• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 50
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
nelina_london - специалист
Има ли БГ карта по зони с по-големи стойности на Радон?
skostadinov,утре вечер ще ги драсна едно ЛС с детайли за изолиране на сутерен .
BLUEPUPIL - майстор
вт яну 10, 2023 10:22 pmskostadinov написа:
....Ами имаш право, но в крайна сметка няма как да предвидиш всички негативни сценарии и да се подсигуриш за всичко...
Има как, иначе оставам без хляб!

Казвал съм го и пак ще го кажа, участвал
съм в проект с 70 годишна гаранция на
хидросистемата на фундамента.

На другият край на спектъра е едно наше
малко блокче (кота корниз 10м) в кв. Витоша.
Течеееееееее и ще течееееееееее!
:lol:
Dessie - специалист
@ Нели - навремето когато коментирах стария проект с тогавашния потенциален строител, “английските дворчета” бяха основна тема “против”. Трудни за изпълнение без готови модули, неприятно висока цена за готовите модули, потенциално опасни при проливен дъжд, проблемни за отводняване….

@skostadinov - проблема с отводняването е, че в повечето случаи се поставя един тъп сифон, който при проливен дъжд може да не успее да поеме и да се приводниш през прозореца. Следващия проблем е редовното почистване на тия сифон от всякакви замърсявания - кал, шуми, иглички, които неминуемо с всеки дъжд ще навлизат. Ако приемем, че няма отделна отводнителна система при пясъчна основа, може и да работи описаната от теб схема, при глина - в никой случай :-) По-следващият проблем в моите очи са готовите модули - грозни ( тенекиени, поне тези които ми предложиха), неприятно скъпи и с фиксирани размери

По отношение на дренажите - глината е много проклета почва. Набъбва ужасно при намокряне, не пропусклива е и стяга ужасно при засушаване. Точно затова ми се искаше да коментираме детайли за изпълнение на дренажи, защото все ми се струва, че при класическото увиване на тръбата с геотекстил има голяма вероятност на по-късен етап през фракцията да попада разлигавена глина, която да запуши геотекстила и по този начин да обезмисли наличието на дренажна тръба изобщо :? Утре ще си играя да чертая детайли, че след малко ще ми идва на гости Оле и ще ми пее да затварям очички :-), в противен случай, не е ясно какво ще опелтеча утре ( като тая сутрин светлия ти отвор, примерно :-) )
skostadinov - специалист
вт яну 10, 2023 10:28 pmBLUEPUPIL написа:
От снимките се вижда, че проблема с радона минаващ през сутеренните стени е решен. Остава този преминаващ през пода на сутерена.
Трябва дебела хидроизолация от поне два богато застъпващи се слоя с дебелина всеки от поне 2мм.
Дай малко повече яснота за тоз радон? Какво имаш предвид, че при мен е решен проблема? Как мога да разбера дали в района на Бистрица има големи концентрации на радон?

Човече какви са тези английски дворове. Не съм толкова богат :D
вт яну 10, 2023 10:46 pmnelina_london написа:
skostadinov,утре вечер ще ги драсна едно ЛС с детайли за изолиране на сутерен .
Супер! Благодаря ти!

вт яну 10, 2023 10:50 pmBLUEPUPIL написа:
Има как, иначе оставам без хляб!

Казвал съм го и пак ще го кажа, участвал
съм в проект с 70 годишна гаранция на
хидросистемата на фундамента.

На другият край на спектъра е едно наше
малко блокче (кота корниз 10м) в кв. Витоша.
Течеееееееее и ще течееееееееее!
:lol:
Интересно. Добре освен варианта за ограждане на целия сутерен с английски двор с цел да държим земната маса далеч от фундаментите и сут. стени какви други ефективни варианти има?
BLUEPUPIL - майстор
вт яну 10, 2023 10:57 pmDessie написа:
====== проблема с отводняването е, че в повечето случаи се поставя един тъп сифон, който при проливен дъжд може да не успее да поеме и да се приводниш през прозореца. Следващия проблем е редовното почистване на тия сифон от всякакви замърсявания - кал, шуми, иглички, които неминуемо с всеки дъжд ще навлизат=====
Покривче! :cool:

Прикачен файл:
indoor garden.jpg
indoor garden.jpg (22.65 KиБ) Видяна 454 пъти
Прикачен файл:
Q2.jpg
Q2.jpg (76.02 KиБ) Видяна 450 пъти
Последна промяна от BLUEPUPIL на вт яну 10, 2023 11:22 pm, променено общо 1 път.
skostadinov - специалист
@ Нели - навремето когато коментирах стария проект с тогавашния потенциален строител, “английските дворчета” бяха основна тема “против”. Трудни за изпълнение без готови модули, неприятно висока цена за готовите модули, потенциално опасни при проливен дъжд, проблемни за отводняване….

@skostadinov - проблема с отводняването е, че в повечето случаи се поставя един тъп сифон, който при проливен дъжд може да не успее да поеме и да се приводниш през прозореца. Следващия проблем е редовното почистване на тия сифон от всякакви замърсявания - кал, шуми, иглички, които неминуемо с всеки дъжд ще навлизат. Ако приемем, че няма отделна отводнителна система при пясъчна основа, може и да работи описаната от теб схема, при глина - в никой случай :-) По-следващият проблем в моите очи са готовите модули - грозни ( тенекиени, поне тези които ми предложиха), неприятно скъпи и с фиксирани размери
Разбирам и мисля, че си права до някъде. Но все пак, за да се избегне поне частично проблема с евентуалните проливни дъждове аз планирам в някакъв етап да се сложи нещо като лек и приятен навес над самия английски двор. Така доста по-трудно ще влиза вода съответно не би следвало да има огромен проблем с дренирането/отводняването. Подобна стратегия ще приложа и за външния вход към сутерена. Тъй като и там ще е проблем при проливни дъждове. При мен 3 от 5-те прозорчета в сутерена са заложени от източната страна където сутерена не е изцяло под земята. Тоест прозорците ще са си над кота нула.
Аз прерових чертежите при мен и както очаквах не намерих нищо освен това:
Прикачен файл:
2023-01-10_22h30_34.png
2023-01-10_22h30_34.png (96.41 KиБ) Видяна 451 пъти

Дори не са заложени отводнителна тръба и сифон. Имам някакви спомени, че ги обсъждахме тези неща с арх. Ако си спомням добре голяма част от тези чертежи и детайли, включително чертежа за дренажа и отводняване на сутерена не са заложени в проектите а са показани само бегло в разреза защото при мен ситуацията е такава, че аз няма къде легално да ги заустя тези води. Тоест пред мен минава канализация за бяла вода на пътя, но дори и тя няма документи за въвеждане в експлоатация. Тоест реално ако се заложат в проекта, то те няма как да се изпълнят на практика законово. Около мен нямам и дере/река в което с разрешение от БД да мога да ги заустя. Почвата е глина и не става с дренажни полета. Та, .... опцията ще е коментар и изпълнение директно със строителя на място и нелегално заустване в нелегалната улична канализация :D
По отношение на дренажите - глината е много проклета почва. Набъбва ужасно при намокряне, не пропусклива е и стяга ужасно при засушаване. Точно затова ми се искаше да коментираме детайли за изпълнение на дренажи, защото все ми се струва, че при класическото увиване на тръбата с геотекстил има голяма вероятност на по-късен етап през фракцията да попада разлигавена глина, която да запуши геотекстила и по този начин да обезмисли наличието на дренажна тръба изобщо :? Утре ще си играя да чертая детайли, че след малко ще ми идва на гости Оле и ще ми пее да затварям очички :-), в противен случай, не е ясно какво ще опелтеча утре ( като тая сутрин светлия ти отвор, примерно :-) )
Ами имаш право. Не е невъзможно да се запуши геотекстила макар да ми се вижда трудно точно с глинестите почви и при добре трамбован насип. Ще се разровя и аз да видя какви неща ще намеря.
nelina_london - специалист
Питах за радона, защото миналата година пак се бях присетила .В Англия имаше карта по райони с високите находища, а за БГ бе в режим "очаквайте" .

Трябва и аз много да съм заспала вече ,но не успявам да разбера наливането на средства в сутерен с дворче с покривче .Баш уголемяване на мазето , го виждам ,което вече заприличва на жилищен етаж .На картинка е гот ,но функция- йок .Точно като американците ,на които все им се чудя от какъв зор имат по две трапезарии (обикновена и официална) и два хола + още един в мазето .
schuldiner - майстор
не успявам да разбера наливането на средства в сутерен с дворче

Е, да де, нали затова питах колко е периметърът. При 9х11 /"почти квадрат"/ с отстъп 1,5 м, подпорната стена става 12х14 м или 450-500 м1 ако височината е 3 м. 30 см широка прави има-няма 140 кубика без основите и контрафорсите. Красота!

Геотекстилът в дренажа наистина се затлачва много бързо при глинести почви. Затова детайлът е примерен, а за всеки обект се мисли поотделно и конкретно. Малко насоки:
1. Дренажът не служи за непосредствено улавяне на дъждовни води - затова са канавките. Подпочвени води, идващи по ската при дъжд са друго нещо. При глинести почви попиването е бавно и никога няма характер на потоп, т.е. проливният дъжд отдавна е отминал когато водата стига до дренажа. Също помислете дали е добра идея заустването в дъждовната канализация /за мръсната пък съвсем/. При голям напор дали няма да върне? А поставянето на клапа на перфорирана тръба е тъпо... Или добро попивно поле, или дренажен кладенец с помпа за изливане в подходяща канавка. Някои хора си я събират за поливане...
2. Дренажната тръба е само един от пътищата на водата под земята, предполага се, най-лесният. В изкопа се настила слой чакъл, който е проводящ, слой пясък, за да не се напъва тръбата, тя се увива в геотекстил, за да не се пълни с пясък, отгоре пак чакъл, също пропуска вода по наклона, пак пясък, геотекстил или мембрана да забави попиването, но с наклон към "изхода" и далеч от стените, уплътнен глинест слой със същата функция, отгоре почва или пътеки за пригледност... и малко канавки за повърхностните води.
3. Ако сте се ошашкали достатъчно от радоновите миазми и сте си направили тлъста хидроизолация под и около сградата, всичките тези терзания остават на втори план. Но дренажът все още е полезен, поне за да предотврати накисването на топлоизолацията.

ПП За Радоновата карта имам лични основания да се съмнявам колко е достоверна. Все пак по общите данни за София дават 2 огнища с над 300 бекерела на кубик, обаче не са локализирани. Най-грубо едно в източната и едно в западната част. Уж са в норма по европейски нормативи /по щатските са двойно превишени/. Във Варна всичко е двеста, ама и броят станции е ... пълно тото и стъкмистика... Успокоявам се, че мъглявите данни са плод на некадърност и поредната кражба, а не че крият нещо плашещо. Затова за себе си съм приел, че радоновата защита, особено в ролята и на хидроизолация, е нещо полезно.
Dessie - специалист
Имам слаб (2) по рисуване, моля без хейт :-)
На фиг 1 - класически изпълнявания дренаж, без изключителни претенции за точност. Траншея, полагане на баластра, увиване на тръбата с геотекстил, още баластра, пръст
Прикачен файл:
F5717A6E-B6E7-450A-A74F-E5B97B042223.jpeg
Потенциален риск в главата ми: затлачване на геотекстила от влачени през баластрата кални частици и спиране на адекватното функциониране

На фиг.2 - може би т.нар. “френски дренаж”. Траншея, обличане на траншеята с геотекстил, баластра, тръба, още баластра, пръст
Прикачен файл:
9ED4B293-CD9F-4AB2-B897-5084ADCDEC00.jpeg

Неща за умуване- ако геотекстила се затлачи, се получава нещо като вкопана канавка и все пак съществува риска да се запуши тръбата отново с кална маса от горната страна при обилно просмукване на дъждовни води. Подобен детайл съществува и във вариант, в който геотекстила се загръща върху баластрата, но там пак изниква въпроса с потенциалното затлачване на геотекстила от фиг.1

Вариант 3, без рисунка :-) Траншея, баластра, тръба, още баластра, пръст - тук се избягва опасността от непропускливост през геотекстила, но пък е абсолютно валидна опасността кална маса да запуши самата тръба

Вариант 4, незнайно до колко е приложим според терените - траншея, баластра, тръба, баластра, която остава до кота 0, с потенциал за пътека. При този вариант може би се свежда да минимум рискът от затлачване, увеличава се способността за дренаж на преки дъждовни води, но пък дали в едни по-мокри терени не се спира отвеждането на самите подпочвени води :?:

Едит: @shulinder - не съм сигурна, че разбрах за втория геотекстил. Ще драснеш ли примерна схема?
schuldiner - майстор
Като твоята втора, но само откъм стената и подвита хоризонтално над тръбата/чакъла.
Споменах, че пластовете трябва да са горе-долу по наклона, защото и да не пропускат добре
надолу, самият изкоп е дренаж. Същото важи за мембраните и геотекстила.

При нас чакълът обикновено е варовиков трошляк, непромит. Веднъж го михме и за проба прецедихме през геотекстил. "Коряса" веднага - от пет кофи чакъл излиза почти цяла каменно брашно. То зависи от коя част на купа ти товарят, колко го е валял дъжд и т.н., но за дренаж си е гадно брашното. Гранитен чакъл е много по-добре, ама да няма аа-у--ууу цената. Дори не двойно...
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 50

Тема "Мисия Нов Дом - от А до Я" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: