• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 45
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Master_Kenobi - V.I.P.
Докторе, не става въпрос за "дишане". Изразът е доста популярен, но и доста неточен. Става въпрос за влагата във вуздуха. Ти например, едва ли си взел специални мерки за вентилация на всички помещения в къщата. Специална система за 24-часова вентилация имам предвид. Никой не го прави, едва ли е евтино и удобно...
Но влагата във въздуха си я има и за съжаление не чака да й отвориш прозореца или вратата - просто си тръгва през стената (грубо казано) в посока от топло към студено.
Но както и да е. Да не ти разваляме готината тема с неща, които не са за нея. :)
8180 - майстор
Мастер, К'во ми е на Ника - виж аз как му свикнах :)

Действително интересни въпроси зачекнахме, но май не на место, пък и се изчерпвам откъм "компетентност" - два пъти ви четох с Домашния, ама нещо не ми е "тамън". (пък и той като си взе назад наздравиците...)
Подсказваш за повече четено по въпросите, но тези "насрещни потоци"...!? Писах го по-горе (и очаквах някакъв коментар/критика) - за потока, който има посока към по-ниската темп. и скорост обратно пропорц. на U, без значение дали някой слой е акумулиращ. Обартното отдаване на акумул. топлина все още ми се губи. За мен акумулирането играе САМО в скоростта на началните преходни режими (след смяна на вътрешните условият).
Не съм докрай убеден за вредността на Фибрана в средата на зида тип "Домашен". По др. повод се твърди, че паробариера се слага отвътре, когато ТИ е чувствителна към влага или се очаква конденз на преминалите пари. В "Домашния" зид тези две неща не ги виждам (засега).
Докторе, да се махаме ли от тук?
peshev-ko - специалист
"Тоест, с ТИ отвън се лишаваме от енергия, която природата ни дава даром"-----"Я, да се сетим за най-дъртата технология - кирпич. Колко стари и млади майстори ще отрекат, че това е най-добрата "климатизация" на сграда: зиме - топло, лете - хладно. "
Защо ли тогава лятото е хладно? :?След порцията безплатна топлина.Или аз не мога да си го обясня :?
pipbel - майстор
Що бе стойте си, какво ми пречите, пък и е добре почече очи да гледат, включително и някои грешки които може да допусна, та да ми заострите вниманието овреме, или ако е късно - поне да знам къде бих могал да очаквам бъдещи неволи...

Видронски - обръщането и отвън и отвътре го правя с 2 вида фибран под ръка - 2см и 3см. Според мястото и конкретната ситуация решавам кой да сложа, така че и малко по симетрично и естетично да изглежда (виж 2-я етаж на последната снимка, там се види, сори, ама нямам по-близък план)

8180, Кенобито - какво ще кажете ако ударя 2 дебелки ръце от най-евтиния (съответно най- "недишащ") латекс върху гипсовата шпакловка с идеята да направя нещо като пароизолационен филм към стените си ? Не ми се ще разни пари да имат достъп до тях.
Естествено накрая ще боядисам с качествена маркова боя.

ПС - днеска майстора е метнал тоалетната на магазина, от нея зависи дали ще има "допуск" и до баните.

Прикачен файл

Resize of SS850738.JPG
Resize of SS850738.JPG (69.27 KиБ) Видяна 4482 пъти
Master_Kenobi - V.I.P.
8180 написа:
Писах го по-горе (и очаквах някакъв коментар/критика) - за потока, който има посока към по-ниската темп. и скорост обратно пропорц. на U, без значение дали някой слой е акумулиращ.
Ми, кво да коментирам, изглежда логично.

Ако искаш да кажеш, че тая посока е противоположна на посоката на отдаване след акумулиране и двете се компенсират... Такова нещо ли ти се върти в главата? :?
Ами не знам... То за това му викат термодинамика. Аз грубо си го обяснявам с вселенския закон за ентропията :-D, в частност - различно загрети граничещи среди имат стремежа да уеднаквят температурите си. Това, че го усещаме само в крайни ситуации (след рязко охлаждане, както казваш) си е просто наш проблем. То си работи непрекъснато.
Това, което правим с ТИ е да стимулираме/възпрепятстваме някой от тия процеси, но то винаги е за сметка на нещо друго...
peshev-ko написа:
"Тоест, с ТИ отвън се лишаваме от енергия, която природата ни дава даром"-----"Я, да се сетим за най-дъртата технология - кирпич. Колко стари и млади майстори ще отрекат, че това е най-добрата "климатизация" на сграда: зиме - топло, лете - хладно. "
Защо ли тогава лятото е хладно? :?След порцията безплатна топлина.Или аз не мога да си го обясня :?
В интерес на истината и аз се чудех за това. И единственто прилично обяснение, което измислих до сега е, че нощем температурите през лятото падат до около 15 градуса (да не кажа и повече). Ако пак трябва да се онагледява с потоци, тоя хладен поток се забавя от кирпича и започва да се отдава вътре в помещенията по време на жегата на следващия ден. През това време идва следващият топъл поток отвън, който се отдава в стаите през нощта и не е нужно да се завиваш с нещо, щото 15-тина градуса си е хладно за спане...
Дилетантско верно, ама все пак е някво обяснение и има логика според мен.
А факта, че е факт е факт! :-D При кирпича се наблюдава тоя ефект, нали не спорим за това. Сигурно има и по-достоверно обяснение. :)
pipbel написа:
8180, Кенобито - какво ще кажете ако ударя 2 дебелки ръце от най-евтиния (съответно най- "недишащ") латекс върху гипсовата шпакловка с идеята да направя нещо като пароизолационен филм към стените си ? Не ми се ще разни пари да имат достъп до тях.
Естествено накрая ще боядисам с качествена маркова боя.
А, не знам! :-D Оправяй се! :-D :-D :-D
Разбра вече, че не съм фен на запечатките от секъв вид. (Друго си е разпечатаното! :-D :-D :-D )
Чудя се дали да те плаша с още апокалиптични теорийки :-D свързани със запечатките на топло и мокро отвътре. :-D :-D :-D
peshev-ko - специалист
За факта няма спор!
8180 - майстор
Нещо ми "просветва" от разясненията за кирпича.
Моите лични наблюдения в/у кирипч ок. 12-15 см. не са много положителни, но имам прекрасни от по-дебел каменен.
Та, може би с др. думи да опитам:
Първо не е задължително периодът да е "дневен - полудневен" и т.н. - зависи от акумулиращата маса. Колкото по-голяма, толкова "по-равномерен" е климата вътре (справка пещерите и разни подземия, винарни и пр.). Сравнен с колебанията вън, усещаме последния по-приятно - ако влизаме от жега, вътре още е прохладно и обратното, ако вън е мраз - вътре все още е прохладно.
Като добавим и принудителните опити да направим вътре климата "подходящ" и той остава дълго време такъв - всичко идва на место - като влезем отвън, ни е гот. За разлика от неакумулиращите варианти - бързо достигаме моментен комфорт, при не много читаво управление, го прескачаме и в крайна сметка живеем в някакъв постоянен преходен режим, което вероятно е некомфортно.
Апропо, някъде го пишеше (мога да го потърся), че усещането за комфорт се влияе от сумата Твъздух+Тстена. Нещо ок.36-38оС по памет беще оптималното (според дейността), а по елементарни формули, които съм срещал, Тстена зависи от общото U - независимо как е постигнато. Това, обаче вероятно е за стационарен режим.

Дали пък Депрона на Доктора, с някакво "забавяне" на процисите, не върши подобна полезна работа?

Мастера малко го "забърка" там с това "избутване" на студа - тя термодинамиката си му казва какво да "пие" на зида - топлина/студ и кога да го връща - никой не и противоречи (и не може).

В "описания случай" - през ноща зидът е изстинал до някаква степен (студът е пийнал от неговата акумулирана топлина), което според дебелината се е усетило към сутринта вътре или не. През деня жегата започва да го загрява - при всички случаи ще и е по-трудно да стигне до вътре, ако изобщо.
Сега ще ми трябва някак да си изясня има ли и каква е оптималната "топлинна маса" или колкото повече - толкова по-..., а също и варианта на Доктора, където нещата са наобратно - външните изменения са елиминирани с добра външна ТИ.
Разбира се, чудесно би било да знаем и "баланса" за нашите условия - какво губим/печелим от природата в нашите условия!?
На първо гледане, строим къщите за да се "оградим" от неблагоприятните страни на природата. Когато тя е милостиво приятна - седим на барбекюто или отваряме широко прозорците, без дори да се замисляме. :?

П.П. Докторе, повтори с две думи за кой вариант става дума с двете ръце латекс, че мнооого се отплеснахме.
pipbel - майстор
Абе не знам какво казва термодинамичната теория, ама практиката показва че най-приятно и почти без нужда от отопление/охлаждане си е в мазите ( а и винцето е там :-D ).
И на тая къща съм направил една голяма маза 34м2 с вис.2.15, като само 80см реално са над котата на терена. Предполагам че ще ми е много драго там. :cool:

За депрона също не ми се спори теоретично ама пак повтарям че брат ми е много доволен от него. Той е в среден тухлен апартамент без външна ТИ и се отоплява само на ток, с конвектори. Казва че разликата преди/след депрона е отчетливо осезателна, и като комфорт, а и като сметки за ток.

За латекса - пак повтарям, мислиш ли че е добра идея да ударя 2 ръце "недишаш" евтин латекс с цел пароизолация на стените преди последната ръка с по-качествен ?
Кенобитo разбрах е против всякакви изкуствени такива запечатки, а ти ? :?:
8180 - майстор
8180 написа:
П.П. Докторе, повтори с две думи за кой вариант става дума с двете ръце латекс, че мнооого се отплеснахме.
Да не го търся, повтори ми, моля, всичко от вътре до вън за случая.
pipbel - майстор
Ейййй, ама си една "Мара подробната" :evil: , нали си ми изчислявал стената по друг повод...
Отвън навътре : Силиконова мазилка- шпакловка-6см "Неопор"- 3см ВЦМ- 25 см Поротерм - 2см ВЦМ - 3-4мм гипсова шпакловка - 2 ръце "куча марка" латекс ( евентуално - за тях питам) - финишен качествен латекс.
Това е стената, няма депрон (такъв ще има само в спалнята)

Идеята ми е за пароизолация отвътре осъществена с тези 2 ръце латекс. И що пък не, питам аз.....кво лошо има да си защитя стените ?
:?: Тъй като всички производители хвалят латекса си че бил дишащ, аз пък търся обратния ефект, та си мисля че най-калпавия латекс ще е и най-недишащ и пароизолиращ, демек подходящ за поставената цел.

За дневната съм предвидил и топмодела на Дайкин с автоматично регулиране влажността на въздуха. Ще има и камина за 3-те най студени месеца.

Това стига ли като инфо ?
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 45

Тема "Строителство - епизод 2" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: