - майстор
пет яну 20, 2023 9:28 pmkr1100 написа:
Дадоха му марки/ мога да питам/.
Да, ако може. Защото съм останал с впечатлението, че всяка 'нормална' тоалетна хартия е така.
djogobg - специалист
Принципно на някои слагат бамбукови нишки, за да запазват обема и формата си по-дълго време. Ако видиш, че е особено мека и пухеста, най-вероятно е с бамбук, който не се разгражда(колкото и да е еко материал). Повечето марки си проектират хартията за жилищни блокове градска канализация, където има повече турболенция и хартията успява да се разпарчетоса при пропадания, завои и т.н. За жалост от къщата до станцията разстоянието не е достатъчно за тази цел. Хартията, която е написана, че е рециклирана е поти винаги без бамбук. Особено, ако не е ароматизирана и е леко сива, е гарантирано, е няма бамбук. Има марки, които се разпадат прекалено лесно, но има и такива, които са си нормални.
Най-добрият навик е да си ползваш кошче за хартията - всичко да отива там. А пък още по-добър навик е да си сложиш хигиенен душ(предвиди си и топла вода да ходи там).
Andronoff - специалист
А някой да каже как се справя ПС в комбинация с мелачка за хранителни отпадъци?
След като съм имал мелачка, вече не си представям живота без нея :-D
Работата е там, че освен останките от маруля, в мивката попадат и животински и растителни мазнини ..
Изборът при мен ще е между Граф и Биоклийнър, та всяко мнение за такава станция+мелачка, ще е от полза :)
schuldiner - майстор
Защо сте толкова сигурни, че целулозата се разгражда в домашна ПС? В компостера е пак анаеробно разграждане, но съвсем различно като процес и краен резултат. Не че нещо ще се затлачи или ще загинат гадинките, ами пулпът /разтворената във водата целулоза/ да не закрие окислителната повърхност във втората степен на ПС и от там... все едно че сте с проста попивна яма. А знам ли, може пък "желираната" вода да подобрява обдухването. Но аз не бих рискувал...

Един от най-гадните замърсители в бита е утайката от кафе. Така че наред с хартията и зарзаватите, събирам също утайките и в контейнера за смет или в компостера...
Мазнините са проблем само по трасето - да не полепнат по стените и да си направят "сапунчета". Нищо няма да му стане на кенефа, че и на пречиствателната, ако си излеете да речем олиото от фритюрника. Просто добавете малко миещ препарат, за да се дисперсира мазнината - хем по-лесно се оттича, хем готова на малки хапки...
kr1100 - майстор
нед яну 22, 2023 12:16 pmAndronoff написа:
...След като съм имал мелачка, вече не си представям живота без нея :-D
Работата е там, че освен останките от маруля, в мивката попадат и животински и растителни мазнини ..
Купи си или си направи компостер за марули и др. отпадъци.
Andronoff - специалист
нед яну 22, 2023 6:31 pmkr1100 написа:
нед яну 22, 2023 12:16 pmAndronoff написа:
...След като съм имал мелачка, вече не си представям живота без нея :-D
Купи си или си направи компостер за марули и др. отпадъци.
Аз знам какво да направя ако ПС не се справя, въпросът е справя ли се :-D
Наистина, мелачката за отпадъци е най-великото изобретение след нарязания на филийки хляб :-D
djogobg - специалист
Винаги, когато съм гледал, какво излиза от пречиствателната, съм виждал само вода да излиза. Горе долу преди месец направих първата профилактика на пречиствателната станция, демек с една помпа за мръсна вода я източих цялата, защото я взех преди 4 години и половина и ми казаха на 4 години горе-долу да го правя това упражнение, за да се махне утайката, която представлява предимно трупове на бактерии(моята е на био клинър). Маруля не видях вътре, имаше разни семки, които не се бяха доразградили, изглежда, имаше и две туфи коса, които, обаче ми се сториха адски малки и като се опитах да ги извадя, за да не затлача помпата, се разпаднаха тотално, демек и косата, дето уж не се разгражда, и тя беше тръгнала.
Та този мой опит ме навежда на мисли, че проблем би представлявало само нещо, което по механичен път да запречи входа на станцията - по-упорита тоалетна хартия, дамски продукт, памперс или тъпите мокри кърпички, които всъщност са братовчед на геотекстила и се разграждат със същото темпо(20-30 години, ако са от полипропилен, 500-700, ако са от полиетилен, както са повечето).

П.С. относно проклетите мокри кърпички - освен, че не се преработват в пречиствателна станция, няма как и да се рециклират, щото са зацапани с материал, който не е хубаво да отива в завода за рециклиране. Та нека всеки, който види тази тема и това мнение(и един да е, пак има смисъл от писанието) се замисли, дали да ползва полиетиленови кърпички, насосани с кой-знае каква химия вкъщи, където има вода и сапун или по-добре да си сложи един санитарен душ или биде, пък след тоалетна тъй или иначе трябва да се мият ръцете.
brum - майстор
Има мокри кърпички от бамбук. Марката е Dr Isla. Или по нашему - дрисла. Че са и български!
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

Тема "Пречиствателна станция за отходни води!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: