• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 45
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Master_Kenobi - V.I.P.
pipbel написа:
Демек за мойте общо 240м2 РЗП някъде към 450 Е/м2 ще ми дойде преди обзавеждането.
:shock: :shock: :shock:
pipbel - майстор
Е какво :shock: бе Кеноби ? Много или малко ти се струва ? За мен е нормално, особено като знам какви материали съм ползвал и съм контролирал качеството и влагането им. Я виж по вестниците колко е м2 на най-калпавата панелка, а пък нещата са несравними.

Вече и подовите замазки са направени. Вчера са ги довършили.
Това добре, обаче.....на 2 от стаите на 2 етаж на миналогодишната къща са се получили напуквания, не са големи, но все пак ги има.
Майстора предложил докато са влажни замазките да ги мине с теракол отгоре нацяло. Пита ме жената снощи, съгласих се, така и направили днеска.
Замазките по мои указания са около 3 до 3.5 см средно дебели там с рабица отдолу.
На едната стая (спалня) ще има ламиниран паркет, не о4аквам проблеми.
Чудя се за детската - там ще е естествен паркет, този повърхностен пласт теракол да не би да се окаже проблем после при лепенето му.
То не съм решил и дали ще го лепя паркета де, някои по форумите тука съветват само да се реди, особенно когато става дума за нова къща......

Прикачен файл

SS850705.jpg
SS850705.jpg (78.1 KиБ) Видяна 4682 пъти

Прикачен файл

SS850704.jpg
SS850704.jpg (116.33 KиБ) Видяна 4682 пъти

Прикачен файл

SS850702 (2).jpg
SS850702 (2).jpg (45.43 KиБ) Видяна 4682 пъти
Master_Kenobi - V.I.P.
pipbel написа:
Е какво :shock: бе Кеноби ? Много или малко ти се струва ?
Ми, :? доста си е!
Освен това беше написал:
pipbel написа:
Да, 200 Е/м2 за груб строеж в "чист" вид - бетон+тухли+покрив (с вкл.труд)
Нещо множко ми се виждат още 250 евра на квадрат за мазилки, замазки и инсталации...
pipbel - майстор
Аче кой казва 450Е/м2 само до замазки ?
Май не съм се изразил ясно. Става дума със всички довършителни работи(без мебелите).
Просто обуваш чехлите и влизаш.
Та само ОВ-то ми е около 20 бона ( 6-6500 соларна система+8-8500 климатици + 5000 за камина с въздуховоди)
А стълбища с ковано желязо, подови и тавански топлоизолации, 3 бани и WC на фаянс и теракот, a паркети, гранитогреси, а външната ТИ...
Тя сумата си набъбва, всеки знае че довършителните работи гълтат повечко от грубия строеж.
Domashen_maistor - специалист
pipbel, реалистично тънко! По-малко ми се чини несериозно. Мойта ще стигне 200хил лв (330м2 РЗП), като се има предвид, че грубия строеж беше преди 2 години).
spec - специалист
Master_Kenobi написа:
И аз смятам, че подмяната на кабели положени в тръби е фикция, която се търкаля от десетилетия в бранша. Още от времето на ония, старите тръби, мисля че се наричаха Бергманови тръби. Не знам на някой да се е налагало да си сменя кабелите в стената, не знам и някой успешно да е правил това с издърпване (дори и кабела да е в гофре).
Много добра тема, малко дългичка и признавам си - прочетох я по диагонал, но не съм съгласен с това мнение.
Преди 2-3 години правих основен ремонт в къщи, в това число и на ел-инсталацията. А тя е правена преди 30-тина години - със същите тръби, нямам представа как се казват, със старите проводници (едножилни с нещо като оплетка и гумена изолация, която се цепеше) и без етажно табло - еднокръгова (лампи и контакти на един предпазител - главния).
Не съм специалист, но след като "жичкаджията" ми върза тенекия се заех сам. Стените вече бяха шпакловани и не можех и да си помисля да къртя, за да полагам кабелите.
С помощта на съществуващите кабели издърпах мостов такъв през всички тръби в стената, като разделих конаткти и осветление на по 2 кръга. Само на едно място около лампата на тавана се отлюпи едно парченце от двайсетина см.
Пак ще повторя, че не съм специалист и нямам опит в тази сфера, но при мен нещата станаха без много усилия. Затова доста се изненадах, като прочетох горното.
Последна промяна от spec на вт ное 11, 2008 2:32 pm, променено общо 1 път.
Domashen_maistor - специалист
pipbel, нещо не виждам система за отопление. Как ще го топлиш?
pipbel - майстор
Ами по-горе го споменах - камина с кожух в дневната на 1 етаж и въздуховоди от нея до стаите на 2 етаж и двете бани. Камината по план ще я инсталирам Януари.
Предвиждам да бачка само 3-те най-студени месеца - декември, януари и февруари.
През останалите 9 месеца - само климатици (добри инвертори)
За топла вода - 2 селективни панела и 200л. бойлер, разположен на тавана с помпи,термостати и другите му там салтанати.
vidrata - специален-специалист
Пипбел като те слушам още бая има да стоиш по чужбината :lol: .
А за парите само ще кажа: къщата от моята тема за ТИ досега е на 300 ЛВ на квадрат това е от закупуването на парцела до готов първи етаж изградено парно и както казах ТИ от вън.Не мисли че са спестявани пари (само ГК е безплатен) .Явно тебе много те дерат майсторите.Успех и давай снимки.Кефи ме колко си смел-пращаш манги жената действа и те така.
Аааааааа мисля че не е хубаво да започващ нищо до лятото защото влагата от мазилките и замазките няма да е изчезнала ама ти си знаеш.
pipbel - майстор
За влагата си прав - гипсовите шпакловки ги планирам най-рано за Април.
материалите- 1500 лв.-ЕПС 5 см, лепило,мрежа,дюбели(по 5 на лист) бяла шпакловка

Vidra, хората са казали, има 2...има и 200.
Зависи какви материали ползваш и какво качество гониш.
Като гледам цитата от твойта тема излиза 10лв/м2 ТИ, а при мене съм планирал материали за минимум 35лв/м2 другата есен.
Цената е многофакторно нещо а и всеки строеж си е индивидуален.
Аз ти гарантирам че ако мойте 240м2 РЗП бяха в 1 къща, а не в 2 (съответно 2 основи, покриви и т.н.) цената ми щеще да е поне с 30% надолу. Само че аз исках така, както го и направих.
Така хвърлени в ефира суми на м2 не ми говорят нищо.
Когато ми ги разбиеш по пера и видове както съм направил аз по напред в темата -тогава може да се правят някакви сравнения.

Не мисля че са ме одрали майсторите - цената за труда за грубия строеж варира между 25-30 % от общата. Аз съм се вместил в тия граници, така че не се чувствам "прекаран". Иначе нямаше да продължа със същата бригада и довършителните работи.

Относно леката ирония за престоя в чужбина - споко, не ме мисли мене. Времето е пари - плаща ми се повече отколкото на средния американец (щото съм и по-умен от него де :-D ). И ако щеш вярвай, не е само до парите - признанието което получавам навън, за съжаление го няма в БГ. Това също не е маловажно.... :cool:
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 45

Тема "Строителство - епизод 2" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: