• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
iva6ki - специалист
http://www.uacg.bg/filebank/acadstaff/u ... ztvori.pdf
Малко упражнение :) .Не побелява ако прекалиш с цимента.
Макар че след фугиране винаги може да се мине с вар с четчица
stenmark - специалист
И за двете упражнения си има материали.В първия случай бял цимент и за второто бяло лепило.И така ти отпада варианта да боядисваш и т.н.
M.Yankov - специалист
Благодаря много!
M.Yankov - специалист
Сполай ви добри хора :) !
Чудих се не е ли рано за този пост, но реших да ви покажа все пак как върви работата.

Изгубих се известно време ... Претърпях инцидент със железния кон и имам фрактури на лявата ръка (слава на боговете, лявата :-D ) Малко се бях депресирал, че съм "негоден" за работа, но след няколко седмици живеца се върна :supz:
Действам го малко, като стротелен надзор сега .. само ръкомахам и казвам кое, какво, как, къде.. :partyman: :-D .. и поработвам с дясната ръка по леки неща (чушмята е мое дело)

Та.. работата се възстанови и ето какво сътворихме за няколко дни. (и продължаваме в реално време)

Всичко започна с варта за мазилката.
Викам си "че аз така или иначе немога да мажа, защо пък да не викна човек и да я мятаме"
Доставиха около 4 тона вар (3700-3800 толкова събирало камиончето) Майстора се оправя сам със всичко относно мазилката (от скеле до мазане) а аз и баща ми, и един съсед действахме на други два фронта.
Имайки вече скеле фиксирахме греда на стената която е за чардака над терасата. 18 сантиметрови, комплект дюбел и болт за фасади. За доста по сериозни натоварвания от моето покривче са, но нека има, нека е здраво.
С това свърши работата по стените и оставихме терена на майстора.

Преди това направихме плочата на задната тераска. Поизчуках старата мазилка до там, където е капало вода и е рехава. Свали се можеби около педя навътре, докато дойде здравия бетон. Арматурата си беше ОК, зачистхме хубаво, грундирахме, кофражирахме и изляхме нов бетон. Върху цялата плоча вече изляхме мозайка (след като дръпна малко бетона) Много здраво и водонепропускливо. За там остана да се изтърка мозайката и може да се кове парапета (в по горните постове го коментирахме, спрях се на плътно наредени дъски)

Междувремено аз се заех с чешмата. Само ми бъркаха разтвора и ми носеха камъни :-D Лепих с вароциментов разтвор. Речни камъни, по горния борд 5см изрезки (останали ми от стената в кухнята) коритото и стените със старозагорски камък. Остана да си довърша фугите тук-таме - нишите ще ги измаже майстора, отвън с дървени вратички ще се затворят, камъните ще се изтъркат и почистят хубаво и най-малко три ръце лак протекта (Чудя се да не мина ли коритото с яхтен лак или нещо друго водобранно :? ) И ще сложа декоративна месингова канелка. Ще стане хубава чешма :) (не мога обаче да намеря място за плоча с надпис :? помагайте)

Мазилката си върви (маже си и в момента човека) - тази стена която ви показвам на тия снимки е северната - тя ще бъде с дървена обшивка. Останалите си остават така. Ще белосвам с вар и ц200 - стара и изпитана технология :)

П.с. а как се почистват изцапаните с вар дъски?

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
how to screen capture

Изображение

Изображение
ivouz - специалист
Виж моята идея за чешмата ти ,продължи камъка нагоре по стената а в бялото си сложи надписа.
Вече си готов с обкова на портата!

Прикачен файл

3802.jpg
3802.jpg (50.75 KиБ) Видяна 2763 пъти
M.Yankov - специалист
Оф, да! Хем ми се иска сводеста чешма, хем не искам да нарушавам кантирането :?
Единия вариант е да продължа камъка без да режа дъската..
другия вариант е да продължа до края на цокъла, а да залепя плочата върху тухлите..

:? :?

Изображение

Изображение

а ето това ще е надписа :-D :partyman:

Изображение
M.Yankov - специалист
Решено!
Чешмата е готова.. а надписа ще е на плоча залепена на стената.
Няма да продължавам камъка във свод, защото от цокъла към стената има 15-тина см разлика.. освен това се нарушава контура.. с две думи - не кефи :-D
Мерих и налагах сигурно 50 плочи, та спрях се на тази... няма да е долепена, а ще я повдигна няколко см. над дъската.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
upload gambar

Междувременно да покажа и какво сътвори мозъчето ми по обзавеждането на санитарния възел :)
Пешкирника е на повече от 100г., сложих и закачалка на долу горе на тая възраст, поставката е няква соц, но също в тон.. като цяло ми харесва много! :prayer:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
egomen66 - майстор
[quote="M.Yankov"]Оф, да! Хем ми се иска сводеста чешма, хем не искам да нарушавам кантирането :?
Единия вариант е да продължа камъка без да режа дъската..
другия вариант е да продължа до края на цокъла, а да залепя плочата върху тухлите..

:? :?

Изображение

Изображение

а ето това ще е надписа :-D :partyman:

Изображение

Колега надписа не е лош , като съдържание , но остава впечатлението , че си написал книга. А ти все пак градиш-преустройваш лично твоя селска къща. Мнението ми не е обвързващо. Смело напред .....следя темата. :partyman:
M.Yankov - специалист
Благодаря! Всяко мнение ми е ценно :partyman:
Идеята с надписа е по скоро датировка.. в други случаи е от благодарност или почит или друг вид признателност... в моя случай трудна работа :)
Днес почетох доста по въпроса и май наистина няма да е това :) ще сортирам малко и ще се радвам да ги коментираме!

п.с. на външната също ще сложа... тези съм ги снимал лично из родопите

"ХУБАВОТО ВИНО СЕ ИЗПИВА
МЛАДАТА ЖЕНА ОСТАРЯВА
А ГОРАТА СИ ОСТАВА ВЕЧНО ЗЕЛЕНА"

ПОЧИСТВАЙТЕ,
СЪХРАНЯВАЙТЕ,
ОБНОВЯВАЙТЕ
ИЗВОРИТЕ, ЗА ДА
СЕ ПОЛЗВАТЕ
ОТ ЖИЗНЕНИТЕ ИМ
И ЦЕРИТЕЛНИ СИЛИ

леко закачливи, НО има нужда и от такова насърчаване :)

МОЖЕ ДА БЪДЕШ ПРОСТ
КОЛКОТО СИ ИСКАШ
СТИГА ДА НЕ ПРЕЧИШ
НА ПРИРОДАТА

ПРЕДИ ДА СИ ХВЪРЛИШ
ОБЕЛКАТА, ХАРТИЙКАТА
КУТИЯТА ИЛИ ДРУГ БОКЛУК
НЕ ЗАБРАВЯЙ ДА ИЗГРУХТИШ

ето и други които намерих в нета;

Всичко живо произхожда от водата.
Пий господине от водата на Ак бунар, (творение)
на създателя на добри и хубави дела господин Араб Исмаил
Алемдар, нека ти бъде наздраве.
Желая (ти) от бога творец крайната ти спирка да бъде рая.
на 3 шабан 1202 г. (9 май 1788)

Като взе вода от Ак бунар, Араб Алемдар Кямран построи тази чешма, от която пиеха жадните.
От много години чешмата нямаше капка вода и никой не мислеше да я направи.
Като откри друга вода Саид син на моола Ибиш я построи наново и тя стана отново с душа.
Да му се отплати Господ с Кевсерска вода и на благодетеля да даде подслон в рая.
Напиши Февзи датата с маргарит и се поклони на Господа.
Да бъде опреснен живота (новия) на жадните, които ще пият.
1283=1867 г.Кямран – успяваш в живота (щастливец)

Всичко живо произхожда от водата.
Пий господине от тази вода, дело на благодетеля. Да ти е сладко!
Пожелавам от Бога мястото ти да бъде в рая.
месец шабан 3 1202 = 9 май 1788 г.
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 27

Тема "Преустройство на селска къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: