• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ArturDent - Почти Безобиден
Да се набутам и аз между шамарите (между двама модератори).

Някой даде ли определение на пасивна къща?
Пасивна къща не значи къща която ти държи топло през зимата. Това се нарича парник. Пасивна къща значи, за мен, къща която ти осигурява комфортна температура през цялата година! За мен тая температура е 22 градуса.
Повечето технологии за "пасивни" къщи са привнесени у нас от Запада, но там температурите са по-ниски от тук. Моето скромно мнение, че трябва да се съобразяваме с технологии от Италия, Испания, Португалия и Гърция. При нас технологии от Скандинавия, Германия и други от северна и централна Европа не вършат работа. Климата тук е друг.
единак - специалист
Не е това, определението е по-длъжко, но акцентира на източниците за отопление на къщата...има си даже и цифрови изражения...такива работи.
Това, което ти си написал е нискоемисионна.
Бат'Чефо, въпреки че се занимава от толкова време, ще го изчакам с търпение да я завърши и ще му отида на гости. Ако ме приеме, де, той беше обещал, че ще кани всички неверници, но може да е размислил, има навика да казва неща, които после забравя. И ще го почерпя една крушова.
Тани - модератор
ArturDent написа:
Да се набутам и аз между шамарите (между двама модератори).

Някой даде ли определение на пасивна къща?
Пасивна къща не значи къща която ти държи топло през зимата. Това се нарича парник. Пасивна къща значи, за мен, къща която ти осигурява комфортна температура през цялата година! За мен тая температура е 22 градуса.
Повечето технологии за "пасивни" къщи са привнесени у нас от Запада, но там температурите са по-ниски от тук. Моето скромно мнение, че трябва да се съобразяваме с технологии от Италия, Испания, Португалия и Гърция. При нас технологии от Скандинавия, Германия и други от северна и централна Европа не вършат работа. Климата тук е друг.
Набутваш се напълно основателно! Пиша за линк с изискванията а съм забравил да го пусна , за което се извинявам! Ето го

http://pasivni.kashti.com/page_2.htm

Даже още си ми стоеше в клипборда :lol: :lol:

8180 написа:
Стефан,

Ако е за вила, може и да мине, ама с тази "пасивност" вероятно ще си целогодишна къща.

Аз бих се насочил към външни решения. Тъпото е че панелите са си готови като външен финиш, ако ти харесват.
На покрива става по-интересно как ще се реши.
Очаквам и Тани да каже за неговата подобна конструкция.
Писали сме едновременно и чак сега видях поста ти. Аз съм сложил само 10 см вата. Все пак е вила , кухнята в отделно помещение и няма въобше вата. Така или иначе като пуснеш аспиратора и засмуква въздух отвън и няма смисъл от престараване с изолацията. В основното помещение и спалнята няма сериозни източници на влага , така че концентрацията на водни пари не е в такива размери ,че да си заслужава притеснението. Не съм слагал пароизолация на стените и не знам дали съм сбъркал , но не ми се щеше да запечатвам ватата от двете страни. Но все пак температурите не са чак толкова ниски , че да се получава конденз , а и вилата се използва рядко , така че не може да се натрупа чак толкова влага , за да е проблем.
vlad0 - специалист
Поздравления майсторе за ентусиазма и най-вече за изпълнението "направи си сам", обаче къде отива красотата от архитектурата? Това на снимката си прилича на производствен цех. Много е скучно - правоъгълник с двускатен покрив. Лично ез не харесвам строителството от този тип понеже много ограничава самата сграда, втори етаж е почти невъзможен или трябва да ходиш на пръсти /като при гредоред/ понеже всичко се тресе. Еркери, тераси и тем подобни също са трудно изпълними ама всеки си знае за него си. Важно е ти да си я харесваш.

Не искам да засегна никого, просто изказвам мнението си относно този вид строителство.
Тани - модератор
Архитектурата (почти) никога не е била ограничавана от материалите , а ограничението идва от мисленето! Това че ти не можеш да си представиш по-разчупен покрив с термопанели , не значи , че не е възможно да се направи! Щом на автора на темата така му е харесало , така го е направил! Той , доколкото разбирам харесва -по-изчистените форми.Все пак е човек на възраст. Нали не искаш да кажеш , че двускатни покриви има само на производствените халета! Явно и аз ще си правя тухлено хале , защото ми харесват тези покриви! От друга страна има и доста (повечето от соца) тухлени къщи , които приличат на трансформатори - прави стени без тераси, та и без нито един прозорец на някои от стените!!! Къщата (вилата) на Стефан е просто красавица в сравнение с тях! Относно втория етаж - при положение че е излял толкова много кубици бетон и е положил толкова много желязо , защо мислиш че ако е сметнал за необходимо нямаше да си неправи една плоча с няколко колони за за втори етаж!

Вярно че Стефан си е заядлив , но ако не ви харесва не правете като него . Винаги можете да дадете идеи какво може да се направи за да стане нещо по-добре . Простата констатация , че нещо не е добре направено не е полезна за никого! Никой не казва , че не е добре да се критикува . Напротив , но нека критиките бъдат градивни!

vlad0 , ей така от любопитство , би ли дал снимка на твоята къща . Може и в тази тема!
vlad0 - специалист
Аз може и въобще да нямам къща :idea: . Това значи ли че не мога да се включа в дискусията???
Аз мога да си представя по-разчупен покрив с термопанели, но това значи ли че този на снимката е такъв???? Тук коментирах неговия а не по принцип!
Втори етаж с железобетонни колони и плоча е съвсем различно от втори етаж от стомажена или дървена конструкция :idea: :idea: :idea:

Чети малко по-внимателно!
EmoZ - специалист
Стефан написа:
. . . . .
Идеята ми е да стане подобие на пасивна къща. Допълнително ще има термопомпа, слънчев колектор за производство на електрическа енергия 1kW 50Hz, слънчев колектор за топла вода и отопление/само през светлата част от денонощието/, инсталация за регулиране на влажността, инсталация за пречистен свеж въздух, и доста други глезотии.

Извинявайте, че пиша в тая тема. Очаквам сериозни критики.

Стефане, доста амбициозно, 1000Wp, инак не е лоша идеята.

50-те херца идват от модифицираната синусоида на инвертора, но както и да е.

Подобна система, вероятно си наясно, не може да работи без акумулаторна група, не знам дали обаче си наясно колко струва, предвид това, че акумулаторите (а пък колко струват - не питай) са консуматив.

И сега въпроса: предвид цената на PV инсталация с мощност от 1000Wp и цената на заместващата енергия (тази от мрежата) смятал ли си дали има финансов смисъл да правиш такава система?
mitaka_vk - специалист
Тъй като ми се наложи да направя едно бързо проучване на алтернативните енергоизточници, се оказа че на този етап всички алтернативи на ядрената и другите конвенционални енергии не са доста изгодни, и следват да се прилагат само в краен случай. Още повече че държавата явно няма интерес да стимулира този вид добиване на енергия, независимо че някакъв процент трябва да се замести с източници на зелена енергия в най кратък срок.
Тани - модератор
vlad0 написа:
Аз може и въобще да нямам къща :idea: . Това значи ли че не мога да се включа в дискусията???
Аз мога да си представя по-разчупен покрив с термопанели, но това значи ли че този на снимката е такъв???? Тук коментирах неговия а не по принцип!
Втори етаж с железобетонни колони и плоча е съвсем различно от втори етаж от стомажена или дървена конструкция :idea: :idea: :idea:

Чети малко по-внимателно!

Аз чета ! И ти явно четеш , но не си разбрал какво точно ти казвам! Това че ти мразиш червения цвят , не ти дава основание да кажеш , че нечия къща е грозна , защото е боядисана така! Всеки има право на избор . Лично аз не харесвам дървените ламперии , но Стефан ги харесва . Това не значи , че ще му кажа че е грозно и в никакъв случай да не си слага! В крайна сметка ТОЙ ще си живее е нея и ТОЙ така си я представил и така си я направил , въпреки че е имал доста други алтернативи! Ако имаш забележки както по-горе по технически проблеми като конденза например, моля коментирай . Ако обаче се отнася за вкуса на автора , моля да си запазиш мнението за себе си! Или поне да бъдеш по-дипломатичен и да кажеш какво ЛИЧНО НА ТЕБЕ не ти харесва и как би постъпил ти на негово място ! Това вече ще е градивна критика!
Няма да трия последните ни мнения , за да служат за пример как да се критикува .Надявам се да са полезни !

ПП EmoZ абсолютно съм съгласен с тебе! Даже още в първия си пост по тази тема писах!
Тани написа:

И съвет - ако не мислиш да продаваш ток , по добре не инвестирай във фотоволтаични панели - въобще не са рентабилни!
Стефан - майстор
Тани,
Ти премести тая тема тук. Сега те моля да я изтриеш цялата. По простата причина, че на един модератор не му харесва. Рулом. И, че не представлява особен интерес за аудиторията. Получих ЛС от него със заплахи за бан, понеже съм нарушавал условията на форума. И, че щял да дебне всеки мой пост, и да ме трие тотално. Аз нямам нужда да се доказвам на никой. Ще се наложи да помоля админа да ревизира действията на този модератор, и да му изпратя личната ни кореспонденция с него. Той и без това има правата да я вижда. Не си заслужава заради подобно отношение да напускам форума. Не си заслужава заради своеволията на един модератор да се шири мнение, че всички модератори постъпват по същия начин.

Побързай да изтриеш темата, преди всички да са видяли написаното от мен.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Къща от термопанели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: