• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.

Бихте ли участвали в кооператвно строителство

Анкетата завърши на пет май 08, 2009 9:38 am

62%
Да
32
31%
Не
16
8%
Бих искал(а) но нямам време
4

Общо гласове: 52

prascho - майстор
Твърдо НЕ. Видно е, че българското "общество" не се е отърсило от комунистическата идеология, с която му промиваха мозъка 50 години. Подкрепям мнението на Роник, което е допълнено и от предходната теза. Всичко в този живот струва пари и аз предпочитам моят труд да е заплатен добре, както заслужавам за да може да си позволя да възнаградя подобаващо и труда на хората, които ще допринесат за да се чувствам по някакъв начин и аз добре. Но кога ще стане това, при положение, че отново ни управляват синовете на стария соц строй и аз не знам.
ibogdanov - специалист
svetliopi44 написа:
Аз пък си мислях че е по-просто ...
Аз си правя ВиК то ...колегата идва и ми помага с електрото ... после аз ще му изтупам една баня и така ... за грубата работа приятели много бира и агънце ... :roll:
Аз също гласувах ЗА
ихааа :) аз пък тъкмо имам ливада и барбекю за повода..
може и да не ми помогнете много по къщата, но гости винаги са добре дошли !
къщето ми е в село Пролеша до София.
всеки е добре дошъл. Ако удари едно рано .. два пъти добре дошъл.
От днес съм в отпуска за довършването и преместаването да живея трайно там. тъй че ако има желаещи помагачи/майстори
да заповядът.
после ще се реванширам с каквото знам и мога
rulom - модератор
Бих помолил да се придържате към темата.Личните разговори и нападки на ЛС, както вече в една друга тема го направиха :wink:
Благодаря !
kuuuuuul - майстор
Само не разбрах защо намесихте комунизма,като взаимопомоща е измислена много преди него.Според мен тази работа не е за всеки,то трябва да ти идва от вътре,да ти доставя удоволствие това че си помогнал на някой който е имал нужда.Също така не всичко е пари който не го е разбрал ще го разбере но когато вече е късно,има много неща които не бих свършил за пари,но ако е за да помогна на някой бих ги свършил.Много е важно човек да има истински приятели,благодарение на тях построих моята къща.

За всички които не мислят само за пари :prost: :partyman: :prost: :partyman: :partyman:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Виж какво. Приятели леят плоча... и подобни... неспециализиран труд.
"Спестяваш" от общаци. Аз може да съм къв-да-е на плочките, ообаче няма да допусна урбулясник на ел или ВиК. Толкоз за кооперациите.
Ако някой е добър в нещо, той си го работи, получава си парите и с тез пари си купува труда на другите специалисти.
Стефан - майстор
Аз поставям приятелството пред печалбарството.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Аз поставям професионализма пред приятелството.
Saratov - помощник
Аз гласувах с да,защото няма по ценно от приятелската помощ,в нашия случай от "майсторската",но да погледнем реално,в сегашно време живота е корено различен от живота от преди 50 години.Ако тогава беше съвсем нормално да се съберат петима приятели и по същия тоя кооперативен модел да си направят по една виличка,сега немисля че е възможно.И преди и сега приятелите са си били приятели,но сиренето си е било с паи,такаче основната разлика според мен е стря.Може да не е било перфектно през комунизма,но и тои си има положителните срани,ма това изглежда така и заради нашата измислена демокраця.Извинявам се ако съм се отплеснал,това е от мен :)
Matchless - специалист
Ще се отклоня малко от темата и ако модератори сметнат за нужно да модерират поста няма да имам претенции .Всъщност комунизъм в истинския му вид няма и е нямало.За да го има трябват фондаментални промени в държавното и социално устроиство и инфраструктура,някои страни са се опитали да го направят,но при режима на преструктуриране са стигнали до тоталиризъм и автототалиризъм,както е и с нашата държава.А демокрацията (въпреки ,че аз не я намирам почти никъде по света) и особенно капиталистическата демокрация неизменно води до феодално общество а по някога до открита диктатура.Между другото навсякъде се говори и пише за това и ми се потвърждава теорията "вип брадър":)
Относно по темата.Когато помагам на приятел помагам доколкото обстоятелствата ми позволяват и не търся да ми се връща услугата.Стига ми да знам ,че има някой на който да разчитам.Но да тръгна да помагам на всички познати без да търся нищо в замяна (освен ако е за нещо неголямо) просто няма как да стане.Да се събере група по голяма от трима души и да направят строителен картел също няма как да стане по много причини.Общите неща аз поне съм помагал не един път когато на някой близък се е нуждаел от помощ. Събирали сме се ударна дружинка няколко съботи и недели и сме отмятали голяма част от работата ,но това рядко става и голямата софра си е ясна..Иначе договорки на място аз ще ти помогна с това,но после ти с това са по скоро случайности.
Стефан - майстор
Когато казах, че гласувам с две ръце за идеята, нямах в предвид да има предварителна уговорка за моя труд като помощ какво очаквам в замяна. Това не е приятелство. Даже и никога да не се наложи да търся помощ, никога не бих предявил претенции нещо да ми се връща. Когато помагам, го правя от сърце. Защото знам, че някой, който ме потърси, наистина има нужда от моята помощ, и ми вярва. Знае и що за човек съм.

Точно тук има разминаване в мненията. И всеки, изказал мнение, разсъждава според собствените си разбирания. За мен е показателно що за човек е самия пишещ, даже и само няколко думи да каже. Аз така го разбирам.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Искате ли да строим Заедно?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: