• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
donio_1 - специалист
абе наистина малко оспамихте на човека темата,с тея тръби и пожари.всички сме наясно какво се случва със всяка една къща при евентуален пожар :).подкрепям го за темата, защото наистина би било интересно ,а на някой дори и полезно да се обсужда като цяло технологията за изграждане на пасивна къща.аз също съм им фен и бих се радвал да почета по въпроса,защото дори не съм запознат и със основните неща.та ако някой има на лесно някав линк, може да пусне нещо интересно да видим
kalanak - напреднал
Последните 2 предавания на кьща и половина били в тая насока. Знае ли някои от кьде да ги свалиме :)
8180 - майстор
donio_1 написа:
.аз също съм им фен и бих се радвал да почета по въпроса,защото дори не съм запознат и със основните неща.та ако някой има на лесно някав линк, може да пусне нещо интересно да видим
Ето ти един, с който аз започнах (преди ~4год.). Старичък е и с отвратителна навигация, но има почти за всичко и си ми е "любим". На английски:
http://www.thenaturalhome.com/index.html

П.П. Доколкото погледнах набързо - има и обновявания, но дизайнът си е предизвикателство - кликай внимателно навсякъде за да го изчетеш. Дано не са го комерсиализирали прекалено вече, че не откривам някои интересни неща:)
argonavt - специалист
jekasus написа:
Изображение
Български вариант за пасивна къща.

"На запад" все повече се говори и за "земна архитектура" и се изпълняват къщи с такива материали. Българският вариант на мен повече ми допада. Такава къща може да се построи и сега, но все още не е престижно. :)
shotik - майстор
Изображение

Изображение

Изображение

Ето една екологична къща ,намира се по магастрала ,зад бензиностанцията преди разклона за Ябланица.

Преди години мой познат си прави къща с кал,глина и слама.Направил беше от греди скелета и покрива.Заковава дъски най-долу от двете страни на гредите,обърква кал,глина и слама и пълни просранството между тях.Заковава дъска отвън която захлупва около 1 см долната и е под наклон,а отвътре е над другата и е гладко,пак пълни и така цялата къща.Не съм ходил от поне 10 г ,нямам и връзка с него и незнам как е сега.Махала на село Видрар ,между Трън и Земен.
На майка ми дядо и ,1890 г е построил къща долу с 60 см камък дувари,греди носещи други греди ,които са на 90 градуса ,пода на втория етаж е дюшеме,а стените за плетени клони от леска,измазани с кал,глина,слама и говежди фъшкии.1968 г.наковахме рабица,над нея бирени капачки обърнати навън с отвора и с варов разтвор я измазахме.Засега къщата е още здрава и се ползва от вуйчо.
Има много подобни къщи ,въпросът е ,човек да приеме нещата и без никакви задълбочвания за новите материали и технологии да я полва.
BoBo72 - специалист
POLO От 2004г строя такива къщи.Като цена на конструкцията е по- евтино.Като констр. на стената и при двата варианта ,,дървена или метална,, все е по система "КНАУФ".Две плоскости с вата по средата.Вземи под внимание,че дървеения материал има много по-голямо линеино разшиирение от метала,следователно фугите по всички ъгли ще се пукат.Срещу ппожар, бих гласувал доверие на метала.Отчети и факта че има и буболечки в дървото.А и според мен къщата е за цял живот. :-k :-k
BoBo72 - специалист
jekasus Мсля че отдавна сме излезли от землянките и пещерите.А шпреовете против насекоми са токсични. :? :? :? :? :? :? :? :? :?
n.nikoloff - специалист
BoBo72 написа:
..Като констр. на стената и при двата варианта ,,дървена или метална,, все е по система "КНАУФ"...
Това пък откъде го измисли?!
BoBo72 написа:
...Вземи под внимание,че дървеения материал има много по-голямо линеино разшиирение от метала...
Дай източник, от който да е видно това, както и детайлите, по които е бил сравнен, защото това първо не е вярно и второ не могат да се съпоставят - и профилите и сеченията и масата са различни.
BoBo72 написа:
...Срещу ппожар, бих гласувал доверие на метала...

И в двата случая резултатът е един и същ. Затова - да не се случва.
BoBo72 написа:
...А и според мен къщата е за цял живот. :-k :-k
Това не го разбрах в каква връзка е...
BoBo72 написа:
jekasus Мсля че отдавна сме излезли от землянките и пещерите.А шпреовете против насекоми са токсични. :? :? :? :? :? :? :? :? :?
Верно е, че сме излезли - никой не ползва аерозолни импрегниращи и обеззаразяващи материали. Най-малкото заради цената.
BoBo72 - специалист
С-ма КНАУФ дистанциращ елемент "мет.профил или дървена греда" идвата варианта ги има в системата.А за разширенията ,помисли за дръжката на разсъхналия чук.При намокряне кое се разширява,чука или дръжката.Влажноста на въздуха не е за пренебрегване.
n.nikoloff - специалист
BoBo72 написа:
С-ма КНАУФ дистанциращ елемент "мет.профил или дървена греда" идвата варианта ги има в системата...
Това, че и Кнауф го предлагат не означава, че те са го измислили, за да става като термин.
BoBo72 написа:
...А за разширенията ,помисли за дръжката на разсъхналия чук.При намокряне кое се разширява,чука или дръжката.Влажноста на въздуха не е за пренебрегване.
:? :shock: Тука вече ще взема дипломата ми и ще я хвърля в огъня! Колко било просто, а аз загубих 5 години да уча тия лесотехнически науки .... Ц ц ц ц .....
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Пасивна къща изпълнена с метална конструкция" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: