• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
tripioo - специалист
аз съм бил много пъти в хол с кухня , като двете бяха разделени с с бокс ? и нямаше проблеми за миризмата , но пък и аз не съм придирчив де ....
bulhomes2 - майстор
emilvtc написа:
...Аспирацията колкото и да е добра - все ще мирише... Да не говорим зимата как ще "бяга" топлината през нея...
Какво мислите по въпроса?
Мисля, че скоро ще направя и малък топлообменник като за аспирация, но с високо КПД. Не вярвам цената да е повече от 6-700 лв, така че бягането на топлината не би трябвало да те притеснява. Виж www.rekuperatori.hit.bg

За отопляването на големи помещения според мен най-удачно е водното подово отопление. С него температурата ще е равномерна в цялата стая, а и няма да ти пречат радиатори. Предполагам, че няма да разчиташ само на камината да топли стаята.
Tsilkov - майстор
emilvtc написа:
Относно хола и кухненския бокс - все още немога да прценя трябва ли да ги отделям с преградна стена (преградна врата) , за да "изолирам" миризмите при готвенето... Във "съвременните" интериорни решения хола и кухнята са на едно, но дали това е добър вариант?
Отделяш ги със стъклена плъзгаща преграда - кеф ти да са едно ,кеф ти да са отделени при нужда.Това което ти пуснах я няма защото ти казах че го взех от друг проект.В твоите чертежи гледам го преграждаш.Кухнята е добре да е отделна само ако си с прислужница и готвач - в противен случей жена ти ще е все кисела ,че е заточена и секс няма да видиш :lol:.Иначе за топлината - дали през аспиратора длаи рпез прозореца - все бяга.Ама ако си фен на подлучените манджи и рибата - няма начин.Аз лично много се дразня на миризми и вкъщи сме отказали пържено,риба и подлучено.Като си направиш една лятна кухня може там да си ги готвиш миризливите.
Tsilkov - майстор
bulhomes2 написа:
Предполагам, че няма да разчиташ само на камината да топли стаята.
Писал е в началото на темата ,че ще има котелно .Макар ,че с добра изолация + рекуператор можеш да минеш само с камина и водна риза за отопление.
emilvtc написа:
Ще помисля над вариантите и утре (или късно довечера) ще прикача новите варианти и идеи.
Ето ти един правоъгълен "жокер" от еди стар проект който е подобен на твоя двуетажен като изисквания.Мързи ме да го начупвам сега ,ама ако ти върши работаще ти кажа къде може да се щипне.

Изображение

Изображение

Това пък е малко по-голямо ,но пак може някоя стая да ти свърши работа:

Изображение

Изображение
Последна промяна от Tsilkov на ср яну 18, 2012 3:38 pm, променено общо 1 път.
bulhomes2 - майстор
Знам, че има котелно, но и камина в стаята и точно затова се застраховам за мнението си за водното подово - да не би да смята тая стая да топли само с камината.
Tsilkov - майстор
bulhomes2 написа:
Знам, че има котелно, но и камина в стаята и точно затова се застраховам за мнението си за водното подово - да не би да смята тая стая да топли само с камината.
Ако се опита ще му легнат грешни сметките :lol: .На мен иначе мисълта ми беше ,че с изолация + рекуператор може да отоплява цялата къща чрез голяма камина с водна риза.По този начин ще спести някои лев от котел + помещението и инсталацията му ,а и сметките ще са по-ниски.
bulhomes2 - майстор
Точно. АнтонВМ ми прави проекта и при мен само камината би могла да топли към 300кв.м., но сме предвидили и котелно. Но това - като му дойде време да мисли за отоплението.
emilvtc - специалист
Относно отоплението - камината ще е с въздушна риза и въздушно ще топля стаите в близост.
Котелното всъщност ще е за в бъдеще, като предвиждам като опции котел или климатик/термопомпа. Мерака ми е да има водно подово към термопомпа (това е най-ефективния вариант за отопление), но мераците са едно, а възможностите друго... Е, не пречи на този етап да предвидя вариант позволяващ в бъдеще всички тези опции, а когато имам финансова възможност да ги реализирам- без да се налага къртене и сериозни промени.
(Във всяка стая ще предвидя и комин.)

Това беше добро "лирично" отклонение, но сега дерта ми е варианти с разпределения и в крайна сметка на тяхна база взимане на репение за 1 или 2 етажа ...
ArturDent - Почти Безобиден
Фло написа:
Съвета ми е да отидеш със заповедната книга при геолога и да си я вкараш в ред.
А кой каза че не е в ред? (Документално).
Просто казах, че геолог не е стъпвал на обекта.
Нито при проектирането (имам си папката), нито при изкопа.
Че и през надзор мина за "Оценка за съответствие по чл. хххх". Нали пак от геолог се прави (друг) ;)

То наистина уговорката с конструкторката беше такава да се копае до здраво + хх см. Пък и със строителя са работили много години и си знаят изискванията...

А че геолога е взел едни пари само за два подписа е факт...
Tsilkov - майстор
Фло имаше предвид актовете по време на строителство (не заповедната книга - тя е друго) - единия от тях трябва да ти е подписан от геолога за премане на основата.Това е чак след проекта които е подписал надзора.Просто като вкарваш сградата в експлоатация трябва да отидеш да ти подпише въпросния акт(пос коро човека които ти движи актовете).
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 27

Тема "Идеен проект за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: