• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Георгиев - специалист
Поясът не е греда. Не се изчислява, приема се по таблица. Реално не би трябвало да може да носи и собственото с тегло ако под него няма зид. Както казах товаът от столицата се поема от конструкцията на сградата. Сиреч - колони, носещи стени, греди... зависи от сградата. Поясът служи само за да държи зида на мястото му. Тухлите четворки също не са конструктивен елемент, така че логиката поясът да предава каквото и да е върху тях куца.

П.П. Представи си реброто като една непрекъсната греда... логиката че подложната столица носи най-много, а билната не носи нищо също куца.
PCL82 - майстор
Георгиев написа:
Поясът не е греда. Не се изчислява, приема се по таблица. Реално не би трябвало да може да носи и собственото с тегло ако под него няма зид. Както казах товаът от столицата се поема от конструкцията на сградата. Сиреч - колони, носещи стени, греди... зависи от сградата. Поясът служи само за да държи зида на мястото му. Тухлите четворки също не са конструктивен елемент, така че логиката поясът да предава каквото и да е върху тях куца.

П.П. Представи си реброто като една непрекъсната греда... логиката че подложната столица носи най-много, а билната не носи нищо също куца.
Поясът при всички случаи преразпределя усилия и крепи зида да не се разпадне. Ясно, че ако крайната столицата стъпва на нещо което се носи от колони (точково) то това трябва да е греда, но тя играе и ролята на пояс за зида под нея.

За различното натоварване на различните столици идва от разлагането на силите. Представии си една дървена стълба подпряна на стената. Колкото е по изправена толкова по голяма сила поема пода и по-малка стената. Във граничния случай на вертикална стълба цялата сила се поема от пода.

Можеш да се увериш, че и при покрива е така, като почукаш по различните попове и чуеш звука. На моята къща билният поп вибрира и носи съвсем малко, защото двата ската се подпират един друг и са свързани със хоризонтални клещи в триъгълник. Междинните попове носят много те не издават кух звук. Това са го знаели и дърводелците правили покрива й-под междинните попове са сложили големи бичмета за подложка върху зида, а под билния поп само малка дъсчица.
ArturDent - Почти Безобиден
Aaaaa, пак се изцвъкахте в темата. Май има нужда от намеса на модератор, да раздели темите - една за къщата, и друга за начина на изпълнение на надзид и покрива...
dat - напреднал
Здравейте!
Тъй като пред мене стои същият проблем, реших да постна тук, а не да отварям нова подобна тема - ако е грешка, кажете.
Купихме с приятел парцел 1 дка и разделихме УПИ-то на две - ще строим на калкан двете къщи. Получава се парцел с лице 12 м и към 40 в дълбочина.
Другите отстояния са ясни, строителното петно за всяка къща е прибл. 9 х 16 м.
Измайсторих план на 2 етажа, за да спестя от мястото, но като изчетох тази тема, ме хвърлихте пак в размисъл... Хем не ми се качват стълби, хем ме е страх да не остане много клаустрофобично дворче, още повече, като вдигна задължителните за БГ дувари...
В този вариант къщата е 8 х 9 м + веранда 3 м. Географската ориентация е като на картинките - горе север (там е улицата), парцелът е по дълбочина на юг. Откъм улицата мисля да лепна навес за колите, не гаражи.

Видях, че са писали хора, разбиращи и препатили - моля за коментари и всякакви съвети!
Например, страх ме е тая веранда 3 м да не затъмни дневната? Ама много държа на нея - тя сигурно ще е основното ми местопребиваване :)

Мерките са на самите помещения.

Благодаря ви! А за всичко, което ме интересува, има много да чета тук. Страхотен форум!

Прикачен файл

Plan 2 floors 1.jpg
Plan 2 floors 1.jpg (45.35 KиБ) Видяна 2735 пъти

Прикачен файл

Plan 2 floors 2.jpg
Plan 2 floors 2.jpg (38.85 KиБ) Видяна 2735 пъти
Tsilkov - майстор
dat написа:
Видях, че са писали хора, разбиращи и препатили - моля за коментари и всякакви съвети!
За твоите терзания ще чуеш всякакви мнения и всички хем ще са прави, хем ще грешат - причината е че докато не видиш и сравниш двата варианта триизмерно всичко е гадаене. Предполагам че вече си намерил архитект да ти прави проекта - просто го накарай да видиш "грубо" двата варианта в 3Д барабар с двете къщи,двора, оградата и улицата - така ще добиеш представа за какво иде реч и ще можеш да избереш. Иначе постоянно ще те "гложди" мисълта "абе дали не трябваше другото".
imegogo - специалист
dat написа:
хем ме е страх да не остане много клаустрофобично дворче, още повече, като вдигна задължителните за БГ дувари...
страх те е да не съсипеш двора пък искаш да правиш дувар кажи с каква цел го искаш ?
dat - напреднал
Не съм намерил архитект още, но искам да си избистря някви мои идеи, а като предложат нещо по-добро - ок. Тези катринки може да се окажат тъпи от конструктивна гл.т. Затова чета тука и питам. Но ме върнахте на фундаменталния въпрос 1 или 2 етажа, че стълбите, освен досада, ядат доста квадрати го виждам и аз, че 2 етажа са нерентабилни под 140- 150 м2, а това ме интересува, щото парите не са много и т.н. Чувал съм, че скъпото са основите и покривът, ама май не е толкова проста сметката.
Ще видим. Зимата сигурно ще мине във вадене (и плащане) на хартийки...
А за дуварите - от "външната" ми страна един дядо в една къщичка гледа кокошчици - ще трябва стена там. С приятеля ми, разбира се, няма да се делим с дувар, щото може някой да се опита да си пие сам - тука си трябва визуален контрол!
VLADO66 - майстор
Имаш допустими 9 на 14 метра.1/3 от проекта ти са стълбище и сервизни.Помисли за едно мазенце/сутерен/и къща на полусутерен и етаж.
Tsilkov - майстор
dat написа:
но искам да си избистря някви мои идеи, а като предложат нещо по-добро - ок
Сам можеш да се пробваш с това http://www.sketchup.com/download или да си режеш макетчета в мащаб 1:100 от стиропор и картон :wink: Трябва обаче да си сигурен че имаш възможности и желание да минеш по тая пътека защото като си си "навил нещо на пръста" повечето колеги ще те "пуснат по бързата процедура" :axe:
dat написа:
Тези катринки може да се окажат тъпи от конструктивна гл.т.
На конструкцията винаги и се "намира края" ама си си преиначил много неща - дебелини на стени, няма щрангове, нереално малки бани, нямаш антре в което да си сложиш обувките и мокрото яке... Като ти куца и бюджета не знам защо правиш 3 бани в стил "американска мечта от сериалите". Хубаво е че правиш перално и лятна кухня (единствено бих разкарал зиданото барбекю) :thumbs:
dat написа:
Чувал съм, че скъпото са основите и покривът, ама май не е толкова проста сметката.
Не е за съжаление. От грубия строеж основите (еле пък ако искаш мазе) и покривът са най-скъпи ама фасадата, интериора и инсаталациите са в пъти по-голямо изваждане, а те обикновенно са функция на квадратурата :rolleyes:
dat - напреднал
VLADO66 написа:
1/3 от проекта ти са стълбище и сервизни.Помисли за едно мазенце/сутерен/и къща на полусутерен и етаж.
Да, затова ме е яд на стълбите.
Бани и гардеробни искам към спалните. Обаче при 1 етаж гостната може да се лиши и да ползва обща баня. Ето как се спестяват 1 стълба и 1 баня.
А мазе не искам, няма какво да слагам там. И оскъпява основите. А и май няма да може заради някви басейнови дирекции и т.н. Не знам колко е плитка водата. Килер към кухнята ми е по-добре. И няква барачка, лепната за къщата? Доколкото съм прехвърлял ЗУТ, за нея май не важат отстояния, ако не е по-висока от оградата?
Това с полусутерена и етаж не го разбрах? Имай предвид, че теренът е съвсем равна нивичка сега, даже някой си е засял житце ли, кво ли е там... :)
----
Тая програма я свалях, но нещо не мога да я разбера - срам! Имам една по-проста: SweetHome 3D.
Антре има - онова с голямата стрелка от Север е вх.врата, а дрешникът е под високото рамо на стълбата, но от тая картинка не става видно... Ама сега няма да си защитавам драсканиците, искам да чуя акъл, нали така :)
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 27

Тема "Едноетажна или двуетажна къща?... или пък сглобяема..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: