Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ribnikolaevi - майстор
Съгласно данните, които си качил, тази стена не е носеща и не представлява конструктивен елемент. Можеш да отваряш врати в нея. Друг е въпроса, че противоземетръсните норми вече са по-строги и е добре като отваряш врата освен трегер да направиш цяла П-образна стоманобетонна рамка около бъдещата врата.
Но погледнато от гледна точка на закона не нарушаваш конструкцията и можеш спокойно да правиш отвор (трябва ти максимум конструктивно становище, и то ако се притесняваш от проблеми с властите).
Какво има на долния етаж под тази стена?
merakliq - специалист
Много ти благодаря!
Отдолу има същата стена само, че с врата на това място.
ribnikolaevi - майстор
Изглежда с голяма вероятност, че няма опасност, ако направиш отвора.
Направи си добър щурц, ако искаш да се запасиш повече, пусни и едни колонки, да стане рамка.
merakliq - специалист
OK благодаря още веднъж!
ribnikolaevi - майстор
Няма проблеми, ако не бързаш ще ти направя детайл на армировката и ще ти я пратя.
merakliq - специалист
Не бързам, този проект е в разработка все още. Благодаря за предложението! Приемаме го като неофициалеен документ, нали? :)
ribnikolaevi - майстор
:prost:
Абсолютно. Не е някаква сложнотия а сме тук да си помагаме.
greco93 - напреднал
Ако съм сгрешил темата, моля да ме извините. Въпросът ми е следния... На следните снимки съм снимал стени, които възнамерявам да бутам с оглед на това да си разширя кухнята,защото съм ограничен откъм място. Апартамента е панелен. Бихте ли ми казали дали ще има проблем да ги бутна или не. Ако нещо не съм казал или снимал питайте за повече информация. Ето и снимките:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Това са стените. Нещо лаптопа ми не можа да обърне изображенията.....
chandler_vt - специалист
Съветът ми е да съгласуваш нещата с компетентен орган, а не самоволно да нарушаваш конструкцията на блока.
Така напр. един съсед реши да си разширява кухнята (пак панелка), бутна една стеничка, пуснаха жалбичка и му спряха разширението. Сега цялата му външна стена я няма, а на нейно място има наелон. А идва зима...

Тема "Носещи стени" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: