• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 27
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
prascho - майстор
Чесно казано, не ми прави добро впечатление къщата ми да е до улицата, макар, че няма да има прозорци. Отстояние 5,5м може би е малко множко. Примерно 3,5-4м е достатъчно за да покриеш бъдещи нужди /шахта за вода, канал..., кола.../.
Определено си държа на мнението, че 2 бани на 70-100 м2 етажна площ са много. При вариант два етажа, може да направиш по една на всеки етаж. Продължавам да съм на мнение, че разположение на преходна баня от спалня е непрактично.

П.П. Банята е капризно помещение, което гълта доста средства, а всъщност прекарваш не повече от 10-20 мин на ден. Също така трябва да се съобразят доста неща включително и вентилируемост. Помещение с доста влага, която ако не се отведе води до мухъл.
dat - напреднал
prascho написа:
Чесно казано, не ми прави добро впечатление къщата ми да е до улицата, макар, че няма да има прозорци. Отстояние 5,5м може би е малко множко. Примерно 3,5-4м е достатъчно за да покриеш бъдещи нужди /шахта за вода, канал..., кола.../.
С приятеля ми мислехме откъм улицата да няма ограда, а навеси - да напъхваме колите (по 2 на къща) на сянка/сушина. Затова съм пляснал тези 5,5 м, условно, да не спират жените в стената :shock: Tsilkov предлага страничен навес в 3-метровата зона, което ми пести от двора, но тогава колите - една зад друга - малки скандалчета кой кого е запушил, но те сплотяват семейството. Зависи и от канала, има време.
prascho написа:
При вариант два етажа, може да направиш по една на всеки етаж.
Съгласен, другите да слизат долу! И пак: кво да я правя тая площ? Чак толкова багаж нямаме - градски хора сме, с мерак за село :) В този вариант може да се мисли за полуетаж, както ми писахте. Май си имаше термин архитектурен, когато таванът на дневната стига чак до покрива, а 2-рият етаж е отдръпнат - но тогава спалните ще загубят южното изложение...
Тъпча на едно място!
Tsilkov - майстор
dat написа:
Тука на дн.ред е най-големият ми (засега) проблем: канализацията...
Не виждам общо с дърпането към улицата (печеленето на двор) с канала? :? Като я дръпнеш навън можеш дори да нямаш водомерна шахта. За дърпането единствената пречка е ако нямаш регулация, но и тогава с едно-две ходения до общината можеш да паднеш на 2-3 метра.
Почти съм сигурен че канал няма - за това обаче отиваш във ВиК-то със скицата и визата и пускаш молба за изходни данни и предварителен договор - всичко друго е чесане на език.
Що се отнася до "водоплътната" изгребна яма която ти искат по закон - прави се със слаб бетон (или нарпаво готови бетонни пръстени) и след въвеждане в експлоатация минаваш с хилтито и става септична яма :lol:
prascho написа:
Чесно казано, не ми прави добро впечатление къщата ми да е до улицата
Еми ако имаш 5-10 декара имение можеш и обръщало пред главния вход да си направиш като по филмите, ама живота е "сурав и курав"
dat написа:
но тогава колите - една зад друга - малки скандалчета кой кого е запушил
Да ти имам проблемите :lol: Ся сигурно в кооперацииката сте си взели два просторни гаража всеки да си има? Пък и като почнеш да строиш ще ти се наложи да продадеш едната кола (малко черен хумор) :lol:
dat - напреднал
Tsilkov написа:
Не виждам общо с дърпането към улицата (печеленето на двор) с канала? :? Като я дръпнеш навън можеш дори да нямаш водомерна шахта. За дърпането единствената пречка е ако нямаш регулация, но и тогава с едно-две ходения до общината можеш да паднеш на 2-3 метра.
Аз пък не виждам нищо, щото не знам :? В регулация сме. Тези въпроси трябва да получат отговор следващите дни.
Tsilkov написа:
Да ти имам проблемите :lol: Ся сигурно в кооперацииката сте си взели два просторни гаража всеки да си има? Пък и като почнеш да строиш ще ти се наложи да продадеш едната кола (малко черен хумор) :lol:
Това беше на майтап, разбира се. По-сериозното е, че страничен гараж изисква 2 етажа къща, иначе спалните ще гледат не в дувар, а в мръсните стъкла на колите :)
Tsilkov - майстор
Верно е това за единия етаж, но то и дувара на 3 метра не е забавна гледка - това е проблем на самото разпределение на един етаж. Ако развиеш дневната в дълбочина ще отвориш фронт на спалнята към двора и няма да има грижи. За съжаление гостната остава в "сянката". Ако наистина имаш намерение за деца трябва да я качиш горе на споменатия "полуетаж".
VLADO66 - майстор
Това проектче с малко преработка става за калкан http://gotoviproekti-och.com/217/
Bradley - специалист
Не че разбирам нещо, но за две-три минути с paint :-D

Изображение
ArturDent - Почти Безобиден
Tsilkov написа:
Що се отнася до "водоплътната" изгребна яма която ти искат по закон - прави се със слаб бетон (или нарпаво готови бетонни пръстени) и след въвеждане в експлоатация минаваш с хилтито и става септична яма
Таман се засилих да го пиша това. Идеята е отвътре да изглежда като истинска - и 2 см "бетон" стигат, а от горе така или иначе правиш пръстен/плоча.
После след акт 16. минаваш с един по-голям чук и за 1 час изгребната яма става попивна.
PCL82 - майстор
То става попивна, но има случаи когато това не трябва да се прави:
-теренът е наклонен и има риск от свличане
-има кладенци за питейна вода
-имаш овощни растения или орехи до ямата-всичките перилни препарати и сапуни после ще ги ядеш. Орехите имат дълбоки корени и смучат здраво.

Аз имам попивна яма и три ореха засадени до нея. Понеже по улицата от години минава канализация ще се свържа, за да не си тровя дърветата със сапун и веро, когато почна да живея там по често.
VLADO66 - майстор
Така или иначе орехите ще трябва да ги махнеш защото ще ти видят сметката на ямата а после може и на къщата :)
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 27

Тема "Едноетажна или двуетажна къща?... или пък сглобяема..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: