Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
housedoktor - майстор
Deo-x доста големи са,може да ти създадат главоболия след време ...Тази неделя може да снимам поразиите на един орех..Жалко за дърветата,гледам ,че едното има проблем някакъв ...
Deo-x - специалист
Да,жалко за дърветата :| ,но правят ми проблеми на двора като се надигат плочките и се спъвам.Единия изсъква постепенно заради кучето където живее от дясната страна,нали ме разбираш заради "торовете" му на земята :o .Наесен след изсичането,ще изкореня дънерите,всичко,навсякъде където има корени :wink:
Отговарям ви на въпросите : Основите не ги знам колко са дълбоки, но се предполага, че ca плитки - около 20 см. Вътрешните стени и те се наклоняват и то с голяма скорост - за 6 месеца се е отворила пукнатина 4, 5 см., което ми е по трудно обяснимо, тъй като са далеч от влага. Подпочвена влага има доста, но къщата е на 40 години и сега от няколко години започва активно да се разкривява. И според мен калпави са основите, но се колебая, ако хвърля пари за такъв вид укрепване за които писах, дали ще я спася или тя дори и с такова укрепване пак ще падне.
И още нещо към отговора - няма мазе, тя се намира в село в Монтанско и там почти всички къщи са без мазета, защото избива подпочвена вода в тях. Основите за ширина са широки, те и стените са широки, ама това влошавало положението, защото повече тежат върху слаби основи на слаб терен.
Deo-x - специалист
Щом пукнатините са активни и продължават все така,заради лошите и плитките основи,но не вярвам да са 20см,повече трябва да е.Конструктура на място да дойде и прецени какво е положението дали основен ремонт си заслужава или не.
alekghe - специалист
Сблъсках се с подобен проблем преди няколко години,но ставаше въпрос за двуетажна построика и там се наложи да укрепваме приземния етаж,обаче вторият го бутнахме защото сметката не се връзваше.Ако си решил да я правиш имаш две възможности:да укрепиш старата къща което ще ти коства много нерви, време и пари защото ще се наложи да изградиш нови основи около старите като ги подкопаваш на участъци които трябва да са минимун 1.2 метра от терена дълбоки,да ги армираш като греди (което означава тежко желязо),да ги свържеш по височина като шаиби с мин.дебелина 25 см и да ги армираш като такива,да изградиш колони околовръст и може би по средата на сградата като ги вържеш на котата на етажната плоча(ако има такава)с нови греди ,а ако няма плоча ти се налага и изграждане на същата,да не забравяме и задължителният дренаж.Другият вариант е -изнасяш каквото ти трябва от там,махаш керемидите и понеже е видно че има достъп един багер от типа на JSB с телескопична стрела ти решава проблема за маскимум два дни.След тово вече си го знаеш.Изкоп на основи,дренаж ,хидроизолация по основи и под подова плоча,няколко колони ,греди плоча и си готов.Обаче всичко е въпрос на сметка !Успех!
kolaborator - специалист
Ми ти май вече си писал за подпочвени води.Вероятно на това се дължи активното събаряне , така че ми се струва най-удачно нов строеж , като първо укрепиш почвата ....виж някой който разбира от това , сам не би могъл да вземеш правилно решение!
yanislav - напреднал
Общо взето "alekghe" е прав. Освен влагата и корените на дърветата, съществено влияние може да окаже и сушата. Промените във влажноста на почвата прехвърлят деформации и на къщата.
Основно този проблем, започва винаги от фундаментите на сградата.

Ако много държиш да я укрепиш и спасиш, според мен начина е един. Всъщност повече от един.Предлагам по моему най-простия за теб.
1. Укрепване на фундаментите чрез изпълнение на армиран бетонов фундамент по целия периметър на сградата.
2. Укрепващи стоманобетонови колони и пояси. Изпълняват се като външен скелет по сградата.

Възможно е проблема да се редуцира до голяма степен или премахне за дълъг период отвреме и при укрепване само на основите.

Засега толкова че няма достатъчно време. По основите е необходимо да се работи изклщючително внимателно.
zdravko_dimitrov1986 - специалист
Здравейте.
Моето мнение - какви са тези основи 20см. - това просто звучи абсурдно.
Покрива ти ми изглежда в сравнително добро състояние.
Според мен, ако имаш финансова възможност - бутой, но го прави внимателно - след това да можеш да използваш някои от вложените материали..
направи си дренаж, добри основи на дълбочина мин.0.80 или до здрав слой почва, и на горе калони греди и бетонова настилка на кота 0.00. Неа можеш да армираш с мрежа от железа Ф6 в двте посоки с око около 20см.
поздрави.

Тема "Къща, която се събаря" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: