• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 61
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
2metraninja - специалист
пет яну 29, 2021 5:34 pmBLUEPUPIL написа:
пет яну 29, 2021 5:16 pm2metraninja написа:
Тази схема е отлична, но има 2 специфики. Тези 14 см изолация, която е между гредите е за някой по-топъл регион. А моите греди са дори по-тънки - 12 см, което е пък съвсем недостатъчно за зимата. Това ни води до картинка 2 и нуждата отвън да се слага още изолация.
Слагаш две дървени колонки по 10 или 12см
(общо 20 или 24см), разминати на шахмат да
намалиш дървения термомост. Става убийствено.
:-({|=
За това говориш, нали?
Прикачен файл:
706ca57da8a6262120e631111db4607a.jpg
706ca57da8a6262120e631111db4607a.jpg (8.62 KиБ) Видяна 840 пъти
Супер е идеята, но не го бях виждал когато почнах с проектирането, а след като го видях вече беше късно. Отделно става пак доста дебела стена, макар и супер изолирана.

Смятам че с моята идея да сложа навсякъде отвън дебел слой ЕПС ще имам и преимуществото да избегна термомстовете от дървото, които при класическия фрейминг присъстват. Колкото повече я мисля, толкова повече ѝ се кефя :D
2metraninja - специалист
пет яну 29, 2021 5:58 pmPIP написа:
Понеже съм дърводелец преди да строя също обмислях и смятах къщата да я правя от дърво, но за съжаление сметките не ми излязоха. До момента в моята къща съм вкарал 55м3 дървен материал при положение, че е масивна конструкция.
Успех ти пожелавам
:shock: Ти ме шашна. Може би ти е голяма къщата - както модерния фолклор казва - цяла прогимназия.

За моята скромна едноетажна 100 м2 къща досега съм купил около 14-15 м3 и имам само още 5-6 кубика дъски за външната обшивка и за пода на подпокривното да купя. И мисля че всичко правилно съм сметнал, даже имам половин-един кубик сбъркани 5х20 - по-къси ги бях поръчал. Но покрива ще ми е от термопанел :D не ме застрелвайте, най-евтино е.
Hursa - майстор
Решихте да направите стените "кухи"?
вт яну 26, 2021 11:57 am2metraninja написа:
А иначе не разбирам защо ми пише че може да ми се получи мухъл като няма конденз?
Това, което ви дава калкулатора, не ви ли притеснява?
Според мен грешите за паробариерата, не големи неплътности в нея - не са проблем. Грешите и за конденза през лятото, но както и да е :)
PIP - майстор
пет яну 29, 2021 6:25 pm2metraninja написа:
пет яну 29, 2021 5:58 pmPIP написа:
Понеже съм дърводелец преди да строя също обмислях и смятах къщата да я правя от дърво, но за съжаление сметките не ми излязоха. До момента в моята къща съм вкарал 55м3 дървен материал при положение, че е масивна конструкция.
Успех ти пожелавам
:shock: Ти ме шашна. Може би ти е голяма къщата - както модерния фолклор казва - цяла прогимназия.

За моята скромна едноетажна 100 м2 къща досега съм купил около 14-15 м3 и имам само още 5-6 кубика дъски за външната обшивка и за пода на подпокривното да купя. И мисля че всичко правилно съм сметнал, даже имам половин-един кубик сбъркани 5х20 - по-къси ги бях поръчал. Но покрива ще ми е от термопанел :D не ме застрелвайте, най-евтино е.
тия 55м3 съм ги купувал на трупи, така че има поне 10% фира. 1/3 е покрива, като се добави дограма, обшивки, душамета, скари, врати, первази и един куп неща дето не се виждат и свърши отдавна. В момента съм накроил 2м3 за ограда, които не са в тия сметки, а има доста още неща да се правят. За да стигне трябва да остане :)
Slavov99 - специалист
Здравей,

Обмислял ли си вариант с пръскан полиуретан, който да играе ролята на паробариера и изолация между гредите?
2metraninja - специалист
Гледах ги, доста скъпо ми се видя. 30 лв за 5 см. Можело отгоре да се сложи още 1 слой но някаква по-рехава пяна. Но става бързо. В рамките на 1 ден и наистина е отличен изолатор. Отвън пак трябва някак да се завърши. Сайдинг или мазилка.
BLUEPUPIL - майстор
пет яну 29, 2021 6:18 pm2metraninja написа:
Смятам че с моята идея да сложа навсякъде отвън дебел слой ЕПС
ще имам и преимуществото да избегна термомстовете от дървото,
които при класическия фрейминг присъстват.
Вече на няколко места срещам опасения, че 8 инчов (20см)
външен ЕРS, намалява тревожно паропропускливостта си,
заради по-голямата си дебелина и вече почти „не диша“ и
се превръща в естествена vapour barrier.
2metraninja - специалист
пет яну 29, 2021 6:46 pmHursa написа:
Решихте да направите стените "кухи"?
вт яну 26, 2021 11:57 am2metraninja написа:
А иначе не разбирам защо ми пише че може да ми се получи мухъл като няма конденз?
Това, което ви дава калкулатора, не ви ли притеснява?
Според мен грешите за паробариерата, не големи неплътности в нея - не са проблем. Грешите и за конденза през лятото, но както и да е :)
Да, кухи ще са стените. Или с 5 см вата евентуално ако преценя че има нужда от още изолация за топло или шумоизолация. И ако калкулатора не покаже че това ще доведе до конденз.

Не ме притеснява това, което показва калкулатора. Всъщност това са 2 различни неща - едното е конденз вътре в стените и мухъл и гниене там, и то се избягва с начина на поставяне на изолация, който съм избрал, а другия мухъл, за който ме предупреждава калкулатора е по гипсокартона от страната на жилищните помещения - повърхостен мухъл от зададения висок процент влажност и практически запечатаната отвън стена - всичката пара от готвене и дишане теоретично ще остава в стаите. А на практика ще сложа рекуператор и ще проветрявам, няма да стои херметически затворено постоянно я.

Наистина не знам как биха се отразили неплътностите в паробариерата, но на няколко места срещам мнения против тях в умерено студен климат или поне препоръки да се внимава много как се поставя.
Последна промяна от 2metraninja на пет яну 29, 2021 11:05 pm, променено общо 1 път.
2metraninja - специалист
пет яну 29, 2021 7:22 pmPIP написа:

тия 55м3 съм ги купувал на трупи, така че има поне 10% фира. 1/3 е покрива, като се добави дограма, обшивки, душамета, скари, врати, первази и един куп неща дето не се виждат и свърши отдавна. В момента съм накроил 2м3 за ограда, които не са в тия сметки, а има доста още неща да се правят. За да стигне трябва да остане :)
Е, ти щом си дървпделец и си разбичвал материала и чак дограмите и вратите си си направил, това обяснява нещата. Ти не се ли притесни че "в България няма качествен материал" както повечето хора в интернет обясняват защо не е добре да се строи с дърво в България?
2metraninja - специалист
пет яну 29, 2021 10:57 pmBLUEPUPIL написа:
пет яну 29, 2021 6:18 pm2metraninja написа:
Смятам че с моята идея да сложа навсякъде отвън дебел слой ЕПС
ще имам и преимуществото да избегна термомстовете от дървото,
които при класическия фрейминг присъстват.
Вече на няколко места срещам опасения, че 8 инчов (20см)
външен ЕРS, намалява тревожно паропропускливостта си,
заради по-голямата си дебелина и вече почти „не диша“ и
се превръща в естествена vapour barrier.
Точно така е. Аз не съм се и надявал на според мен митичните дишащи свойства на стиропора много-много. Аз съм виждал стиропор и не вярвам че реално може да диша.

По-горе бях споменал за нянанкъв нов модел стиропор с дупчици, който уж дишал много (0.1 в каквато мерна единица се мери паропропускливостта, а нормалния ЕПС е мисля 3 единици) Чувал ли си за този ЕПС и имаш ли впечатления от него?
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 61

Тема "Строя дървена къща с фрейминг в Пловдив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: