• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 45
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Domashen_maistor - специалист
То именно в това е въпроса - гониш два противоположни ефекта измисляйки нов начин в изолациите и строителството. Знам, че ще изолираш къщата отвън, чел съм го, но този вътрешния депрон е въпроса за дискусията. Защото, с тези мм единственото, което ще остане като ефект е неравностите по стените причинени от децата.
pipbel - майстор
което ще остане като ефект е неравностите по стените причинени от децата.
Е те за това не се бях сетил, мерси :) :klatsch:
Ако нещо ще ме откаже това ще е причината... :? :?

Поне спалнята обаче навсякъде ще я направя с депрон (там лапета няма да щъкат)

А иначе - нищо ново не смятам да съм изобретил
prascho - майстор
изненадан съм, че не си се спрял на сухия под като решение. Внасянето на влага в помещенията се свежда до нула особено сега зимния сезон.
pipbel - майстор
Prascho, не четеш внимателно, кой ти е казал че няма да правя сух под -точно обратното, ама все пак, не навсякъде, само на дневната и коридора на 1 етаж.
Само следи по нататък кой ще изпълни сухия под в дневната и ще налепи паркета и гранитогреса по гипсфазера и дали няма да стане ОК.
Master_Kenobi - V.I.P.
pipbel написа:
Прав си за акумулиращия ефект, не мисля че ще се лиша от него с 6мм депрон който се равнява на 10см тухла като ефект.
Логиката ми е - депрона хем ще ми спомогне да затоплям малко по-бързо стаите когато се наложи, хем тази несериозна дебелина от 6мм няма да е голяма преграда за топлината отвътре да достигне и акумулира в тухлите, а последните после вечерта и по-бавно и равномерно ще отдават натрупаната топлина.
Такъв ефект гоня с депрона и ако мислите че греша, кажете точно къде ?
Той може и да се равнява на 10 см тухла като изолация, но по отношение на топлинния поток не се държи като тухла. Препятства го и в двете посоки.
Почти сигурен съм, че тухлата зад него ще остане студена, или поне ще е студена в този цикъл, който ти гониш: вечер - нощ. Пък нека и да е ден - нощ.
Дори и да приемем, че тухлата отзад ще акумулира нещо като топлина след достатъчно дълго загряване, мислиш ли, че за същата после ще е лесно да "преодолее" депрона за да се върне в стаята? Просто с депрона увеличаваш и излъчването й през външната ТИ.
Добре поне, че тоя депрон е само на една от стените...

Говоря интуитивно, не мога да го подкрепя със сметки. Ако греша, кажеге къде!
vidrata - специален-специалист
:lol:
Пипбел и аз се шегувах.Не се сърдя пък и няма защо.И никога не съм бил против всеки сам да си прави ремонтите.Ще чакам снимките. :-D .
Просто съм малко заядлив :lol: :lol: :lol:
pipbel - майстор
Просто с депрона увеличаваш и излъчването й през външната ТИ
:? :?

Ами де да знам ама и на мене чисто интуитивно ми се струва че на топлината ще и е 10 Х по-трудно да избяга навън през 10 Х по-дебелата външна ТИ отколкото да се върне обратно в стаята (акумулиращия ефект)
Макар че се намесват тука и температурни градиенти и един дявол знай колко още фактори, дето правят нещата доста трудни за предвиждане и ние май нямаме тука такъв капацитет дето да ни даде точни (цифрени) сметки.
8180 - майстор
Привет,
Замислихте ме с този Депрон, но нещо съм пропуснал как ще се отоплява помещението и защо денем ще акумулира, нощем ще отдава?
По принцип не ме кефят "двойните" неща, освен когато решават ДРУГИ проблеми.
Ако ще е необходимо сравнително бързо загряване след, период на изстиване, Депронът ще има някакъв ефект, но обикновено се практикува обратен режим ден/нощ.
И тук ме "почеса" Кеноби:
"Просто с депрона увеличаваш и излъчването й през външната ТИ." :?
Значи, на първо гледане, на топлината в този сандвич, ще и е 10х по-лесно да се излъчи навътре (10х по-малко ТИ).
На второ обаче, в нормални зимни дни общият поток си е все навън!? и малко навътре, ако стената е станала по-топла от помещението.
Остават ефектите след интензивно проветряване и комфорта от "топли стени".
Явно, тук ми трябва още четене за топлоакумулирането (има динамика, а сме свикнали със статични разглеждания).

Иначе "усещането ми е" - все тая за Депрона.
За общите толпозагуби, ефектът естествено ще е колкото 10см. тухла или 0,6см повече във външната ТИ.

Дето викат руснаците: "Тут без поллитра не разберемся" :prost:
Master_Kenobi - V.I.P.
pipbel написа:
Ами де да знам ама и на мене чисто интуитивно ми се струва че на топлината ще и е 10 Х по-трудно да избяга навън през 10 Х по-дебелата външна ТИ отколкото да се върне обратно в стаята (акумулиращия ефект)
Дори и да е 10 Х... Ами се струва, че е 5-6 Х, защото отвън си със стиропор, не с депрон, нали... но както е да е... дори и да са 10 Х, това си е около 10% намаляване на излъчването навътре за сметка на излъченото навън. А аз това казах: увеличаваш излъчването й през външната ТИ.
Но сте прави, че сме в материя, в която пишем интуитивно... Значи не особено компетентно. :-D
Знаете, че аз съм противник на секви изолации като се строи ново и за тва ще си трая по тия въпроси. :)
8180 написа:
Дето викат руснаците: "Тут без поллитра не разберемся" :prost:
Всего пол литра?! :-D :partyman:
Domashen_maistor - специалист
Е в името на всички дето ще строят в бъдеще искам да покажа системата по която изпълних моята къща. Не казвам, че е евтино(напротив), но мисля, че е подходящо в дискусията тук. Значи системата е показана на картинката. Идеята беше между двата зида да се слага фибран, а стоманобетонните елементи да се облицоват външно (поради това тулите излизат с 4-5см извън плочите и колоните). Стиропора отвън се наложи, поради правата зидария на бай мангал. За това обаче не съжалявам. Двата зида се хващат с метални скоби от арматура. Това се прави на един от всеки 9 реда (на всеки 60см височина на зида). Разбира се може да се изпълни със всякакъв вид тухли в вкл. поротерма на доктора, но аз избрах единичките за да не поствам теми от рода "с какви дюбели да хвана това" :lol: .

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (37.88 KиБ) Видяна 4235 пъти
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 45

Тема "Строителство - епизод 2" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: