• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 50
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Dessie - специалист
@skostadinov - как така нямаш зидове над прозорците? В какво се котви дограмата- в плочата ли? След поста на @resistbody се замислих, че всъщност може и да не работи така системата, защото керамика ( макар и с вата в кухините) ляга върху плочата, върху керамиката - друга керамика с кухини и всъщност термомоста ще е по стените на керамиката, а не по вътрешната част вата/кухини. Друго ме настигна - Винербергер имат разтвор за зидане с перлит, виж какви стойности дава, че нямам спомени

@BLUE - струва ми се реагираш много остро, а не каза за твоя обект с 1,67 лв/кг арматура колко е голям. Продължавам да поддържам тезата, че на малките обекти, за грубия строеж, цените може да са с до 30- 50% по-високи и обясних защо. Тук не е идеята да се орежат 10к от текущия бюджет с цел икономия, а дали има смисъл въпросните да се добавят към основния бюджет с цел изпълнение на евентуално нещо по-добро. Съгласна съм, че имаш голям опит и много знания и не ти се обяснява, ама аз лично не приемам теза “Казвам ти, слушай ме” и бих искала срещу мен да стои човек, който да може да си обясни тезата. Та ако искаш, обясни с детайли и дълбочина, ще ми бъде интересно

@Краси - с интерес чакам детайлите, защото не разбрах какъв е проблема с итонга над прозорците и защо трябват тия метални каси
skostadinov - специалист
пет яну 13, 2023 10:08 amkivanov написа:
let's get the party started :weedman:
Ами свило ми се е сърцето с тези индивиди в Панчарево. Докато не видя заверената СП и да знам, че можем реално да почваме, не смея да се зарадвам и да започна с party-то :-D
пет яну 13, 2023 10:41 amDessie написа:
@skostadinov - как така нямаш зидове над прозорците? В какво се котви дограмата- в плочата ли?
Ами Dessie може би не разбирам добре чертежите, но от това което виждам аз имам някакви греди които стърчат под плочата 30см. Съответно всички прозорци започват/завършват (в зависимост от къде ги гледаш :D) до гредата. Тоест аз поне не виждам да имам показан на чертежите надзид. Не виждам и в КС-то да имам предвидени щурцове за над произорците. Предполагам, за да имаш надзид над прозореца трябва да имаш шурц (било то фабричен готов или излят от бетон), за да можеш да продължиш зида над прозореца. Бъркам ли?
Тоест предполагам в моя случай дограмата може да се захване от горната страба директно за гредата. Това проблем ли е, че хич не ми е ясно?
Прикачен файл:
2023-01-13_13h19_19.png
2023-01-13_13h19_19.png (98.65 KиБ) Видяна 574 пъти

Тя арх. 5 пъти и казах, че планирам да слагам щори (понеже няма как да се засенча лятото на втори етаж), но планирам да ги захвана за зида (в случая гредата) над прозореца и да се скрият изцяло в изолацията, но тя пак ги е нарисувала сякаш са над прозореца директно.

Ето това ми харесва като решение. Ако сложа 20см фасадна изолация би следвало да мога да ги монтирам на гредата над прозореца и да ги скрия напълно в изолацията като се заложи по 1.5-2см фибран пред и зад кутията на щорите. Малко ме притеснява обаче тази област дали няма да е термомост, тъй като ще има доста по-малко изолация в тази област.

Прикачен файл:
2023-01-13_12h55_54.png

пет яну 13, 2023 10:41 amDessie написа:
След поста на @resistbody се замислих, че всъщност може и да не работи така системата, защото керамика ( макар и с вата в кухините) ляга върху плочата, върху керамиката - друга керамика с кухини и всъщност термомоста ще е по стените на керамиката, а не по вътрешната част вата/кухини. Друго ме настигна - Винербергер имат разтвор за зидане с перлит, виж какви стойности дава, че нямам спомени
Е така е права си, но площта на стените на тухлата е доста по-малко в сравнение с площта на кухните пълни с вата. Иначе да, това с Porotherm TM лепилото ще подобри допълнително нещата, но и цената му е ... Ще видим, накрая ще слсагам директно тухлите на плочата като Краси и хич няма да го мисля :D
Dessie - специалист
Може и да не съм права, но не ми се струва ок дограмата да е директно под гредата - евентуалното провисване ще я направи на пастет. Под и над прозорците, при мен е заложен итонг, допълнително ще има фибран и пяна, за да няма голям натиск от евентуално провисване. Между зидовете и гредите/плочата по същия начин….

Това на картинката с щорите много ми харесва, но ми се струва валидно само при някаква каменна/ хпл облицовка на къщата. Не съм коментирала варианта с хора, които правят ТИ, обаче…. Не мисля, че може да се остави 2-3 см дебел стиропор да надвисне с 10-15 см, не захванат никъде, на първия вятър даже няма да ти каже “чао” според мен. Съседа ми по подобен начин е скрил кутиите на щорите, но е с камък или нещо такова. По-късно ще снимам….
kivanov - специалист
пет яну 13, 2023 1:38 pmDessie написа:
Може и да не съм права, но не ми се струва ок дограмата да е директно под гредата - евентуалното провисване ще я направи на пастет. Под и над прозорците, при мен е заложен итонг, допълнително ще има фибран и пяна, за да няма голям натиск от евентуално провисване. Между зидовете и гредите/плочата по същия начин….

Това на картинката с щорите много ми харесва, но ми се струва валидно само при някаква каменна/ хпл облицовка на къщата. Не съм коментирала варианта с хора, които правят ТИ, обаче…. Не мисля, че може да се остави 2-3 см дебел стиропор да надвисне с 10-15 см, не захванат никъде, на първия вятър даже няма да ти каже “чао” според мен. Съседа ми по подобен начин е скрил кутиите на щорите, но е с камък или нещо такова. По-късно ще снимам….
При мен щорите са така като на картинката. Опасно е с дограмата в гредата, защото ще има провисване. Със сигурност трябва да има оставен луфт. При мен ще смятат някакво провисване също.
Последна промяна от kivanov на пет яну 13, 2023 3:09 pm, променено общо 1 път.
Dessie - специалист
@Краси - ти си с окачена фасада, май така запомних….ако съм се объркала, моля разясни дали няма опасност стиропора да литне откъртен
kivanov - специалист
пет яну 13, 2023 3:09 pmDessie написа:
@Краси - ти си с окачена фасада, май така запомних….
Да, просто споделям, че трябва някаква окачена фасада или кутия за щорите.
skostadinov - специалист
Хмм странно защото аз съм виждал на много места точно по този начин прозорците (без надзид). Но сега определено се притесних. Ще трябва да го изговоря това с милата ми арх. Евентуално просто някаква лента 3-4-5см фибран не би ли свършил работа, за да обере евентуалното провисване на гредите? То реално при теб газобетона пак не би трябвало да играе кой знае каква роля за поемането на евентуалното провисване. По-скоро xps-a и пяната понеже са еластични?
Всъщност при теб като е заложен този газобетон, той на какво е захванат? Имаш шурцове и над тях газобетона? На дълги плъзгания над 3м как се подхожда с тези шурцове? Директно се отливат? (понеже не виждам да има фабрични, за над 3 м).
Иначе за зидовете ясно, че отгоре ще се остави фуга с XPS и пяна.
Прикачен файл:
20221210_091629.jpg
Прикачен файл:
2023-01-13_14h58_54.jpg
Прикачен файл:
2023-01-13_14h56_02.jpg
Прикачен файл:
2023-01-13_14h53_49.jpg

Ами не би трябвало да има проблем от към захващане. Те иначе нямаше да ги произвеждат тези видове щори. Аз си мисля, че изолацията която провисва 10-15 см спокойно може да си се залепи подобаващо за кутията на щорите, която пък е така или иначе анкерирана за зида/гредата. Но може и да имаш право. Ще трябва да разпитам в някоя фирма в която ги предлагат.
Dessie - специалист
Аз бях питала фирмата за дограма за варианти за скриване на кутиите. Предложиха ми 2:
1. Оптична измама - обръщане на прозорците с цвят като този на дограмата
2. Щорите са част от профила на дограмата и отвън фасадата изглежда супер, но от вътре имаш кутия и засенчване на прозореца с около 15 см. Ей така изглеждаше:
Прикачен файл:
4A0F1AD1-FF2E-4AEB-89E0-7D9F9605D218.jpeg
4A0F1AD1-FF2E-4AEB-89E0-7D9F9605D218.jpeg (11.3 KиБ) Видяна 542 пъти
skostadinov - специалист
Всъщност сега се загледах и виждам, че м/у дограмата и гредата има оставен 2см XPS. Това го бях пропуснал. Не знам обаче дали е достатъчен. Ще го изговоря пак с арх./конструктора и с дограмаджиите също.
Прикачен файл:
2023-01-13_15h16_37.png
2023-01-13_15h16_37.png (58.84 KиБ) Видяна 542 пъти
kivanov - специалист
Днес точно си говорихме с арх. за това, че на един обект имат проблем с плъзганията, защото плочата е провиснала 1.5см (ако не се лъжа). Трябва повечко да се остави. При мен подготвя детайл за това и ще споделя тук като са готови. Не го мисли сега. Имаш толкова много неща до дограмата. Аз също правех така в началото и мисля, че е грешка. Фокусирай се в/у предстоящите етапи и нещата там. Хидрото ти е важно сега.
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 50

Тема "Мисия Нов Дом - от А до Я" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: