Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
huku83 - помощник
PIP написа:
huku83 написа:
PIP написа:
Аз бих избрал 10см ‘български’ с 18-20 плътност. Странно как стереопора на баумит е по-добър от българсия при положение, че доколкото знам пластимо произвежда стереопор за баумит :lol:

Е дай малко повече инфо де 10см българси с 18-20 плътност от къде марка фирма цена на куб неква техническа карта ако може или поне някаква информация поне за якост на опън паропропускливост и топлопропоскливост, да ги сложим на кантар да видиме кое е по изгодното нали това е идеята ...
http://www.plastimo.bg/en/plastimoeps/features.htm

Току що затворих телефона на пластимо, деиствително произвеждат сритопор специално за баумит и да с техните технически характеристики и щом баумит са ги избрали явно са доказана фирма и спазват техните норми .... лошото е че самоков ми е далече ще опитам да си намеря дистрибутор наблизо и да ми даде цена защото тези цени които ми даде момичето по телефона са ако отида до там да си ги купя :)
EDI - майстор
PIP написа:
EDI написа:
PIP написа:
Аз бих избрал 10см ‘български’ с 18-20 плътност. Странно как стереопора на баумит е по-добър от българсия при положение, че доколкото знам пластимо произвежда стереопор за баумит :lol:
Въпроса е на какъв ще попадне в магазина, защото правят всякакви кондики с опаковките и плътността.
Аз съм от Самоков, така че по стечение на обстоятелствата произхода при нас е гарантиран. Между другото избора е много по-голям от това, което е дадено на страницата им.
Ако си го вземе директно от там, съм съгласен, иначе не бих рискувал.
kuuuuuul - майстор
huku83,би ли споделил какви цени ти дадоха :?,че и аз съм на това дередже.
huku83 - помощник
Цени на кое по точно?
sonofsyn - специалист
Ами цена примерно на 10, 12 см стиропор 15-18 кг/м3, и как го оценяван на лист или на кубик,
Имам едни листи неопор, вече 5 или 6та година на терасата, и не са изгорели от слънцето(източна тераса).
Но какво от това стиропора дето го намерих при ремонта на апартамента си сигурно е бил поне на 20 г и нищо му нямаше, щом смолянската фирма спазва технологията на процеса би трябвало като е покрит със шпакловка и финишни работи да изкара поне 20 г. Само дами падне и ще постря стиропорена къща :-D
kapanec - специалист
До колкото знам за външна изолация "специалистите" препоръчват вата като материял с най добри показатели.Знам че не е това което те интерисува но така и така си даваш парите помисли и над тоя вариянт :?:
emilvtc - специалист
Едно може би лаишко питане относно полагането на външната ТИ с EPS за тухлени сгради.

От всичко четено до момента (въпреки различията при различните системи) разбрах, че основните акценти са:

1. Трябва да се полага върху измазани тухлени стени (или поне фугите(хоризонтални и вертикални) между тухлите да са замазани)
2. ТИ листове трябва да "затварят" въздуха под-тях, за да не циркулира по фасадата.
2. Трябва да се осигури "вентилация" за отвеждане на кондензиралата влага между стената и ТИ.
3. ...

Относно конденза - той винаги присъства и влагата някак си трябва да се отвежда, за да не се влошават изолационните свойства на ТИ

Та въпроса ми е относно тази вентилация или по-скоро кондензо-отвеждаща система. Как се прави това?
EDI - майстор
Тука ми се струва ,че малко си омешал нещата.Едно е с вентилирана фасана, друго е да си налепиш СТИРОПОР, да го шпакловаш и да му сложиш мазилка.Не е задължително да е измазана стената.За затварянето си прав, лепилото трябва да се нанася по целия ръб на плтното.Тук помага, ако фасадата е измазана и лепиш на гребен.Иначе лепило или пяна по ръба и в средната част.
emilvtc - специалист
Измазването на стената отвън (или поне замазването на фугите) би трябвало да затвори въздуха в самите тухли и да спре циркулацията му.
Лепилото по ръба на ТИ плоскост също би трябвало да затвори въздух между нея и тухлата. Т.е. въздушните кухини стават повече и въздуха в тях се "обездвижва", за да няма термопренасяне.

Въпроса ми е как се "изкарва" влагата преминала през тухлената стена и кондензирала от външната страна на тухлата преди ТИ стереопорена плоскост? Със сигурност там има влага, която трябва да се изведе навън, за да не влошава параметрите на ТИ.

Даже бях чувал от майстори (но не ми изглежда сериозно), че за да "вентилират" между ТИ и тухления зид - не измазвали фугите на тухлите от външната им страна ?!?
EDI - майстор
Затова топлоизолацията се прави с паропропускливи материали-плоскости, лепила и мазилки.Няма как да правиш дренаж и вентилация на такъв вид изолация.Другия вариант е вентилираната фасада.

Тема "Каква външна изолация да направя на тухлена къща?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: