Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Димитър Шиклев - напреднал
Няма такъв начин стар комин да се направи като хората и за 15 мин. да е готов, а майстора вече да си пие ракията. А и керемиди да не пострадат. Моя комин на вилата се крепи на магия вече, а само бетоновата шапка му е около 50 кг. А трябва да я сваля......
mirk - майстор
На единия не се крепи вече, разрушила се е :lol: Бързата работа е срам за мастора :lol:
Събаряне и изидване наново на откритата част, грундиране, мазилка, отливане на нова шапка - 2 дена работа с кеф, без бързане и излишно пришпорване. За толкова ще си го направя сам.
Преди 15 години ми го прави селския майстор и през година, две трябва да го кърпя :wallbash: :axe:
reevil - специалист
От моя опит и наблюдения съм стигнал до извода, че измазан ли е комина се почват проблемите-конденз, лющене и падане на мазилката дори изронване на тухлите. Дори и на моята къща е така единия е мазан, другия не. Ползват се редовно и двата по цяла зима. Миналата година се качвах и се хванах за главата-този мазания се е олющил целия, дори и тухлите са тръгнали, а другия - неизмазания е като нов - няма нужда и от фугиране дори, а е на 50г. :)
Като си правих барбекюто нарочно си оставих новия комин не измазан от покрива нагоре.
За мен решението при много повредени комини е качествени плътни единички, читава зидария и фугиране. Дори и изглежда по-красиво.
Димитър Шиклев - напреднал
Още като се учех на занаят, един стар майстор ме открехна, че най-важно е коминът да бъде измазан ОТВЪТРЕ. Това се постига, като на всеки два реда при изграждането се измазват отворите. Така се постига много по-добро димоотвеждане и в крайна сметка коминът е по-здрав. Някои пишман майстори слагат в отвора парче тръба, като запълват разстоянието между нея и тухлите с разтвор. По-лесно е, но по-дебелата мазилка по-лесно пада и запушва комина, а и сечението на отвора се намалява. На мен например ми направиха комина за двете камини с две дупки 14/14 см., въпреки че по проект ги бях сложил 20/20 см. После - вадиш тухличка от едната страна, вадиш тухличка от другата.....и така до шапката! Ама шапката тежка, комина висок, покрива стръмен, вай-вай! А и сечението пак малко по-малко, макар че се ядва-камините не работят едновременно (едната е вътрешна, другата външна).После от проектант по стечение на обстоятелствата станах и майстор, и понеже съм патил, никога не съм претупвал работата си. И имах добра клиентела, с възможности. Ама отдавна ме мързи и се включвам в строителния процес колкото да дам акъл, та си намерих и такава работа! :-D

Тема "Измазване на комин ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: