• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 50
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Dessie - специалист
@shuldiner - разбрах сега :-) а пък непромитата достатъчно баластра я пропуснах в рисковете описани по-горе… тъжната истина е, че дори от доставчика да е добре промит, при транспорта и разтоварването пак се отделя, а пък с миене на място вече отива работата на трагедия….
BLUEPUPIL - майстор
Защо трябна да се вкопава 2.5м?
Класиката по ЗУТ е 1.2м над земята на кота 0.00(до 1.2м не влизат площадките в ЗП-то) и около 1.8м под земята.
Какво е това решение на три нива, предполагащо непрекъснат флирт със стълбището?
Прави се на две нива. Площадката на стълбището е ситуирана точно в средата на тези 3м (Н светло 2.75 + плоча 0.25) 1.5м надолу и 1.5м нагоре.
И най-важното подпорната стена на 1.5м от основите се прави само
на „мократа/мокрите“ страни- тази/тези откъм склона, които са максимум 2бр. или 20 л.м. х Н= 2м(вкл. основата) х 0.25= 10м3 х 150лв= 1.500лв
10м3 х 100кг армировка 1.000кг х 1.7лв= 1700лв, с кофража и труда 5.000лв.
Вдигането от Н=2.3 на 2.7 беше 4.000лв
Да го закръглим общо на 10.000лв.

И сега тезата на Blue-то, тези 10.000лв ги даваш сега
и пей сърце или ги даваш после за тъпи изпълнения.
Изобщо няма място за двоумене.
Иди си искай 50% от парите, дето си дал на архитектката
и с тях плюс още толкова и преработи проекта.
Пак ще ти е по-изгодно.
Буквално ще се закопаеш на тези 2.5+м.
Dessie - специалист
@BLUE - не че нещо, ама за 1.7 лв/кг не може да купи само железата, за труд по връзване да не говорим. Аз взимах арматура на 2.05 лв/кг и още 0,70 лв/кг връзване. Бетон В25 под 160 лв/м3 с помпа не съм видяла. Труда - 28 лв/м3. За подобно начинание - водоплътен, отиде на 180 лв/м3 с помпата, 210 лв/м3 с труда. Грубо 40 м2 кофраж х2, защото ще е двустранен по 40 лв/м2, ако свари на тая цена, че не ми се вярва :-) изкопа и извозването отделно - 500 лв/машиносмяна, 180 лв/камион на лицензирано разтоварище, ако е чиста пръст :shock:
Ще трябва и да внесе промяна по чл.154 от ЗУТ, ведно с такса към общината и още плащания към архитекта….

Та малко по-нагоре ще е цената от 10к, но все пак…. Освен това, предложеното решение ще му вдигне котата на първия етаж, което предполага наличие на стълби към двора. Няма по-неприятно нещо в една къща за мен :?
skostadinov - специалист
Днес подписах договорите със строителя и надзора. Утре сутринта ще ходим да трасираме с геодезиста и строителя и ще идва един човек да погледне какво ще му трябва, за да пуснем ток от таблото на съседа. Ще дойде и надзора с подготвените документи за входиране за СП.

Та като се срещнем всички на място, като видим котите, като проверим и каква е дълбочината и структурата на шахтата и канализацията пред имота ще го умуваме това с височината на сустерена. Под умуване ще мислим дали ще е по-добре да вкопаем малко повече надолу или пък ще е по-добре да вървим нагоре. Или нещо средно в комбинация с някаква игра с размера и позициите на заложените слоеве в сутерена.

Определно обаче няма да премина на вариант да го ограждам целия с английски двор и да набивам пари да го превръщам в пълноценен жилищен етаж. Отгоре си имам достатъчно пространство за всичко в тези 2 етажа, тъй че всичко над 5К оскъпяване ще го считам неоправдано.
Сутерена ми се получава голям и едно от помещенията около 35м2 би могло да се ползва за нещо по-различно от склад. От там ми тръгна идеята да вдигна малко височината. Ако има ефикасен и не безумно скъп и сложен вариант супер. Ако ли не ще мислим нещо в движение.

Благодаря обаче на всички за идеите и мненията.

По темата с дренажа и топлоизолациите и термомостовете обаче има какво да се говори още доста :)

Някой м/у другото запознат ли е дали тази фирма е читава и дали този продукт (имат и плочи и блокове вече доколкото виждам по-надолу на страницата) е добър вариант за прекъсване на термомоста под зидарията? Доколкото разбирам и чета показателите изглежда обещаващо, но...
http://www.mkmgrup.eu/heat-insulation/penostaklo-ps/
nikolov333 - майстор
Да.добър е. В темата за пасивни къщи някой беше писал, че е изпълнил такова отсичане точно с такъв материал на същата фирма..
skostadinov - специалист
ср яну 11, 2023 9:16 pmnikolov333 написа:
Да.добър е. В темата за пасивни къщи някой беше писал, че е изпълнил такова отсичане точно с такъв материал на същата фирма..
Абе и аз се рових в тази тема и видях там колегата, но не е писал дали е тази фирма. Или поне така си мисля. Ще им звънна за оферта
resistbody - майстор
Мисля беше ползвано оригинален FoamGlass и не беше цяла тема за къща май, а просто коментари от арх.Цилков..
https://www.foamglas.com/en/partners/bulgaria
nikolov333 - майстор
Не съм сигурен за темата, но не беше в мнение на tsilkov със сигурност, понеже питах има ли вече такъв материал у нас и линка беше към същата фирма.. Може би беше в темата за пено-полистиролните тухли в последните мнения..
П.С.намерих го viewtopic.php?f=80&t=40829&start=200#p917003
skostadinov - специалист
ср яну 11, 2023 10:01 pmnikolov333 написа:
Не съм дигурен за темата, но не беше в мнение на tsilkov със сигурност, понеже питах има ли вече такъв материсл у нас и линка беше към същата фирма.. Може би беше в темата за пено-полистиролните тухли в последните мнения..
П.С.намерих го viewtopic.php?f=80&t=40829&start=200#p917003
Ето в тази тема гледах аз днес. viewtopic.php?f=80&t=40829&sid=d6444a12 ... &start=200 То аз няколко пъти вече минавам през тази тема. Даже преди време писах през форума на този колега дето е споделил, че си го е направил с пено стъкло, но така и не отговори.

Аз рових за оригиналния foamglass. 2 пъти звънях на БГ партньорите Simako. И 2та пъти ми казаха пишете мейл и шефа ще пусне оферта. Писах мейл 2 пъти ни вест ни кост.
След известно време ми звънна някакъв човек, каза ще пусна оферта и до там. Толкова несериозно отношение не бях срещал.

Та за това писах за тези mkm дали някой знае нещо защото преди време като гледах темата видях някъде линк към този сайт, но тогава на сайта нямаха плочи и тухли от пеностъкло, а само гранули. Сега гледам имат повече неща. Дано да са сериозна фирма, да имат стока и цената да е поносима.
schuldiner - майстор
мкм са добре известна фирма, не от вчера внасят от русия, обаче как са напоследък нямам представа. За руските стоки по пет пъти проверявайте сертификатите и пак няма да сте сигурни в качеството. Спрямо белгийското пеностъкло разликата в цената е значителна, но има някои притеснителни различия в параметрите. Например "якост на натиск" при руските е два пъти по-малка, а това за зидария мисля е важно. В смисъл не че foamglas нямат олекотена версия, ами руските нямат от високия клас. Като при итонга, фибрана и т.н.
https://www.propenosteklo.ru/vybor-penostekla/
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 50

Тема "Мисия Нов Дом - от А до Я" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: