• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 21
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tsilkov - майстор
Според мен на квадрат и все си мисля че разликата е малко по-голяма особенно ако гониш малко по нормална топлоизолация от въпросните над 2 W/m2K
sintris - напреднал
Здравейте може ли някой да препоръча читава фирма в София с добри монтажници, предстои ми подмяна на всичките прозорци на двуетажна къща. Засега съм се спрял на rehau euro 70 благодаря.
nikopld - помощник
За много години на всички....Споменатата дограма вече е монтирана с малката разлика че стъклопакета е с МФ4-б4-Ка4(1,1 Ug от каталога на Ролпласт) заради финансовата разлика.За 18кв.м. 3500лв като има 6 двуосни механизма и един отдушник 0,8х,05.Това е сумата която изброих по складовете за Ал.профил,аксесоари и стъклата(без изработка и монтаж щот си го мога :rock: )След овисване на моите 60кг на крилото след монтажа на въпросната дограма ,провисване на същото=0(защо ли?)!!! :-D Не мога да си намеря фотоапарата да снимам и да покажа снимки ,но си мисля,че хора занимаващи се с това са наясно за какво става реч.Никой не може да ме убеди че ПВЦ дограмата е по-качествена от качествен алуминиев профил с прекъснат термо мост.
muhtarov - специалист
Колеги, някой може ли да сподели мнение за избор на профил
БГ Профилинк или Века

говорим за 5 камерен PVC профил.

също се колебая за стъклопакета,
две стъкла, 24мм или 30мм, разликата в цената не е кой знае какво
разликата е в ламбдата е от 1,2 на 1,1 :? сякаш не е много, но е е и малко :)
radius - майстор
Защо 2 стъкла - слагай 3 и по-дебел пакет.
stiv1961 - майстор
muhtarov написа:
Колеги, някой може ли да сподели мнение за избор на профил
БГ Профилинк или Века

говорим за 5 камерен PVC профил.

също се колебая за стъклопакета,
две стъкла, 24мм или 30мм, разликата в цената не е кой знае какво
разликата е в ламбдата е от 1,2 на 1,1 :? сякаш не е много, но е е и малко :)
Ако избираш между двете фирми- естествено ВЕКА..... и троен пакет 32 мм :partyman:
KingLin - майстор
Чакай да се запиша че полезни работи си хортувате тука :)

Не разбрах само Алуминиевата с прекъснат термомост (приемаме че е качествена) или ПВЦ-то има по-малка ламбда
prascho - майстор
Зависи от класа на профила. За среден клас профили каквито са Етем, Ексалко....Саламандър Шоко, Рехау.... би трябвало ПВЦ-то да е с по-добри топлоизолационни параметри. Но пък ПВЦ-то старее и има по-големи линейни разширения при смяната на сезоните. С две думи би трябвало да изкара по-малко цикли /по-кратък живот/.

П.П. В бг разбира се основен фактор е сглобяването на профила. При усрано изпълнение колкото и добър да е профилът животът на дограмата се съкращава.

Схемата би трябвало да бъде:

Избор на профил + избор на стъклопакет /според разположението на жилищети и търсените резултати/ ---> Сертифициран производител на дограма ---> Цена

В бг тази схема не се следва стриктно :-D .. Да не говорим, че сертификат не означава непременно качество!
Последна промяна от prascho на вт мар 11, 2014 3:26 pm, променено общо 1 път.
Tsilkov - майстор
prascho написа:
Но пък ПВЦ-то старее и има по-големи линейни разширения при смяната на сезоните.
За стареенето старее - колко не е много ясно щото аз от 10-ина години не съм виждал остаряла(пожълтяла) PVC дограма. За линейните разширения обаче е точно обратното - за справка учебника по физика :lol:
Алуминиевата дограма просто има по добра структурна стабилност и изглежда по друг начин - ама и това е по принцип и според зависи. Скоро на един наш общински обект (строи се по ЗОП) видях "чудо на чудесата" - алуминиева дограма с визията на PVC (маракта май беше Altest) и толкова тънка, че е по паянтава от PVC стандартна хубост :axe: .
prascho - майстор
'Altest' е нисък клас профил.., а строителите/производителите какво ли не спестяват за да изперат/усвоят парите.

В жилищното строителство период от 10 години е нищо. При около 100 м2 /средно жилищно пространство/ себестойността на среден клас дограма е около 5-6к. Ако трябва да се дават тези пари на всеки 10г си е кощунство!
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 21

Тема "Избор на дограма, монтажник и още нещо" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: