• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 21
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
niki_sap - специалист
Сменям дограмата на цял апартамент (за мен е много, за дограмаджийте малко :) ) Два южни прозореца и два северни. Чуденето ми е следното:
1. Трокал или KBE като фирми?
2. Трокал 5 камерен / Трокал 6 камерен/ КБЕ 6 камерен - троен стъклопакет?
3. За южните прозорци - б/б/ка
4. За северните - б/б/к или нещо друго?

И последно - Трокал 6 камерен или Рехау 5 камерен.

Избора в броя камери, не ми е само за да имам една в повече - ясно ми е, че една камера не прави кой знае каква разлика. Единствено се чудя, защото до колкото разбирам например при Трокал 5 камерен, за да влезе тройния стъклопакет е необходимо да се реже стъклодържателя - т.е. някаква "доработка" за да влзезе по-широкото стъкло. Отделно 6 камерната дограма (поне на тези производители до колкото разбирам) е доста по широка - 80 мм. или 86мм., което ми изглежда да е по-здраво, съотвенто провисването да е по-малко. Или напротив, понеже е по-широка дограмата, по има шанс да провисне ..... (ясно, че зависи от армировката, ама няма да режа прозорци за да разбера каква - ще трябва да се доверя на производителя).
niki_sap - специалист
Дали не оцелих темата?
VLADO66 - майстор
От Рехау с обков Мако съм доволен.За трокал не мога да кажа нищо.След като ще слагаш троен стъклопакет избери по-дебел профил.
Tsilkov - майстор
Ако ще слагаш троен стъклопакет задължително Ка/бяло/Ка - иначе само си хвърляш парите на вятъра!
Профили бих ти препоръчал Шуко, Рехау и Саламандър , но това е относително.
Здравейте искам да попитам каква дограма да си сложа на южната тераса.Колебая се между алуминий с прекъснат термомост или пластмаса.Ако предложите пластмаса кажете и каква марка и колко камерна да е.
Bojidar_Donev - специалист
За колко камерна според кесията ... иначе за мен Rehau е една от най-добрите за ПВЦ ! :tonqe:
nikopld - помощник
Здравейте и от мен.....Понеже много четох тук и така и не прочетох нищо за един друг вид дограма,а именно АЛУМИНИЕВА С ПРЕКЪСНАТ ТЕРМО МОСТ.Никой не препоръча такава на нуждаещите се.И понеже на мен ми предстои монтаж на дограма в собствената ми нова къща(да ми е честита )ще си сложа ЕТЕМ Е45 (цв.ЧЕРВЕНА ЧЕРЕША)с крило за PVC oбков,А ПЪК НЕКА СИ ПРОВИСВА СЛЕД 86 ГОДИНИ и пакет с Високоенергийно 32 мм 4-5-4 щото съм монтирал какви ли не глупости,щото някой си някъде бил чел в рекламна брошура или еди къде си и искал точно това.Не разбирам от физика и химия но пък от от опит казвам на Клиентите....НА ИЗТОК ,ЮГ И ЗАПАД- ВИСОКОЕНЕРГИЙНО,НА СЕВЕР -КА стъкло.А относно линейните разширения.....разликата е в пъти 1-2мм на линеен метър при Алуминиевия профил и 1см на метър при РVC....
miliad - майстор
Чудесен избор на конфигурация.
Ама, иди обяснявай на клиента що си с 50 лв по-скъп на прозорец. :)
mindless - специалист
Не знам за цената на Е45, там не ми хареса Uf=2,1, но поисках оферта за Е75 и разликата беше 33% по-скъпо, спрямо качесвен PVC профил, а си направих устата да питам и за Шуко AWS 75.SI, което наистина е един от най-добрите алуминиеви профили, но цената е стряскаща спрямо пластмасите.
nikopld - помощник
miliad написа:
Чудесен избор на конфигурация.
Ама, иди обяснявай на клиента що си с 50 лв по-скъп на прозорец. :)
На прозорец или на квадрат!?
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 21

Тема "Избор на дограма, монтажник и още нещо" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: