• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
schuldiner - майстор
Ох, не ми се обясняваше и за надигането, ама виждам, че нещо не си дообмислил... Тези 10-11 или колкото са см трябва да ги правиш на цялата дясна половина от чертежа. Може и да ги изчисляваш, но по-сигурно е да вдигнеш билото, да пуснеш двете леви маии и по тях да пренесеш нивото на дясната половина. Не пречи и да зададеш наклон за улуците, но още повече ще се объркаш - по-добре бачкай хоризонтална равнина. С повечко късмет подложката вляво ако е 6 см висока, вдясно ще дойде 6+12 и малко пилене за леглата на ребрата и маиите.
Обикновено столиците ги фиксирам на външния ръб, но зависи и каква е геометрията на сградата - ако не е с прави ъгли, първо си изправям покрива, а после с изрязването на стрехите се крият и кривините по фасадите.
Междуребрията можеш да ги запълниш по много начини - с вата, с отпадъка от дървената конструкция, да продължиш нагоре (или да оставиш чакащи) панелките от топлоизолацията на фасадата... С тухли е най-трудоемко и много тъпо.
boltik - специалист
Да ти обесня,но при тези условия,знаеш ли колко обяснения ще са нужни.То не е трудно,стига да има кой да ти покаже.Инък личи си,че си ходил на училище,което е много-добре при разкрояването.И тези чупки да ги изправиш,че излишно ще се блъскаш.Да се получат две по две равни страни.На чупките ще подзидиш толкоз,че всичките ти греди да лежат в една равнина.Ако го правиш с греди.Гредите задължително се зарязват да си легнат.Ако изпънеш тавана ще ти се увеличи малко съчака,но това е за предпочитане пред чупките и после допълнително усложнение със съчака.Получава се Г-образен и пада по-голямо рязане,докато го натаманиш.И ако си нямаш машини за рязане ще ти се утели вола от работа.
batsande - специалист
boltik написа:
Да ти обесня,но при тези условия,знаеш ли колко обяснения ще са нужни.То не е трудно,стига да има кой да ти покаже.Инък личи си,че си ходил на училище,което е много-добре при разкрояването.И тези чупки да ги изправиш,че излишно ще се блъскаш.Да се получат две по две равни страни.На чупките ще подзидиш толкоз,че всичките ти греди да лежат в една равнина.Ако го правиш с греди.Гредите задължително се зарязват да си легнат.Ако изпънеш тавана ще ти се увеличи малко съчака,но това е за предпочитане пред чупките и после допълнително усложнение със съчака.Получава се Г-образен и пада по-голямо рязане,докато го натаманиш.И ако си нямаш машини за рязане ще ти се утели вола от работа.
Като знам ,че понякога трябва по три пъти да ми се обяснява за да вдена :lol: .Сега,под изправяне имаш предвид да премахна и третата чупка и да се изправи четвъртия скат? За мен ще е по-добре да го изправя,по лесно ще ми е,но ако не греша ще се получи следното:
Това съм измислил до момента - схема на плочата и релефа от обърнати греди и схема на билото маите и столиците,двата черни квадрата са отвори за комини, които дрябва да изидам
Изображение
Заради чупката от изток която е 1,30м на места трябва да направя надзид от 50тина см,след чупката от юг около 40тина см .... и т.н.,така ,че маите и скатовете да легнат в една равнина и с еднакъв наклон.Ако така излиза,че трябва да надзиждам навсякъде се отказвам да изправям, но ако греша и ми покажете къде,ще бъде по добре.Ще се получи нещо такова:
Изображение
batsande - специалист
boltik написа:
...И ако си нямаш машини за рязане ще ти се утели вола от работа.
Така е нямам си машини,но смятам да си купя на примоция електрически трион за 100тина лева и ръчен циркуляр :)
boltik - специалист
Така виждам твоя покрив.Трябва да подзидиш на червените линии.Зелените са гредите ти.

Прикачен файл

1858371490209467762512951036435Aa8Iv7wnLYEia47blek.jpg
1858371490209467762512951036435Aa8Iv7wnLYEia47blek.jpg (88.05 KиБ) Видяна 5947 пъти
Георгиев - специалист
И двата ти варианта са възможни, но имай в предвид, малките чупчици са ти грешно проектирани и в двата варианта, маите ти няма да стигнат на едно ниво до билото. Най-добрият вариант е да хванеш чуките с обща стреха без да чупиш покрива, или да остане с чупките, но така маиата няма да стигадо ъгъла на покрива, а до там докъдето стиг и северния и еквивалент. Опитай се д си го представиш във фасада и в разрез. Вариантът с четирискатния покрив (като последната корекция със зелено) е добър, колкото по-малко чупки толкова повече спестен материал, а надзидът го виждаш къде ще бъде. А ако искаш да спестиш от квадратурата на покрива тази част която покрива голямата чупка можеш да си я изрежеш. Ще стане интересно и разчупено. Нещо като твоят четирискатен вариант, но с маията да е на същото място както на зелената корекция.
argonavt - специалист
batsande , първия ти вариант е най-правилния. При него правиш надзидове по целия контур от чупките в източната част. Единствения ти проблем са малките чупки от север и юг. Не знам дали си даваш сметка , че ако го изпълниш така , то стрехата ти няма да е на едно ниво. Колко са големи тези чупки? Нали се сещаш , че по принцип трябва и там да се прави улама.
batsande - специалист
Мдаа, разбрах как ще стане четвъртия скат, наистина ще спестя труд и матерял, ако го изпълня така. Малките чупчици от север и юг са по 30см и няма да се прави улама,на скицата не съм отбелязал,че от източната страна от чупките ще има надзид 10тина см за да дойдат маите на едно ниво.Но при варянта на boltik ще получа стреха от 1,8м която няма как да подпра а и крайните ребра ще останат "висящи",или да скъся маята и да направя чупка в този варянт с зелените греди.
Значи остава да реша дали да остане първия варянт и да заложа маите в ъглите и с улама или третия варянт
boltik - специалист
Какво те бърка,че ще стърчи 1.80см.Пускаш 2 греди само че правоъгълни и проблемът се решава,като предварително изчислиш с колко по-ниско ще ти бъде нужно да подзиждаш.Аз си помиалих,че точно там ти се намира вратата и ще се получи навес.Все пак последната дума е твоя.А и време да го премисляш имаш достатачно.И накрая да ти предложа да използваш милемитрова хартия при изчисленията,дава до 1см отклонения.Ако изкаш мога да кача снимка на скица от наши проекти,да разбереш за какво става дума.

Прикачен файл

1858371490209467762512951036435Aa8Iv7wnLYEia47blek.jpg
1858371490209467762512951036435Aa8Iv7wnLYEia47blek.jpg (89.91 KиБ) Видяна 5890 пъти
PIP - майстор
Варианта на boltik е най-лош. Ако искаш лесно направи един навес. Първия вариант е най-добър стига да е съобразен с плана на къщата.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Нов покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: