• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 46
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Stefan2000 - специалист
Да, това имам предвид под фалцове. Така правих и дървената обшивка.
Ами до сега съм попадал само на по-тънко дющеме. Вероятно има и по-дебело, или попръчка.
Но да си призная, блазни ме мисълта за по-широки дъски.
Като поръчвах за фасадата, дойдоха на 3 ширини. Ползвах по-тесните. Останаха ми тези над 15см. При една евентуална нова поръчка, пак ще е така. Но по-тесите ще отидат за первази. А и таваните ще са дървени, така че ощемного материал ще трябва, пи положение че площа е около 55 квадрата.
Сачак, почти няма да използвам. Иска ми се само на чрдака, да имитирам шиндли. Но за целта трябва да е около 15см. широк, и само с един фрез отсрани, а не и по средата. Струва ми се че из нета видях да се предлага някъде, но му изгубих дирите.
Но всичко това догодина.
А, да. И дограмата :hot:
Svetoslavoff1 - майстор
Здравей Стефане,
Доста си дръпнал лятото и с право можеш да отмориш сега.
На снимка ...475 ми се струва, че има висяща снадка на гредите. Нещо разпорки или както му казват на вертикалните колони към хоризонталната греда? Ама все пак съм лаик, може и да греша.
Тези парчета за затварянето..., на мен ми се струват излишни чисто визуално, разбира се само лично мнение.
Поздрави!
Stefan2000 - специалист
Да, за снадката за съжалине си прав. Не можах да натамня гредите по размер. Всичко беше под бройка, и като сложим измятанита, даже бях в недостиг. Грешна икономия, която трябва да се избягва, ако тръгнете по този път. Материала трябва да е с 10тина% повече ако е бук. Трябва и така да се поръча, че резервът да е в най-дългите греди. Ако някоя от тях се изметне или напука частично, се реже и веднага отива към някой от по-късите р-ри. Конкретно за там. По-важното според мен беше да туря вертикалнита там където е, защото там ми минава стена отгоре, и е съсредоточена голяма тежест. Сега, това място ще го укрепя с още една вертикална 2ву метровка, която ми е останала, и по този начин ще рамкирам и място за прозорец.

Парчетата за затваряне.
Навсякъде м-у хоризонталния гредоред съм слагал такива. На мертеците на покрива,без заден пълнеж, за да севентилира подпокривното, че е запечатано с воалит.
Как иначе да ги затворя тези прострнства? Ако не е челна дъсчица, ще трябва да се измазват, независимо с какъв пълнеж са. А и така съм гледал че се прави.
Разбисе и те ще се потъмнят догодина.
Svetoslavoff1 - майстор
Е щом ще затваряш долу, всичко си идва на мястото.
Stefan2000 - специалист
Svetoslavoff1 написа:
На снимка ...475 ми се струва, че има висяща снадка на гредите. Нещо разпорки или както му казват на вертикалните колони към хоризонталната греда? Ама все пак съм лаик, може и да греша.
Взех си бележка, и вместо да го отлагам за бъдъще неопределено време, реших да го направя сега, и така да се каже, с това да закрия сезона за работа. Колкото и да е хубаво времето, нощите вече са студени, и не е за спане на открито. Така че снощи ми беше за последно :rolleyes:
Подпрях и втората снадка, със щурца на вратата. Надявам се да одобрите направеното. Според мен се укепи идеално.

Прикачен файл

P1010484.JPG

Прикачен файл

P1010482.JPG

Прикачен файл

P1010481.JPG
Caxo - специалист
Става, стига само да е добре захванат към колоните. Със зарязване става по-здраво, но на място си е малко тегаво. Впрочем как точно е захванат щурца ? Можело е да подходиш малко стратегически като си оправиш една стая, така че сега да може да я отопляваш и спиш в нея... След като я завършиш за постоянно жилище ли ще я ползваш или като вила ?
Stefan2000 - специалист
Щурца успях да го намамя със зарязване. Стана много плътно, набих го с масло. Ще го осигуря и с някоя скоба, или 20см пирони, или най-добре и двете.
Колоната също успях да я напасвам много плътно. Леко надигнах с крик, и така.

Ако бях тръгнал да обособявам стая, щях да наруша ритъма си на работа.
Действам последователно. Леене на стени, мазилка + ел. инсталация за момента. Псле финна мазилка, пускане на тока, и чак тогава ще подхващам дървенията - дограми, тавани подове.

Как ще се ползва къщата? Ами временно ще се ползва. Поне докато съм активно работещ. Все пак работата ми и дихода са в големия град. Пък след това ще го мисля.

П.п. Вълнува ме един друг въпрос. Виждате горе-долу какво ще представлява мазето. Как мислите, зимно време температурата в него дали ще пада под 0 градуса?
radius - майстор
Според мен - да, то си е над земята. И каменната стена, макар и дебела си е каменна.
Caxo - специалист
И според мен би падало под 0та... Като гледам и слънчевите лъчи нямат да нагряват зидовете....
gechev - специалист
Остави тази зима един буркан с вода и ще разбереш. Ако замръзва често напролет отлеѝ плочи от арболит и ги залепи отвътре на рамка с разстояние от стената 1-2 см.Така ще оставиш затворен въздух, коѝто ще увеличи своѝствата на арболита.
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 46

Тема "Реплика на стара Балканска къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: