Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
8180 - майстор
Ясон,
Радвам се, че "влизаш в час" - последните ти разсъждения за мен са верни. Надявам се видя и калкулатор за по-лесни сметки в линка ми.

Една поправка - при мен имам за зид с решетъчни тухли - 0,52.
По-усет бих могъл да приема, че кирпичът е 2х по-добър. Поротерм ги водеха по-добри, но не ми е под ръка.
Това за Китайската стена не ми беше известно, но ме замисли. Сигурно има някакви магии в различните глини и технологиите. В наше село имаме една плевня с неизмазан кирпич - само на 80год. - не изглежда много зле и дали е по-зле откакто е била нова.

П.П. За Фибран отвън не е лошо да се сметне на конкретна стена за влажностни проблеми.
Jason - специалист
ArturDent, това за гредажът, което казваш и аз го гледах в един филм по Discouvery Travel и да ти кажа много ме впечатли. Може би и за това в главата ми е такава бъркотия по въпроса.
Основните проблеми, които се сещам за това строителство в моя случай са два. Първо, от многото линкове, които ми изпратихте всички разбрах, че е изключително важно състава на кирпича или сместа. С пръст, пясък и слама е едно а с хубава глина и слама е съвсем друго. Това ми обяснява уникалността на кирпича на къщата в която съм в момента. До около 1960год. на мястото на близко до мен училище е имало кирпичена фабрика, от която е купен тоз кирпич. Предполагам, че е правен по отработена технология, защото още при първият ми ремонт(2000год.) майсторите ми демонстрираха удар с чук с еднаква, до колкото е възможно сила, по стоящ на земята кирпич и тухла четворка. Казвам ти, отказах да повярвам на очите си, че тухлата се счупи а кирпича не. Действително е тежък и плътен кирпич, но.................Тома неверни(модерни) в мое лице махна с ръка и излишния ми кирпич майсторите го взеха за тях си(подарък), па после аз купувах четворки...
Както се казва: Господи прости ми невежеството. Та притеснението ми по въпросът е от къде ще намеря хубава глина, защото при големината на къщата само за външни стени(при25см.кирпич) ще са ми нужни около 30 кубика глина.
Второто ми притеснение е, че за да постигна ТИ ефект ще трябва да правя поне 70см. зид, което при размерите на парцела(прибл. 20х40м.), къщата с гаража и плочника ще ми отнеме половината двор.
Ще имам да мисля още...

8180, ще си позволя лека поправка.
Никът ми се чете Джейсън, като Джейсън Стетъм примерно. :)
За калкулаторът, който ми даде съм ти благодарен и си записах сайта.
А това Поротерм вид тухла ли е? И на кой производител? Виждам реклами на австрийска фирма Винербергер, те добри ли са? И не се смейте на въпросите ми, ей :? :?: :-D :wink: :wink: :wink:
ArturDent - Почти Безобиден
Jason написа:
А това Поротерм вид тухла ли е? И на кой производител? Виждам реклами на австрийска фирма Винербергер, те добри ли са?
Винербергер са австрииска фирма. Австрииска, австрииска, колко да е австрииска. Имат производство на много места, ако не се лъжа и в България.
Поротерм е вид тухла (произведана Винербергер), върви на сайта им. http://www.wienerberger.bg
Лияно аз моята къща я правя с Фурати - това са тухли четворки, петторки и т.н. пак на Винербергер.
Дали са добри незнам - ще ти кажа след 5 години, като поживея там, или след 5 дена като видя дали са се оронили от студа и влагата тая зима.

Относно кирпича: От срам ли, от стеснителност ли, никой не спомена една от най-важните съставки - лайна от преживно животно.
argonavt - специалист
Jason написа:
8180, ще си позволя лека поправка.
Никът ми се чете Джейсън, като Джейсън Стетъм примерно. :)
А аз си мислех , че си шефа ....... ЯЗОН , затова ти се натегнах , ама ти си бил Джейсън. :-D :-D :-D

Можеш ли да сметнеш 40 см кирпич , стигат ли ти? До колкото ми е известно , 38 см. тухлен зид са достатъчни.
Другото е , че навремето всяко село е имало място от където са си набавяли глина и малка кариера , обслужваща селото.
pipbel - майстор
Jason и 40 см стена ти стига да се вместиш в норматива (стария) стига тая ламбда 0.21 да е верна.
Съвсем си е прилично, не ти трябва повече допълнителна ТИ.
Наблегни на добра дограма, сериозни са загубите оттам.
Jason - специалист
С риск някой да ме обвини, че търся под вола теле ще ви лъзна още едно въпросче.

Разгледах сайта на Винербергер и ме осени една мисъл, която ще споделя.
Виждам, че тухлите им са 12, 25 и 38см., съответно на цени 12, 22 и 32лв/кв.м.
При положение, че къщата е със задължителна жб конструкция от колони и плоча между първи и втори етаж, то кое би било по-добре 38-ца + 10см. общо ТИ ............или 12-ка + 20см. общо ТИ??? :? :?: :?
В смисъл..............имали смисъл от дебели тухлени стени при положение, че не са носещи?

На мен ми се струва, че ще излезе приблизително еднакво, като цена, но с ТИ предимство за вторият вариант.
Jason - специалист
Аргонавт, извинявай баце ама това не го сханАх - "Можеш ли да сметнеш 40 см кирпич , стигат ли ти? До колкото ми е известно , 38 см. тухлен зид са достатъчни". Ще ти бъда благодарен ако внесеш малко яснота, че иначе рискувам още повече да се объркам.
Благодаря предварително.
argonavt - специалист
Jason написа:
Аргонавт, извинявай баце ама това не го сханАх - "Можеш ли да сметнеш 40 см кирпич , стигат ли ти? До колкото ми е известно , 38 см. тухлен зид са достатъчни". Ще ти бъда благодарен ако внесеш малко яснота, че иначе рискувам още повече да се объркам.
Благодаря предварително.
Темата ти е за топлоизолация. До колкото ми е известно , при 38 см тухлен зид не е необходимо допълнителна топлоизолация. Затова попитах , сметнал ли си как излиза 40 см кирпич. Колегата pipbel писа преди мен в този смисъл.
8180 - майстор
Jason (така добре ли е?).
Ще ти нося риза като минавам през Казанлък. :)
Едно уточнение - 38см. тухлен зид се води, че стига по старата Ннаредба, но с въпросния Поротерм 38 NF (индексът е по памет, но е важен).
Колега, опитай с въпросния калкулатор - много от въпросите ти ще отпаднат.
От поясненията за "трошенето с чукове" и споменатото за теглото на кирпича леко се замислям дали, коментираната по-горе Ламбда е достоверна - по тегло и якост отива по към камък, а там Ламбдите са от порядъка на 0,5-3!!
Jason - специалист
8180, да ти лъзна мерките за ризата, че да не се хабиш? :lol: :-D :wink:

Относно останалите въпроси.
Според термокалкулаторът:

при Поротерм 38 NF - 38см. зид има U=0.972

при кирпич(0.21 ламбда)-38см. зид има U=0.506

при Поротерм 38+10см.вата-48см-зид има U=0.269

при Поротерм 12+20см.вата-32см.зид има U=0.169

Според горните данни излиза, че е по-добре тънка тухла и добра ТИ, което предполагам и като пари ще излезе приблизително еднакво.
Може ли някой да ми каже, при положение, че къщата ми ще бъде с жбконструкция(колони и плоча) нужно ли е да влагам пари в дебели стени, които на всичкото отгоре взимат и от вътрешното пространство, при положение, че с 12-ка + 20см. вата ще постигна по-добри ТИ показатели?
Нали жбконструкията е носеща, защо са ми дебели стени тогава?
:?

Тема "Топлоизолационни качества на кирпича" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: