Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
rumeniak - специалист
Аз съм категорично против ремонтирането на стара къща.
1. За парите които ще вложиш ще имаш прилична къща но пак си е стара.
2. Пак за същите пари можеш да направиш нова къща и то без да се ограничаваш във нищо.
3. Ако сега не ти стигат средствата за нова, направи я на един етаж и като поотраснат децата вдигни втори.

Аз лично проучвам този въпрос вече трета година. Гледах какви ли не къщи, за ремонт за събаряне и след малко смятане наистина е по добре да е нова. Сега земята в околностите на София е на прилична цена. Помисли и за това каква енергийна ефективност ще има тази стара къща.
Например моят баща незнаеше какво да прави нова или стара - накрая взе стара за 15000 хил Е и след това вложи още толкова за 67 квадрата къща че и повече. Мой приятел си купи къща в чепинци, две години я ремонтира преди да се нанесе, нанесе се преди 4 и все още ремонтира по нещо. КАТЕГОРИЧНО СЪМ ПРОТИВ РЕМОНТИРАНЕ НА СТАРА КЪЩА.
rumeniak - специалист
Iliev Labs написа:
Първо, аз не бих си купил ТАКАВА къща
Има и други неща, които имат значение - път, вода, канализация...
Аз си купих подобна и се оказа еднакво скъпо да я ремонтирам или да я строя на ново.
zdravko_dimitrov1986 - специалист
Така като разгледах по снимките доста работа си има по къщичката.
Разгледай и други къщи - сигурно има и нещо по-добро от тази.
А сега дори и да я купиш. Идва зима - през зимата ли мислиш да работиш и да я стягаш.
Поздрави.
babyrose - помощник
torbalan написа:
babyrose, аз в момента правя ремонт на подобна къща...
ще се опитам да ти дам горе-долу оценка на това колко пари ще ти трябват за разните му неща...

покрив - ако изхвърлиш съществуващия и сложиш сандвич панел и нова дървения - от порядъка на 5 000 лева...
дограма - от порядъка на 5 до 7 хил. (220 на квадратен метър за прозорците и 350 за врата в моя случай)
изолация от вън - 5 до 7 хил. в зависимост какъв вариант ще избереш...
отопление - тук вариантите са много...
ремонт вътре - с по-малко от 5 хил. трудно ще стане...

до тук съм изброил едрите харчове - имай предвид, че както и да го смяташ - винаги харчиш повече :)

идеята на този пост е да оцениш след като купиш къщата дали ще можеш да я ремонтираш за да се нанесеш вътре...

иначе аз приветствам идеята за къща...
това, че няма колони не е болка за умиране... ако няма да правиш плочи няма ядове...
дървенията се сменя лесно...

Благодаря на всички за помощта и мненията,много са ми полезни.
В случаят точно от такава информация се нуждая ,за разходите които трябва да направя.Много съм боса по въпроса за цените на ремонтите,но с една груба сметка какво ще ми коства това ,ще мога да преценя дали си заслужава.По нашите общи наблюдения,трябва да се сменя покрива,да се направи изолация и да се сложи нова дограма.Това е като за първоначално, за да можем да работим и вътре.За вътрешният ремонт не смятам мебелировката,тъй като първоначално ще използваме нашата ..Виж за отоплението и аз не знам как ще е по-рационално.Винаги сам живяла на централно парно и нямам идея колко е скъпо по друг начин.Естествено че сме предвидили сума за ремонт,но се нуждаем от малко помощ в цените и естествено разходите на ремонт
babyrose - помощник
rumeniak написа:
Аз съм категорично против ремонтирането на стара къща.
1. За парите които ще вложиш ще имаш прилична къща но пак си е стара.
2. Пак за същите пари можеш да направиш нова къща и то без да се ограничаваш във нищо.
3. Ако сега не ти стигат средствата за нова, направи я на един етаж и като поотраснат децата вдигни втори.

Аз лично проучвам този въпрос вече трета година. Гледах какви ли не къщи, за ремонт за събаряне и след малко смятане наистина е по добре да е нова. Сега земята в околностите на София е на прилична цена. Помисли и за това каква енергийна ефективност ще има тази стара къща.
Например моят баща незнаеше какво да прави нова или стара - накрая взе стара за 15000 хил Е и след това вложи още толкова за 67 квадрата къща че и повече. Мой приятел си купи къща в чепинци, две години я ремонтира преди да се нанесе, нанесе се преди 4 и все още ремонтира по нещо. КАТЕГОРИЧНО СЪМ ПРОТИВ РЕМОНТИРАНЕ НА СТАРА КЪЩА.
По груби сметки ,както и вие коментирате ремонта (не лукс естествено) ще ми излезе към 20 000 лв.Може ли да ми кажеш, как за тези пари мога да направя къща на 2 етажа с разгъната площ 140 кв м?
babyrose - помощник
Не го приемай за заяждане,не е това намерението.Просто ,се интересувам от коментара ти ,как разсъждаваш и на каква база информация?Казваш, ако не ми стигнат парите да построя на един етаж?? Ето казвам ,разполагам с 10 000€ и съм ги приготвила за ремонта,но просто не знам как мога с тия пари да направи нещо ново (по твоите думи)?Моля да ме информираш,действително ще ти бъда благодарна
ПС:в събота имаме по-обстоен оглед на къщичката и ще сложа повече снимки...една малка подробност ни сподели собственика ,че къщичката граници с една малка рекичка и може да се направи нещо като мостче с пейка ...малко романтика
:)
ArturDent - Почти Безобиден
Без да защищавам rumeniak, но въпроса към него не е коректен за: 10 000Е.
Идеята му според мен е ти купуваш парцел+стара къща+ремонт= 35 000 + 10 000 = 45 000 Е.
А можеш да кажем парцел + нова къща = 45 000 Е.
А и аз не съм убеден че тия 10 000 Е ще стигнат, като гледам в какво състояние е къщата. Но искрено ти желая успех.
Пробвай да вземеш ключовете за ден два за да я покажеш на "майка си, сестра си..." и заведи майстори там които да ти дадат оферта за цялостен ремонт. После умножи сумата от офертата по 1.2 - 1.5, за да видиш колко наистина ще ти струва.
Успех още веднъж!
И... снимай всичко, което ти изглежда съмнително...
rumeniak - специалист
ArturDent написа:
Без да защищавам rumeniak, но въпроса към него не е коректен за: 10 000Е.
Идеята му според мен е ти купуваш парцел+стара къща+ремонт= 35 000 + 10 000 = 45 000 Е.
А можеш да кажем парцел + нова къща = 45 000 Е.
А и аз не съм убеден че тия 10 000 Е ще стигнат, като гледам в какво състояние е къщата. Но искрено ти желая успех.
Пробвай да вземеш ключовете за ден два за да я покажеш на "майка си, сестра си..." и заведи майстори там които да ти дадат оферта за цялостен ремонт. После умножи сумата от офертата по 1.2 - 1.5, за да видиш колко наистина ще ти струва.
Успех още веднъж!
И... снимай всичко, което ти изглежда съмнително...
Колегата много добре ме е разбрал. А и аз се съмнявам че за 20000 лв ще направиш свестен ремонт. за 140 кв. само санирането ще ти глътне към 10000 лв дограмите около 5000 покрива около 4000. Има ли смисъл да продължавам. Аз те съветвам просто да посмяташ и в сметките да сложиш + 15% непредвидени разходи. Ако искаш нещо наистна хубаво не бързай, хубавите работи стават бавно. Но знам че каквото и да кажа ще направиш това което си решиш. Все пак от сърце ти желая успех каквото и да решиш.
zmeios - специалист
babyrose написа:
Собственика по негова преценка смята смяна на покрива ,но в сутерена няма влага .Каза ни също че не е нужно никакви разрешителни за този ремонт.
Собственика е мошеник.

Не искам да коментирам парите много или малко са -- не се сещам кой е района, а цената на земята в София варира.

Но имайте предвид, че купувайки ТОВА на снимките, НЕ КУПУВАТЕ КЪЩА. Това е съборетина, и е пригодна за живеене само на свръхбедни пенсионери, които просто трудно си представят по-добри условия.

Аз ако купувах, щях да смятам дали цената ме устройва за парцел + УПИ. Камарата тухли с кал и киреч я бройте за бутане, освен ако не искате да живеете като скотове.

Някой по-горе каза, че е добър вариант да се кара постепенно - първо един етаж, след време втори и така нататък. Съгласен съм. Но колеги - има ли някой тук, който сериозно да смята, че при тази постройка ще може да се мине без нови бетонни пояси, нови колони, подкопаване и презасипване около основите, и прочее и прочее? Казано накратко - да, може да се прави "на етапи", но Етап 1 е по-скъп от всички останали накуп, и трябва да се направи Сега (или във всеки случай преди нанасянето)

А защо смятам продавача за мошеник? Заради лафа "тук ремонт може да се прави без никакви разрешителни". Това за полусрутен неизмазан гредоред от кал без канализация!!!

Съветът ми е, покажете тези снимки на някоя лелка в общината и питайте "от какви документи ще имаме нужда"

П.С. Това за "20 000 лева за ремонт" не ми се вижда сериозно. Само покрива, измазването отвън с топлоизолацията и канализацията ще надвишат тази сума. А вътре?
rumeniak - специалист
Ако от прочетеното до тук не ти стана ясно че това абсолютно не си заслужава труда и парите..... по добре да не казвам нищо за да не обидя някой, Не се залъгвай по ниската цена ами изгледай филма "евтиното е скъпо" за едни дето си купиха "евтина къща" и после .... абе гледай го. И ние сме с две мъничета на 3 и 4 http://www.napravisam.bg/forum/files/img_5168_178.jpg и си мечтаем за къщичка с дворче но няма да избързваме. Това на снимките определено няма живот в него. Ако искаш пиши ми лично и ще ти разкажа за всичко което съм видял и какви са вариантите.

Тема "Моля за малко помощ ,преди да купя къща:)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: