Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ArturDent - Почти Безобиден
torbalan написа:
тухлената стена ми я е зидал наемен работник... и въпреки това е значително по-евтино...
сглобяемата къща излиза поне два пъти по-скъпо...
друга рекламна уловка е факта, че цените на сглобяемите къщи са само за къщата... без основата :)
И аз така.
Сравнявах, сравнявах и пак монолитно.
Последна промяна от ArturDent на пон ное 07, 2011 5:28 am, променено общо 1 път.
Фло - специалист
[quote="stivemaster"]Какво имам предвид - най добро съотношение цена /здравина и качество на конструкцията както и бързина на изпълнение имаме когато се използва метална носеща конструкция и обшивки отвън и отвътре на който каквато му е кеф./quote]
Верно е! Шест метрови греди,двойно П ,100 Х100 мм ,с дебелина 3 мм купувах през това лято на шейсе и нещо лева бройката,пък 4 мм. бяха малко по-скъпи. Конструкцията се прави за отрицателно време,както има един лаф,но си трябва кадърен заварчик.
stivemaster - майстор
Така е прав си , аз имам предвид 100/100/4 или по добре 100/100/5 ,четирима души и пет !!!!! дни ,ако говорим за едноетажна 65 м2 или седем дни за двуетажна 65-70 м2.Имам и изпълнение 120/120/6 , но определено няма смисъл от такова преизчисляване.
За здравината само ще кажа следното - въпросното 120/120/6 макар и взето от проверена фирма ,тоест внимателни работници (които не огъват материалите) , с навеси където материалите се съхраняват сухи и не ръждясват в крайна сметка се оказа че единия профил е крив дъгообразно в средата с повече от 10 мм. При дължина от шест метра ,настъпан в средата от пет тонен камион върху подложки в двата края профила се огъва обратно с около 50-60 мм., стои така около час (обедна почивка) , след което камиона е свален и профила си връща кривината от 10 мм.
Цялото предизвикателство за мен е с какво се запълва като изолация между обшивките отвън и отвътре защо , защото при изолация от минерална вата има отблъскващия за някои хора ефект заради звука от кухия гипскартон , докато при запълване даречем с полистиролбетон нещата са коренно различни - монолитна стена по нищо неотличаваща се от традиционната монолитна стена.
Фло - специалист
stivemaster написа:
, докато при запълване даречем с полистиролбетон нещата са коренно различни - монолитна стена по нищо неотличаваща се от традиционната монолитна стена.
Полистиролбетона е много ефективен пълнеж за метална конструкция,но има едно малко неудобство при леенето като се стигне до хоризонтални разпорки и диагоналите/диагоналните греди,а пък те са изрично нормативно изискване/. Казвам малко неудобство ,защото поне такова изпитах като си правех такива стени преди няколко години.Бях сложил и покрива и по едно време нямаше откъде да наливам за да напълня стените в горния край.Абе моя несъобразителност!
stivemaster - майстор
Ами Фло схемата е следната(караш ме да рисувам) - двата щендера за обшивките са монтирани към , но извън конструкцията ,така че полистиролбетона няма проблем да се самоуплътни , когато бъде налят.

Прикачен файл

321.JPG
321.JPG (35.56 KиБ) Видяна 4656 пъти
Илиян Илиев™ - майстор
Какво стана с темата на Леонардо за дървената къща? :?
Стефко - специалист
И аз имах някои въпроси, но човека си я изтри. Жалко, хубава тема щеше да стане. :? И щяхме да имаме информация от първа ръка.
jekasus - майстор
Чакал похвали за къщата, а получил само критика. Явно се обидил и си изтри темата :lol:
Стефко - специалист
Аз знам, че критиките са по-полезни от похвалите.
Здравейте!
Спорът за дървена, метална (сглобяеми) или монолитна къща е по-скоро безмислен, отколкото конструктивен.
Изказвам лично мнение и не искам да обиждам никой, още повече да убеждавам в правотата на доводите ми.
Сглобяемите къщи имат по-широко приложение в държави където работната ръка е скъпа или мястото не е подходящо за мокри процеси, или достъпа за тежка техника е затруднен.
В "белите" държави, процентът работна сила от общата цена достига 30, а понякога и 50. При нас е около 7-10%. Така, че се търси бърз монтаж от добре платени специалисти.
В северните държави не е особено популярно наливането на бетон при все, че дървеният материал е лесно достъпен и в огромни количества. А и при тях не е от първостепенна важност как ще се отоплява къщата (още повече най-евтино), защото камините горят здраво и постоянно със същия този материал в изобилие.
При американци и руснаци положението е почти същото, а често дори и да искат да леят бетон, няма кой да им го достави.(особено при вторите) Друг е въпросът, че демонтаж на сглобяема къща е възможен и е изключително бърз и евтин. Без да е води до големи разходи за механизация, такси за строителни депа и т.н.
При нас естествено леенето на бетон е най-лесно. Сравнително евтино и бързо. Още по-евтино е да съберем приятели и "бъркалото" започва. Ама недай си боже да има проект. После конструкторът да се направи на интересен и да поиска лабораторна проба, пък тя да се окаже под изчислителните стойности....(но това е друга тема)
Но както казаха някой колеги не бива цената да е основен ориентир ами и постигнатите технически разултати и стойности. Прави ми впечатление, че енергийната ефиктивност в съзнанието на доста българи е пестене на пари, а всъщност веруюто е пестене на енергоносители.
Дебатът сглобяема или монолитна къща е сложен и няма еднозначен отговор. Всеки поже да претегли плюсове и минуси и да направи своя избор. Лошото е липсата на изчерпателна и неподвеждаща информация и най-важното точни консултации със специалисти, които искат да свършат работа, а не да вземат парите.

Тема "Дървени сглобяеми къщи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: