• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
silllveto - Майсторица
Хм, то е ясно, че за енергоспестяване при това положение и дума не може да става. Малко е като "от студ умри - гъзар бъди :-D)
няма да поддържа постоянно върте нормална за живеене температура, а ще я иска от дъжд на вятър през зимата. В тоя случай, проблем ще му е "студът" от камъка. Докато се позатопли той и айдее...
Да ти кажа, нашата къща е с 5см. стиропор, но понеже не се живее целогодишно там, дори 3 дни да няма никой, изстива и трудно се затопля.
Аз си мисля, че покривът е много важен (стълбището ни дърпа топлото като комин, може би поради неизолирания покрив). Да дам пример отново в цифри, (емперично непроверени от мен :wink: ), казват че 40% от топлината бяга през тавана. Та ако го изолира, загубвайки част от чара на покрива, може да остави видими гредите за разкош :-D
Stanislav Stefanov - специалист
Master_Kenobi написа:
За камъка гледах едно предаване как са строени къщите по Средиземноморието в Испания и доколкото си спомням 50см.камък = 5см хубава изолация.
Абе то зависи и какъв е камъка... Тая данна вероятно може и да е вярна (Някой беше дал тук, във форума колко е ламбдата на камъка, ама не мога да намеря темата и разбира се, :-D не я помня...), на проблемът на колегата, Силве, няма да е във... как да го кажа... топлоизолирането в равновесен режим. :shock: (Баси как го казах. :-D ) Тоест, той няма да поддържа постоянно върте нормална за живеене температура, а ще я иска от дъжд на вятър през зимата. В тоя случай, проблем ще му е "студът" от камъка. Докато се позатопли той и айдее... неделя след обед дошло и трява да си ходят.
Иначе при достатъчно продължително затопляне мисля, че изолиращите (и акумулиращите) качества на зида ще са достъчни, освен ако не си маниак на тема енергоспестяване.
Така е.Но дефакто то и няма кой -знае колко зид да остане.
Примерно когато се направят спалните,ще имат евентуално по-една външна стена(която смятам да изолирам). Ако има коридор,дето не ми се иска много ,той ще е към външния зид.И остана една стена дето ще е камината примерно,на която държа да си остане на камък.
Аз си мисля, че покривът е много важен (стълбището ни дърпа топлото като комин, може би поради неизолирания покрив). Да дам пример отново в цифри, (емперично непроверени от мен ), казват че 40% от топлината бяга през тавана. Та ако го изолира, загубвайки част от чара на покрива, може да остави видими гредите за разкош
Нали на стаите ще правя таван на 260см. всекидневната също ще е на 260 или на 3. мах.Отдавна забравих за гъзарските работи.
При 60 см. зид от камък с глина определено топлотехническата картинка ще е доста интересна, но едва ли някой тук би могъл да я "нарисува" съвсем точно - с цифри и сметки.

Смятам през зимата да тествам каква темперетурна разлика ще се получи.Ние така и така няма да сме готови до пролетта за реформата.Ще изолирам малко вратите понече са много паянтави и ще сложа термометър вътре.
Master_Kenobi - V.I.P.
Готов съм да се обзаложа, че няма да падне под плюс 6-7 градуса Целзий, ако изолираш да не духа вътре.
Ама не знам как ще следиш термометъра постоянно или поне в екстремните моменти... :?
Master_Kenobi написа:
Готов съм да се обзаложа, че няма да падне под плюс 6-7 градуса Целзий, ако изолираш да не духа вътре.
Ама не знам как ще следиш термометъра постоянно или поне в екстремните моменти... :?
Майка си живее там.В другата част на двора е къщата.Брат ми също си ходи често на село,ще го помоля да го наглежда.
Последна промяна от Stanislav Stefanov на ср ное 04, 2009 3:28 am, променено общо 1 път.
Fortune - специалист
В момента дават по програма Черно море "Къща и половина" на П.Пенев за преустройване на плевня.
Хъъъ- чух за това предаване ама като нямам М-сат.А пък за Черно море тв. въобще не бях чувал до сега :? Дали могат да се гледат онлайн от някъде?

П.П- става ли 1м/1.20м за тоалетна?
housedoktor - майстор
Stanislav Stefanov написа:

П.П- става ли 1м/1.20м за тоалетна?
Става ,но за тоалетна +баня е малко тясно и непрактично
dito - специалист
Ако вратата се отваря навън, 1.20 става, но ако се отваря навътре, трябва по норма да е поне 1.40 ако не се лъжа.
Това съм измислил за сега.
спални 3/5метра
всекидневна 6,50/5метра
перално или тоалетна 1/1,50метра ако е перално може и входа да е от към банята без врата.
перално или тоалетна 1/1,20м.
душ 1/1,50м.
антре към банята+ мивка 1/1,50м.

Прикачен файл

23pr.jpg
23pr.jpg (28.12 KиБ) Видяна 3821 пъти
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16